Kako dobiti Poticaj za otvaranje obrta u Hrvatskoj: Vodič za poduzetnike

Ako ne uspijete dobiti poticaj iz prvog pokušaja, ne odustajte. Proučite povratne informacije koje ste dobili, poboljšajte svoj poslovni plan i prijavu, te pokušajte ponovno na sljedećem natječaju.

Kako dobiti poticaj za otvaranje obrta poslovni plan

Dobrodošli u naš sveobuhvatni vodič o tome kako dobiti poticaj za otvaranje obrta u Hrvatskoj. Ukoliko ste ambiciozni poduzetnik s vizijom o pokretanju vlastitog poslovanja, pronaći ćete ovdje korisne informacije koje će vam pomoći da ostvarite svoje snove. Proučit ćemo dostupne poticaje, postupak prijave, ključne kriterije, kao i savjete kako uspješno doći do sredstava za vaš poslovni pothvat.

Poticaji za otvaranje obrta predstavljaju financijsku potporu koju pružaju država, lokalne jedinice ili međunarodne organizacije s ciljem poticanja poduzetništva i gospodarskog rasta. Ovi poticaji nude razne oblike financiranja, uključujući bespovratna sredstva, povoljne kredite ili porezne olakšice.

U Hrvatskoj postoje brojni programi i natječaji koji nude poticaje za otvaranje obrta. Neki od njih usmjereni su na poticanje određenih sektora, kao što su turizam, poljoprivreda ili informatička tehnologija, dok su drugi namijenjeni za potporu poduzetništva u određenim regijama ili među određenim skupinama, kao što su mladi, žene ili osobe s invaliditetom.

Dostupni poticaji i natječaji

Hrvatska raspolaže s nekoliko izvora financiranja za poticanje otvaranja obrta. Ovdje su neki od najpoznatijih programa i natječaja:

 • Europski strukturni i investicijski fondovi (ESIF): Kroz fondove EU, Hrvatska raspolaže s milijardama eura namijenjenih razvoju poduzetništva, inovacija, znanosti i obrazovanja, kao i zaštiti okoliša i održivog razvoja. Prijave za ove natječaje provode se preko Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).
 • Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja: Ovo ministarstvo raspisuje natječaje za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i inovacija. Programi su dostupni za sve sektore, s posebnim naglaskom na područja kao što su turizam, poljoprivreda i proizvodnja.
 • Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO): Agencija pruža potporu za razvoj inovativnih poduzetničkih projekata, tehnoloških poduzeća i startupova. Nude razne programe, uključujući bespovratna sredstva, povoljne kredite i jamstva za kreditiranje.
 • Lokalne jedinice samouprave: Županije, gradovi i općine često nude vlastite programe poticaja za otvaranje obrta, s ciljem poticanja lokalnog gospodarstva i zapošljavanja. Ovi programi obično nude bespovratna sredstva, porezne olakšice ili druge pogodnosti za poduzetnike.

Postupak prijave za poticaje

Da biste se prijavili za poticaj za otvaranje obrta u Hrvatskoj, slijedite ove korake:

 1. Istražite dostupne poticaje: Prvo se informirajte o različitim programima i natječajima koji su trenutno otvoreni. Provjerite uvjete prijave, rokove i iznos dostupnih sredstava.
 2. Izradite poslovni plan: Prije nego što se prijavite za poticaj, morate pripremiti detaljan poslovni plan koji će pokazati vašu poslovnu ideju, financijske projekcije, tržišnu analizu i strategiju razvoja.
 3. Registrirajte obrt: U većini slučajeva morate registrirati svoj obrt prije nego što se prijavite za poticaj. To možete učiniti putem elektroničkog sustava za osnivanje obrta (e-Obrt) ili osobno u nadležnom uredu državne uprave.
 4. Prijavite se za poticaj: Popunite prijavni obrazac i prikupite potrebnu dokumentaciju, kao što su poslovni plan, financijski izvještaji, dokaz o registraciji obrta i druge priloge. Prijavu šaljite putem e-maila, pošte ili osobno, ovisno o zahtjevima natječaja.
 5. Ako je potrebno, sudjelujte u natjecateljskom postupku: Neki programi poticaja zahtijevaju da kandidati sudjeluju u natjecateljskom postupku, koji može uključivati prezentaciju poslovne ideje, intervju ili radionicu. U ovom slučaju, pripremite se temeljito kako biste što bolje predstavili svoj projekt i ostavili dobar dojam na ocjenjivače.
 6. Čekajte rezultate: Nakon što podnesete prijavu, ocjenjivački odbor će pregledati sve pristigle prijave i donijeti odluku o dodjeli sredstava. Ovaj proces može potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o programu poticaja.
 7. Potpisivanje ugovora i isplata sredstava: Ako vam je odobren poticaj, potpisat ćete ugovor s tijelom koje dodjeljuje sredstva. Ugovor će definirati uvjete korištenja poticaja, rokove za provedbu projekta i izvještavanje o napretku. Nakon potpisivanja ugovora, sredstva će vam biti isplaćena u skladu s dogovorenim uvjetima.

