Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje

Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje: Detaljan Vodič za Buduće Poduzetnike | Kako Izraditi Poslovni Plan

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje cijena
Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje
Sadržaj Poslovni plan

Kada razmišljate o samozapošljavanju, jedan od prvih koraka je izrada sveobuhvatnog poslovnog plana. Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje nije samo administrativni korak; to je temelj za vašu poslovnu viziju. Ako se pitate kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje, stigli ste na pravo mjesto.

Zašto je poslovni plan važan?

Poslovni plan pruža jasnu sliku o vašim ciljevima, strategijama i financijskim projekcijama. Pomaže vam da razumijete što treba uključiti u poslovni plan, koji su ključni financijski aspekti poslovnog plana, i kako ga prezentirati investitorima.

Koraci za izradu poslovnog plana

 1. Definicija vizije i misije: Ovdje precizno navodite svrhu svog poslovanja i što želite postići.
 2. Tržišna analiza: Istraživanje ciljnog tržišta, konkurencije i potencijalnih prilika.
 3. Financijsko planiranje: Ovdje ćete detaljno procijeniti troškove i predvidjeti prihode.
 4. Marketing i strategija prodaje: Planiranje kako ćete privući i zadržati klijente.
 5. Operativni plan: Kako će vaše poslovanje funkcionirati na dnevnoj osnovi.

Savjeti za izradu poslovnog plana

 • Koristite predloške: Iako mnogi traže poslovni plan predložak besplatno, važno je prilagoditi predložak svojim specifičnim potrebama.
 • Započnite s osnovama: Ako ste početnik, fokusirajte se na osnovne korake za izradu poslovnog plana prije nego što se upustite u kompleksne detalje.
 • Tražite stručnu pomoć: Ako se osjećate izgubljeno, obratite se stručnjaku za izradu poslovnih planova.
 • Iskoristite online alate: Postoje mnogi online alati za izradu poslovnog plana koji mogu pomoći u strukturiranju i formatiranju.

Edukacija i dodatni resursi

Za one koji žele produbiti svoje znanje, tečajevi za izradu poslovnog plana mogu biti izuzetno korisni. Oni pružaju praktične primjere, kao što je primjer poslovnog plana za samostalne poduzetnike, i pružaju priliku za interaktivno učenje.

Samozapošljavanje je put pun izazova, ali s pravim alatima i resursima, možete postaviti čvrste temelje. Bilo da tražite izrada poslovnog plana za samozapošljavanje cijena ili savjete o tome kako najbolje predstaviti svoj plan, ključ je u pripremi i obrazovanju. S pravim pristupom, vaš poslovni plan će biti vaš kompas na putu prema uspjehu.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje: Detaljna analiza poslovne ideje

Kada razmišljate o pokretanju vlastitog posla, prvi korak je često najzahtjevniji: izrada poslovnog plana. Kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje nije tek obično pitanje, već ključna točka svakog poslovnog putovanja. Ukoliko ste se zapitali o koracima za izradu poslovnog plana ili što uključiti u poslovni plan, ovo je članak za vas.

1. Upoznavanje i definiranje ideje

Prije nego što se upustite u same detalje, važno je razumjeti srž svoje poslovne ideje. Što je to što nudite? Koja je vaša misija? Koja je dodana vrijednost vašeg proizvoda ili usluge?

 • Primjer poslovnog plana za samostalne poduzetnike: Ukoliko ste, recimo, digitalni marketinški stručnjak, vaša dodana vrijednost može biti personalizirane marketinške strategije za mala poduzeća.

2. Intervju s klijentom

Ako već imate potencijalne klijente ili kupce, razgovor s njima može vam pomoći da bolje razumijete njihove potrebe. Uz to, saznat ćete i koji su njihovi osnovni paket zahtjeva i očekivanja.

 • Statistički podaci: Prema istraživanju iz 2022. godine, 85% samozaposlenih osoba izjavilo je da im je intervju s klijentom pomogao u definiranju poslovnih ciljeva.

3. SWOT analiza

Jedna od najčešćih metoda analize je SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Pomaže u prepoznavanju ključnih faktora koji će utjecati na vaš posao.

 • Savjeti za izradu poslovnog plana: Koristite SWOT analizu kako biste identificirali svoje konkurentske prednosti, potencijalne slabosti, prilike na tržištu i vanjske prijetnje.

4. Prepoznavanje tržišnih prilika i prijetnji

Ovaj segment zahtijeva detaljnu analizu tržišta. Treba uzeti u obzir demografske podatke, trendove potrošača i konkurenciju.

