Što je newsletter?

U današnje digitalno doba, komunikacija i povezivanje s ciljnom publikom ključni su za uspješno poslovanje. U tom kontekstu, jedan od najučinkovitijih alata za izgradnju i održavanje odnosa s klijentima i korisnicima jest newsletter. Ali što je newsletter? Ovaj članak pružiti će vam sveobuhvatan odgovor na to pitanje, kao i na mnoge druge aspekte newslettera, uključujući njegovu povijest, različite formate, vrste, svrhe, sadržaj i budućnost u marketingu.

Što je newsletter poslovni plan

Povijest newslettera u marketingu

Da bismo razumjeli što je newsletter, prvo moramo istražiti njegovu povijest. Newsletteri sežu unatrag u vrijeme prije interneta, kada su se koristili kao način distribucije informacija putem tiskanih medija. Prvi newsletteri bili su slični današnjim novinama ili časopisima, sastavljeni od raznih vijesti, oglasa i promotivnih materijala. Međutim, s dolaskom interneta i elektroničke pošte, newsletteri su se brzo prilagodili novim tehnologijama i postali jedno od najučinkovitijih sredstava za digitalni marketing.

Što je primjer newslettera?

Primjer newslettera može varirati ovisno o svrsi, ciljnoj publici i industriji. Na primjer, newsletter trgovine odjećom može sadržavati modne savjete, najave novih proizvoda i ekskluzivne popuste za pretplatnike. S druge strane, newsletter neprofitne organizacije mogu sadržavati informacije o događajima, volonterskim prilikama i uspjesima organizacije. U suštini, newsletter je personalizirani izvor informacija koji se šalje e-poštom pretplatnicima s ciljem informiranja, educiranja i angažiranja.

Što je format newslettera?

Format newslettera može se razlikovati, ali najčešće se koristi HTML format zbog svoje fleksibilnosti i mogućnosti uključivanja raznih elemenata, kao što su slike, videozapisi, veze i interaktivni elementi. HTML newsletteri omogućuju kreativno oblikovanje i prilagodbu dizajna kako bi se postigao željeni dojam i poruka. Također, postoje i tekstualni (plain text) newsletteri, koji se sastoje samo od teksta i jednostavnih veza. Ovi su newsletteri jednostavniji i lakši za čitanje, ali ne nude istu razinu interaktivnosti i atraktivnosti kao HTML newsletteri.

Što je pretplata na newsletter?

Pretplata na newsletter proces je kojim se osoba prijavljuje za primanje newslettera putem e-pošte.

To se obično postiže upisivanjem e-adrese u odgovarajući obrazac na web mjestu tvrtke ili organizacije, nakon čega korisnik prima e-poštu s potvrdom pretplate. Pretplata omogućuje tvrtkama da izravno komuniciraju s pretplatnicima, pružajući im relevantne informacije, ažuriranja, promocije i druge materijale. Pretplatnici mogu u bilo kojem trenutku odlučiti odjaviti se s liste za slanje newslettera ako više nisu zainteresirani za primanje informacija.

Vrste biltena

Postoji nekoliko vrsta newslettera koje se mogu koristiti za različite svrhe i ciljeve:

 1. Informativni newsletteri: Ova vrsta newslettera usredotočena je na pružanje korisnih informacija i savjeta pretplatnicima. Može se odnositi na određenu industriju, temu ili područje interesa. Informativni newsletteri često sadrže članke, vodiče, studije slučaja i druge resurse koji pomažu čitateljima da poboljšaju svoje znanje i vještine.
 2. Promotivni newsletteri: Ovi newsletteri imaju za cilj promovirati proizvode, usluge ili događaje. Obično sadrže oglase, posebne ponude, popuste i druge materijale koji potiču pretplatnike na kupnju ili sudjelovanje.
 3. Interni newsletteri: Koriste se unutar organizacija kako bi se informirali zaposlenici o važnim vijestima, politikama, događajima i postignućima. Interni newsletteri mogu također sadržavati članke o osobnom razvoju, uspjesima zaposlenika i korporativnoj kulturi.
 4. Zajednički newsletteri: Ovi newsletteri nastaju suradnjom više organizacija ili stručnjaka koji dijele istu ciljnu skupinu. Zajednički newsletteri mogu biti korisni za širenje dosega, privlačenje nove publike i pružanje dodatne vrijednosti pretplatnicima.

Što je Newsletter web mjesto

Newsletter web mjesto često služi kao centralno mjesto za upravljanje newsletterima, uključujući pretplate, arhive prošlih izdanja, resurse i dodatne informacije. Osim što olakšava upravljanje newsletterima, web mjesto može pružiti dodatnu vrijednost pretplatnicima, pružajući im pristup ekskluzivnom sadržaju, mogućnostima povratnih informacija i personalizaciji njihovog iskustva.

Svrha biltena u organizaciji

Bilteni imaju nekoliko svrha unutar organizacije, uključujući:

 1. Izgradnja i jačanje odnosa s klijentima i korisnicima: Newsletteri omogućuju organizacijama da održavaju redovitu komunikaciju s pretplatnicima, čime se gradi povjerenje i lojalnost. Pružanjem vrijednih informacija i resursa, organizacije mogu pomoći pretplatnicima u rješavanju problema i zadovoljavanju njihovih potreba.
 1. Povećanje svijesti o proizvodima i uslugama: Newsletteri mogu poslužiti kao platforma za promociju proizvoda i usluga, informirajući pretplatnike o novim ponudama, posebnim akcijama i događajima.
 2. Generiranje prodaje i poslovnih prilika: Uz promociju proizvoda i usluga, newsletteri mogu poticati pretplatnike na poduzimanje radnji, kao što su kupnja, registracija za događaje ili upućivanje prijatelja.
 3. Edukacija i osnaživanje korisnika: Pružanjem korisnih informacija, savjeta i resursa, newsletteri mogu educirati pretplatnike i pomoći im u poboljšanju svojih vještina, znanja i sposobnosti.
 4. Prikupljanje povratnih informacija i podataka: Newsletteri mogu poslužiti kao alat za prikupljanje povratnih informacija od pretplatnika, pomažući organizacijama da bolje razumiju potrebe i interese svoje publike te unaprijede svoje proizvode, usluge i komunikacijske strategije.