Ključni kriteriji za dobivanje poticaja

Da biste povećali svoje šanse za dobivanje poticaja za otvaranje obrta u Hrvatskoj, važno je zadovoljiti nekoliko ključnih kriterija:

 • Inovativnost: Poticaji su često usmjereni na projekte koji donose nove ideje, proizvode ili usluge na tržište. Pobrinite se da vaš poslovni plan istakne inovativnost vaše poslovne ideje.
 • Održivost: Ocjena vašeg projekta uključivat će i njegovu održivost s ekonomskog, ekološkog i društvenog aspekta. Proučite kako vaš projekt doprinosi održivom razvoju i uključite te informacije u poslovni plan.
 • Tržišni potencijal: Prikupite podatke o tržištu na kojem planirate poslovati, uključujući konkurenciju, potražnju i trendove. Ocjenjivački odbor želi vidjeti kako vaš projekt može uspjeti na tržištu i donijeti povrat ulaganja.
 • Financijska održivost: Vaš poslovni plan mora pokazati kako ćete financirati svoj projekt, kako ćete upravljati troškovima i kako ćete ostvariti dobit. To uključuje jasno prezentiranje financijskih projekcija, analizu troškova i prihoda te strategiju za rast poslovanja.

Savjeti za uspješno apliciranje

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da povećate svoje šanse za dobivanje poticaja za otvaranje obrta u Hrvatskoj:

 • Pažljivo proučite uvjete natječaja: Prije nego što se prijavite za poticaj, temeljito proučite uvjete natječaja kako biste bili sigurni da vaš projekt ispunjava sve zahtjeve. Provjerite rokove, iznos dostupnih sredstava, ciljane sektore i druge bitne informacije.
 • Izradite kvalitetan poslovni plan: Poslovni plan je ključan dokument za dobivanje poticaja. Uložite vrijeme i trud u izradu detaljnog i jasnog poslovnog plana koji će pokazati vašu poslovnu ideju, strategiju razvoja, tržišnu analizu i financijske projekcije.
 • Konzultirajte se s ekspertima: Ako niste sigurni kako pripremiti prijavu ili izraditi poslovni plan, obratite se stručnjacima koji imaju iskustva u ovom području. Oni će vam pomoći da optimizirate svoju prijavu i povećate šanse za dobivanje poticaja.
 • Pratite natječaje i rokove: Redovito provjeravajte službene web stranice tijela koja dodjeljuju poticaje, kako biste bili u tijeku s novim natječajima i rokovima za prijavu. Također se preporučuje prijaviti se na njihove newslettere ili pratiti ih na društvenim mrežama.
 • Uredno pripremite dokumentaciju: Osigurajte da su svi dokumenti koje prilažete uz prijavu uredno pripremljeni, točni i potpuni. Provjerite jesu li svi potrebni prilozi uključeni, te da su dokumenti formatirani i numerirani sukladno zahtjevima natječaja.

Dodatni resursi i podrška

Uz gore navedene programe poticaja, postoje i dodatni resursi i organizacije koje vam mogu pomoći u pokretanju i razvoju vašeg obrta u Hrvatskoj:

 • Poslovni inkubatori i akceleratori: Ove organizacije pružaju podršku mladim poduzećima i startupovima kroz mentorstvo, radni prostor, mrežu kontakata i edukaciju. Proučite lokalne inkubatore i akceleratore te se prijavite za sudjelovanje u njihovim programima.
 • Udruge poduzetnika: Postoje brojne udruge poduzetnika koje pružaju savjetodavne usluge, organiziraju radionice i konferencije, te nude prilike za umrežavanje s drugim poduzetnicima. Učlanjenje u ovakve udruge može vam pomoći da proširite svoje znanje i steknete kontakte koji će vam koristiti u poslovanju.
 • Mreže poslovnih anđela i investitora: Ako vam je potrebno dodatno financiranje za pokretanje ili rast vašeg obrta, razmislite o povezivanju s mrežama poslovnih anđela ili investitora koji traže nove projekte za ulaganje. Oni mogu pružiti financijsku potporu, ali i stručno znanje i savjete za razvoj vašeg poslovanja.
 • Online resursi: Postoji mnogo online resursa koji nude besplatne informacije, alate i savjete za poduzetnike. Proučite relevantne web stranice, blogove, e-knjige i video materijale koji će vam pomoći u razumijevanju osnova poslovanja, izradi poslovnih planova, marketingu i drugim važnim aspektima pokretanja obrta.

U zaključku, dobivanje poticaja za otvaranje obrta u Hrvatskoj može biti ključan korak u pokretanju i razvoju vašeg poslovanja. Slijedite gore navedene korake, istražite dostupne programe poticaja, pripremite detaljan poslovni plan i prijavite se za poticaje koji najbolje odgovaraju vašem projektu. Imajte na umu da je proces dobivanja poticaja često konkurentan i zahtjeva vremena i truda, ali s pravim pristupom i resursima, možete povećati svoje šanse za uspjeh.

I ne zaboravite, važan aspekt uspješnog poduzetništva je ustrajnost i prilagodljivost. Ako ne uspijete dobiti poticaj iz prvog pokušaja, ne odustajte. Proučite povratne informacije koje ste dobili, poboljšajte svoj poslovni plan i prijavu, te pokušajte ponovno na sljedećem natječaju. Usredotočite se na pružanje vrijednosti svojim korisnicima, rješavanje njihovih potreba i pitanja, te koristite prave ključne riječi u svom sadržaju kako biste ostvarili svoje poslovne ciljeve. Sretno!

Print PDF
Skip to content