 • Online alati za izradu poslovnog plana mogu biti korisni za analizu tržišnih trendova. Također, ne zaboravite na klasična sredstva istraživanja poput anketa ili fokusnih grupa.

Bez obzira jeste li na početku poslovnog putovanja ili već imate iskustva, izrada poslovnog plana je ključna za uspjeh. Slijedite ove korake, koristite resurse poput poslovnog plana predložak besplatno i uvijek težite pružanju najbolje vrijednosti svojim klijentima.

Ne zaboravite da je svaki poslovni plan jedinstven, baš kao i vaša poslovna ideja. Uz prave alate i stručne savjete, vaš će put samozapošljavanja biti uspješan i isplativ.

Financijsko planiranje vašeg poslovnog pothvata

Kada započinjete put samozapošljavanja, jedan od ključnih koraka jest financijsko planiranje. Nije samo važno kako napisati poslovni plan, već i kako strukturirati financijski dio koji je njegova srž. Pred vama je vodič koji se bavi svim aspektima financijskog planiranja koji se često pretražuju na Googleu.

1. Projekcija prihoda i rashoda

Kada se spominje izrada poslovnog plana za samozapošljavanje, prva stvar na koju mnogi pomisle su financije. Stoga je neophodno:

 • Predvidjeti buduće prihode: Na osnovu tržišnih istraživanja, procijenite koliko možete zaraditi mjesečno ili godišnje. Na primjer, ako otvarate kafić, istražite kolika je prosječna potrošnja po posjetitelju.
 • Očekivani rashodi: Osim početnih troškova, razmislite o stalnim rashodima poput najma, plaća, komunalija itd.

2. Analiza početnih troškova

Ovaj korak je esencijalna točka poslovnog plana za samostalne poduzetnike. Trebat će vam:

 • Inventar i oprema: Kupujete li računalnu opremu, stolove, stolice ili specifične alate?
 • Licence i dozvole: Koliko košta registracija firme? Trebate li posebne licence za svoju djelatnost?
 • Marketinški materijali: Koliko će vas koštati web stranica, posjetnice, reklamni materijali?

Statistički podatak: Prema izvoru iz Hrvatske gospodarske komore, početni troškovi za otvaranje obrta mogu varirati od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o djelatnosti.

3. Break-even analiza

Svaki stručnjak za izradu poslovnih planova naglašava važnost razumijevanja trenutka kada će vaše poslovanje postati profitabilno. Kroz break-even analizu, saznajete koliko proizvoda ili usluga morate prodati kako biste pokrili svoje troškove.

4. Kako procijeniti troškove u poslovnom planu?

Mnogi se pitaju: “Kako procijeniti troškove?” ili “Kako prezentirati poslovni plan investitorima?”. Odgovor leži u jasnoj i detaljnoj analizi svih troškova:

 • Fiksni vs. varijabilni troškovi: Razumijevanje ovih troškova omogućuje vam da precizno planirate budućnost.
 • Neočekivani troškovi: Uvijek je dobro imati rezervu za nepredviđene situacije.

5. Savjeti za financijsko planiranje

Na temelju savjeta za izradu poslovnog plana koje često pretražuju budući poduzetnici, evo nekoliko ključnih savjeta:

 • Uvijek budite konzervativni u svojim projekcijama.
 • Redovito ažurirajte svoj financijski plan prema stvarnim podacima.
 • Neka vas ne obeshrabre početne prepreke; svako poslovanje ima uspona i padova.

Uz ovaj vodič, nadamo se da ćete biti korak bliže stvaranju robusnog i realnog financijskog plana za vašu viziju samozapošljavanja. Ako imate dodatna pitanja poput “Koji su alati za izradu poslovnog plana?” ili “Gdje pronaći tečajeve za izradu poslovnog plana?“, slobodno se obratite našem timu stručnjaka!

I ne zaboravite, svaki put samozapošljavanja je jedinstven, baš kao i vaša vizija. Sretno!

Usluge: Marketing i prodajne strategije za samozapošljavanje

Kako napisati učinkovitu marketing strategiju?

Kada se odlučite za samozapošljavanje, ključna je izrada poslovnog plana koja će obuhvatiti sve aspekte vašeg poslovanja. Jedno od najvažnijih područja je svakako marketing i prodajne strategije. U svijetu gdje digitalna prisutnost dominira, osmišljavanje strategije oglašavanja i promocije postaje imperativ za svaki posao. Evo kako možemo pomoći:

Identifikacija ciljnog tržišta: Poznavanje svoje publike

 • Segmentacija tržišta: Razumijevanje specifičnih skupina unutar vašeg tržišta. Na primjer, ako prodajete ekološke proizvode, ciljate na ekološki svjesne potrošače.
 • Razumijevanje potreba korisnika: Ako znate što vaši klijenti traže, možete kreirati sadržaj i proizvode upravo po njihovoj mjeri.
 • Analiza konkurencije: Tko su vaši konkurenti? Što oni rade dobro, a gdje griješe?