Sadržaj biltena

Sadržaj newslettera treba biti relevantan, zanimljiv i koristan za ciljanu publiku. Neki uobičajeni elementi sadržaja uključuju:

 1. Naslovna priča ili članak: Ovo je glavni dio newslettera koji obrađuje važnu temu ili vijest od interesa za pretplatnike.
 2. Rubrike i podnaslovi: Kratki uvodni odlomci koji daju pregled raznih tema ili članaka u newsletteru.
 3. Poveznice na dodatne resurse: Veze do blogova, članaka, videozapisa ili drugih materijala koji nadopunjuju glavni sadržaj newslettera.
 4. Grafika i vizualni elementi: Slike, ilustracije, infografike i videozapisi koji poboljšavaju vizualni izgled newslettera i olakšavaju razumijevanje informacija.
 5. Promotivni materijali: Oglasi, posebne ponude, kuponi i druge informacije o proizvodima ili uslugama koje organizacija želi promovirati.
 6. Društveni mediji i veze za dijeljenje: Gumbi za dijeljenje i veze do profila na društvenim mrežama koji potiču pretplatnike na interakciju s organizacijom i širenje sadržaja newslettera.
 7. Testimoniali i uspješne priče: Iskustva zadovoljnih klijenata ili korisnika koji ilustriraju vrijednost proizvoda ili usluga organizacije te potiču povjerenje i vjerodostojnost.
 8. Događaji i najave: Informacije o nadolazećim događajima, webinarima, konferencijama ili sastancima koji bi mogli biti od interesa za pretplatnike.
 9. Osobni dodir: Poruka od osnivača, direktora ili člana tima koji daje osobni uvid u organizaciju, njezine vrijednosti ili misiju.
 10. Obavijesti o promjenama: Ažuriranja o promjenama u organizaciji, politikama ili proizvodima koje bi pretplatnici trebali znati.

Budućnost newslettera

S obzirom na brzi razvoj tehnologije i promjene u načinima komunikacije, budućnost newslettera mogla bi se usredotočiti na sljedeće aspekte:

 1. Veća personalizacija: Kako bi ostali relevantni i zadržali pažnju pretplatnika, newsletteri će se morati prilagoditi individualnim potrebama, interesima i preferencijama korisnika. To može uključivati segmentaciju liste pretplatnika, dinamički sadržaj i umjetnu inteligenciju za personalizaciju komunikacije.
 2. Integracija s drugim platformama: Newsletteri će se morati integrirati s drugim komunikacijskim kanalima, kao što su društveni mediji, aplikacije za razmjenu poruka i chatbotovi, kako bi pružili konzistentno iskustvo korisnicima te maksimizirali domet i učinak svojih poruka.
 3. Interaktivnost i angažman: Da bi se povećala učinkovitost newslettera, potrebno je povećati interakciju i angažman pretplatnika. To može uključivati korištenje interaktivnih elemenata, kao što su ankete, kvizovi, videozapisi i animacije, koji potiču korisnike na aktivno sudjelovanje.
 4. Veći fokus na analitiku i mjerenje uspješnosti: Kako bi se poboljšala učinkovitost newslettera, organizacije će morati uložiti u analitičke alate koji im omogućuju praćenje i mjerenje ključnih pokazatelja uspješnosti, kao što su otvorene stope, stope klikova, konverzije i otkazivanje pretplate. To će omogućiti bolje razumijevanje onoga što funkcionira i što ne te prilagodbu strategije prema potrebama publike.
 5. Primjena novih tehnologija: Budućnost newslettera također će uključivati primjenu novih tehnologija, kao što su umjetna inteligencija, stroj no učenje i proširena stvarnost, kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i omogućilo bolje ciljanje i personalizaciju sadržaja. Na primjer, AI može analizirati ponašanje pretplatnika kako bi predvidjela koji će sadržaj vjerojatno biti najzanimljiviji za pojedinca te automatski prilagoditi newsletter prema tim preferencijama.
 6. Održivost i ekološka odgovornost: S obzirom na rastuću svijest o potrebi zaštite okoliša i održivosti, budući newsletteri će se vjerojatno usredotočiti na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, kao što su smanjenje potrošnje energije, korištenje ekološki prihvatljivih materijala i promicanje održivih praksi.
 7. Povećana sigurnost i zaštita privatnosti: U doba sve veće zabrinutosti zbog sigurnosti podataka i zaštite privatnosti, newsletteri će morati osigurati visoku razinu zaštite korisničkih podataka i poštivanje regulatornih okvira, kao što je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

U zaključku, newsletteri su važan alat za komunikaciju s klijentima, korisnicima i zaposlenicima, koji pružaju vrijedne informacije, promoviraju proizvode i usluge te pomažu u izgradnji i održavanju odnosa. Budućnost newslettera donosi mnoge izazove i prilike, uključujući veću personalizaciju, integraciju s drugim komunikacijskim platformama, interaktivnost, primjenu novih tehnologija i fokus na održivost i zaštitu privatnosti. Organizacije koje se prilagode tim promjenama i usvoje nove strategije i tehnologije biti će bolje pozicionirane za uspjeh u konkurentnom poslovnom okruženju.

Print PDF
Skip to content