Sindrom izgaranja na poslu

Sindrom izgaranja poslovni plan

Sindrom izgaranja na poslu: Kako prepoznati simptome i pronaći rješenja

Uzroci i simptomi sindroma izgaranja

Sindrom izgaranja na poslu sve je češća pojava u današnjem ubrzanom i stresnom poslovnom okruženju. U osnovi, sindrom izgaranja predstavlja emocionalnu, fizičku i mentalnu iscrpljenost uzrokovanu dugotrajnim i prekomjernim stresom na poslu. Izgaranje može dovesti do smanjenja produktivnosti, lošijih međuljudskih odnosa te lošeg utjecaja na zdravlje zaposlenika.

Neki od glavnih uzroka sindroma izgaranja uključuju preopterećenost poslom, nedostatak kontrole nad poslovnim odlukama, nejasna očekivanja, nedostatak podrške te konfliktni odnosi s kolegama.

Simptomi sindroma izgaranja mogu varirati, ali neki od najčešćih uključuju:

 • kroničan umor
 • nesanica
 • povećana osjetljivost na bolesti
 • promjene apetita
 • osjećaj bespomoćnosti i beznađa
 • smanjena koncentracija i pažnja
 • povećana razdražljivost
 • povlačenje iz društvenih aktivnosti

Kako prepoznati sindrom izgaranja na poslu

Da biste prepoznali sindrom izgaranja na poslu, važno je biti svjestan svojih osjećaja i promjena u ponašanju. Ako primijetite da vas posao konstantno iscrpljuje i osjećate se emocionalno ispražnjeno, možda biste trebali razmotriti mogućnost da patite od sindroma izgaranja. Osim toga, ako primijetite da vam je sve teže održavati kvalitetu rada i održavati pozitivne odnose s kolegama, to bi također mogao biti znak da trebate potražiti pomoć.

Rješenja za sindrom izgaranja

Srećom, postoje različite strategije koje vam mogu pomoći da se nosite s sindromom izgaranja i poboljšate svoje mentalno zdravlje. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se nosili s izgaranjem:

 1. Razgovarajte o problemu: Podijelite svoje osjećaje s nadređenima, kolegama ili članovima obitelji. Oni mogu pružiti podršku, razumijevanje i savjete.
 2. Postavite granice: Naučite reći ne i zaštitite svoje vrijeme od posla kako biste se mogli oporaviti i napuniti baterije. Ograničite rad izvan radnog vremena i odvojite dovoljno vremena za odmor i opuštanje.
 3. Vježbajte redovito: Fizička aktivnost je ključna za održavanje tjelesnog i mentalnog zdravlja. Redovita tjelovježba može vam pomoći da smanjite stres, poboljšate raspoloženje i povećate energiju.
 4. Naučite tehnike opuštanja: Tehnike opuštanja, poput dubokog disanja, meditacije i joge, mogu vam pomoći da se osjećate smirenije i smanjite stres.
 5. Poboljšajte svoje radno okruženje: Radite na poboljšanju radnog okruženja kako biste se osjećali ugodnije i manje stresno. To može uključivati prilagodbu osvjetljenja, poboljšanje ergonomije radnog mjesta ili dodavanje biljaka i umjetnosti.
 6. Razvijte socijalnu mrežu: Održavajte redovite kontakte s prijateljima, kolegama i članovima obitelji koji vam pružaju emocionalnu podršku.
 7. Tražite stručnu pomoć: Ako se simptomi sindroma izgaranja ne poboljšaju ili se pogoršavaju, razmislite o traženju stručne pomoći, poput savjetovanja s terapeutom ili psihologom.

Zaključak

Sindrom izgaranja na poslu sve je češći problem u suvremenom društvu, a prepoznavanje simptoma i traženje rješenja ključno je za očuvanje mentalnog i emocionalnog zdravlja. Slušajte svoje tijelo i ne oklijevajte zatražiti pomoć ako osjećate da vam je potrebna. Imajte na umu da vaše zdravlje i blagostanje trebaju biti prioritet kako biste uspješno obavljali svoj posao i uživali u životu izvan njega.

Print PDF
Skip to content