Planiranje oglašavanja i promocije: Kako se istaknuti

 • Online marketing: Savjeti za pokretanje PPC kampanja, korištenje društvenih mreža za promociju te optimizacija za tražilice (SEO).
 • Lokalno oglašavanje: Prednosti i taktike za promociju u vašoj lokalnoj zajednici.
 • Sadržajni marketing: Kako kreirati kvalitetan sadržaj koji privlači posjetitelje na vašu web stranicu.
 • E-mail marketing: Strategije za izgradnju liste pretplatnika i automatizaciju komunikacije.

Strategije prodaje i distribucije: Dostizanje pravih ljudi pravim proizvodima

 • Kanalna strategija: Odabir pravih prodajnih kanala, bilo da se radi o online prodavaonici, lokalnoj trgovini ili kombinaciji oba.
 • Cjenovne strategije: Kako postaviti cijene? Uzimanje u obzir troškova, konkurencije i percepcije vrijednosti od strane kupaca.
 • Veza s kupcima: Održavanje odnosa s postojećim klijentima je često jeftinije i učinkovitije od stjecanja novih. Savjeti za izgradnju lojalnosti.

Statistički podaci i izvori:

 • Prema istraživanju portala Digital.com, 89% malih poduzetnika smatra digitalni marketing ključnim za poslovni uspjeh.
 • Izvor: HubSpot, 2021 – E-mail marketing ima povrat ulaganja od oko 4200%.

Samozapošljavanje je pustolovina koja nosi sa sobom niz izazova. Među najvažnijima je svakako izrada poslovnog plana za samozapošljavanje s naglaskom na marketingu i prodaji. Ovdje smo da vam pomognemo i pružimo stručne savjete kako bi vaša putanja prema samozapošljavanju bila što uspješnija. Opremljeni pravim alatima i znanjem, možete postići izvanredne rezultate.

Usluge: Organizacijska struktura i upravljanje

Učinkovita organizacijska struktura za vaš novi biznis

Svaka osoba koja ulazi u svijet poduzetništva i samozapošljavanja suočava se s brojnim izazovima. Jedan od ključnih elemenata uspjeha jest pravilno postavljena organizacijska struktura i jasno definirane odgovornosti. No, kako točno postaviti organizacijsku strukturu? Koji su faktori na koje trebate obratiti pažnju?

Važnost dobre organizacijske strukture

 • Definiranje odgovornosti: Jasan uvid u to tko je odgovoran za koje zadatke smanjuje konfuziju i povećava produktivnost.
 • Optimizacija resursa: Kroz jasno postavljenu strukturu, resursi se bolje koriste i pridjeljuju prema stvarnim potrebama.
 • Brža komunikacija: Učinkovita organizacijska struktura omogućuje brzu i jasnu komunikaciju između različitih segmenata tvrtke.

Vrste organizacijskih struktura

 1. Hijerarhijska struktura: Tradicionalna, piramidalna struktura gdje svatko ima svojeg nadređenog.
 2. Matrična struktura: Djelatnici imaju više nadređenih, često koriste u projektima.
 3. Horizontalna struktura: Ova struktura minimizira ili potpuno uklanja srednji menadžment.

Kako postaviti učinkovitu organizacijsku strukturu?

 1. Definirajte viziju i misiju tvrtke: Prije nego što započnete s kreiranjem strukture, morate imati jasnu viziju i misiju. Ove dvije ključne riječi, vizija i misija, temelj su vašeg poslovanja.
 2. Razmotrite svoje resurse: Kada znate što želite postići, pogledajte koji su vam resursi na raspolaganju. To uključuje financijske resurse, ljudske resurse, materijale i opremu.
 3. Dijelite odgovornosti: Na temelju dostupnih resursa, definirajte ključne pozicije unutar vaše tvrtke i dodijelite im odgovornosti.

Primjeri ključnih pozicija u startupu

 • Izvršni direktor (CEO): Odgovoran za donošenje glavnih odluka i usmjeravanje tvrtke.
 • Direktor operacija (COO): Nadgleda svakodnevne operativne aktivnosti.
 • Financijski direktor (CFO): Upravlja financijama tvrtke.
 • Direktor marketinga (CMO): Nadgleda sve marketinške i promocijske aktivnosti.

Statistički podaci o organizacijskoj strukturi

 • Prema istraživanju provedenom od strane Harvard Business Review, tvrtke koje imaju definiranu organizacijsku strukturu imaju 23% veću vjerojatnost za uspjeh u prvih 5 godina poslovanja.
 • Studija iz 2020. godine pokazala je da 67% startupa koji su pretrpjeli neuspjeh nisu imali jasno postavljenu organizacijsku strukturu.
 •  

Bilo da tek započinjete svoj poslovni put ili ste već na njemu, ključno je razumjeti važnost organizacijske strukture. Definiranje ključnih pozicija, jasnih odgovornosti i optimalna komunikacija ključni su elementi koji će vašem poslovanju dati čvrste temelje za budući rast i razvoj.

Pravne i regulatorne smjernice pri samozapošljavanju: Vaš vodič kroz zakonske zapreke

Kada razmišljate o samozapošljavanju, važno je ne samo razumjeti poslovne aspekte, već i pravne i regulatorne izazove s kojima se možete suočiti. U ovom ćemo se vodiču detaljno pozabaviti pravnim smjernicama i regulatornim zahtjevima koji su ključni za uspješno pokretanje vlastitog posla.

Zašto su pravne smjernice ključne pri samozapošljavanju?

 • Zaštita vašeg posla: Razumijevanje zakona može vas zaštititi od potencijalnih tužbi i kazni.
 • Profesionalizam: Pokazivanje da ste upoznati s pravilima igre stvara povjerenje kod klijenata i poslovnih partnera.

1. Odabir pravne strukture poslovanja Kada pokrećete posao, prva stvar koju trebate odlučiti je koja pravna struktura najbolje odgovara vašim potrebama.

 • Pojedinačno poduzetništvo: Najjednostavniji oblik poslovanja, ali s neograničenom odgovornošću.
 • Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.): Popularan izbor za mnoge poduzetnike zbog zaštite odgovornosti.

Savjet: Upotrijebite online alate za usporedbu pravnih struktura kako biste lakše donijeli odluku.

2. Licenciranje i dozvole

Ovisno o vrsti posla koji planirate pokrenuti, možda će vam trebati određene dozvole i licence.

Primjer: Ako planirate otvoriti restoran, trebat će vam sanitarna dozvola, dozvola za prodaju alkohola i možda dozvola za vanjsku terasu.

3. Zapošljavanje osoblja i radno zakonodavstvo

Ako planirate zaposliti druge osobe, morate biti svjesni radnih prava i obveza prema zaposlenicima.

 • Ugovori o radu: Definiraju odnos između poslodavca i zaposlenika.
 • Zdravstveno i mirovinsko osiguranje: Vaše obveze prema zaposlenicima.

4. Zaštita intelektualnog vlasništva

Mnogi poduzetnici zanemaruju važnost zaštite svojih ideja, brandova i kreacija.

 • Žigovi: Zaštita vašeg branda od kopiranja.
 • Patenti: Zaštita vaših inovacija.
 • Autorska prava: Zaštita vašeg originalnog sadržaja.

5. Online poslovanje i zaštita podataka

Ako planirate poslovati online, morate biti upoznati s pravilima o zaštiti podataka i online trgovini.

 • GDPR: Pravila o zaštiti osobnih podataka u EU.
 • E-commerce: Zakoni koji reguliraju online prodaju.

Samozapošljavanje može biti izazov, posebno kad su u pitanju pravne i regulatorne zapreke. Međutim, s pravim informacijama i resursima, možete se osigurati da vaš poslovni put bude što glađi.

Proces rada: Kako stvoriti poslovni plan za samozapošljavanje?

Kada razmišljate o samozapošljavanju, jedan od najvažnijih koraka je izrada kvalitetnog poslovnog plana. No, kako točno izraditi takav dokument? Ovaj vodič vam pomaže korak po korak, s naglaskom na najtraženijim pojmovima na Googleu vezanim za ovu temu.

1. Upoznavanje i definiranje ideje: Ključni prvi koraci

Započnite s prepoznavanjem vlastitih strasti i razmišljanjem o tome koje biste vještine mogle iskoristiti u poslovanju. Upitajte se:

 • Koji je moj glavni poslovni cilj?
 • Koje probleme rješavam svojom idejom ili uslugom?

2. Analiza i istraživanje: Razumijevanje tržišta

Tržišna analiza je srce svakog poslovnog plana. Korištenje alata poput Google Trends može vam pomoći razumjeti:

 • Koji su trenutačni trendovi u industriji?
 • Koje ključne riječi potencijalni klijenti najčešće koriste prilikom pretrage?

3. Izrada prvog nacrta poslovnog plana: Struktura je ključna

Kada imate sve informacije, vrijeme je da počnete pisati. Uključite:

 • Sažetak poslovnog plana: Kratki pregled vaše ideje i ciljeva.
 • Analizu tržišta: Tko su vaši konkurenti? Gdje se vaša usluga ili proizvod pozicionira?

4. Pregled i korekcije: Traženje povratnih informacija

Nakon što imate prvi nacrt, kritično je da potražite povratne informacije. Razmislite o tome da angažirate stručnjaka za poslovno savjetovanje koji će vam pomoći identificirati moguće slabosti ili prilike.

5. Finalizacija poslovnog plana: Posljednji koraci

Prije nego što svoj poslovni plan predstavite bankama ili investitorima, provjerite:

 • Je li sve jasno artikulirano?
 • Jesu li ključne riječi i pojmovi koje potencijalni klijenti mogu pretraživati na Googleu jasno istaknuti?

6. Post-projektna podrška i savjetovanje

Često je poslovni plan samo početak. Razmislite o partnerstvu s mentorom ili savjetnikom koji će vam pomoći u implementaciji plana.

Samozapošljavanje je izazovan, ali nagrađujući korak u profesionalnom životu mnogih pojedinaca. S pravim pristupom i alatima, poput sveprisutnog Googlea, stvaranje poslovnog plana može biti mnogo jednostavnije nego što mislite.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje cijena

Zašto je poslovni plan ključan za uspjeh?

Svaka osoba koja razmišlja o samozapošljavanju nailazi na važnu prepreku: kako izraditi poslovni plan? Izrada poslovnog plana je ključna komponenta svakog uspješnog poslovanja. To je vaša karta puta, instrument koji će vam pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve. No, koliko bi vas koštala profesionalna izrada takvog dokumenta?

Najtraženija pitanja o izradi poslovnog plana

Prije nego što se detaljnije posvetimo cijeni, istražimo najčešće ključne riječi koje korisnici traže:

 • Kako izraditi poslovni plan za samozapošljavanje?
 • Koliko košta profesionalna izrada poslovnog plana?
 • Koji su najvažniji elementi poslovnog plana?
 • Kako procijeniti troškove poslovanja u planu?
 • Gdje pronaći savjetnike za izradu poslovnog plana?

Detaljna analiza cijene izrada poslovnog plana za samozapošljavanje

Kada tražite savjetnike ili stručnjake za izradu poslovnog plana, važno je znati da cijene variraju. Međutim, nudimo optimalnu cijenu od 300 eura za kompletnu izradu vašeg poslovnog plana.

Što je uključeno u cijenu od 300 eura?

 1. Detaljna analiza vaše poslovne ideje: Ovo je prvi korak prema uspješnom poslovnom planu. Razumijevanje vaše vizije i transformacija iste u konkretnu strategiju.
 2. Financijsko planiranje: Ovdje se bavimo svim bitnim brojkama, od projekcija prihoda do break-even analize.
 3. Marketing strategije: Razvijamo plan za ciljanje vaše publike i kako najbolje promovirati vaše usluge ili proizvode.
 4. Organizacija i upravljanje: Pomagat ćemo vam definirati vašu internu strukturu i procese.

Zašto odabrati nas za izradu vašeg poslovnog plana?

Osim konkurentske cijene, razlikujemo se po pristupu koji je potpuno prilagođen vašim potrebama. Razumijemo važnost personaliziranog pristupa i posvećujemo se svakom klijentu kao da je naš jedini klijent.

Kako naša cijena od 300 eura uspoređuje s tržištem?

Prema nedavnoj anketi provedenoj među start-upovima, prosječna cijena izrade poslovnog plana u regiji se kreće između 200 i 700 eura. Naša cijena od 300 eura je postavljena tako da vam pruži najbolju vrijednost za uloženi novac.

Samozapošljavanje je izazovan korak, ali s pravim planom, put prema uspjehu je mnogo jasniji. Bez obzira na to tražite li odgovore na pitanja poput “kako napisati poslovni plan” ili “koliko košta izrada poslovnog plana“, mi smo ovdje da vam pomognemo. Investirajte u svoju budućnost s našom konkurentske cijenom od 300 eura i krenite snažno u svijet samozapošljavanja!

Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje ključan je korak za sve buduće poduzetnike i nezaposlene osobe koje žele iskoristiti poticaje za samozapošljavanje. Poslovni plan nije samo dokument koji će vam pomoći privući investitore ili dobiti kredit; to je vaša mapa puta koja će vas voditi kroz svaku etapu vašeg poslovnog pothvata, od ideje do realizacije. Kroz ovaj vodič, detaljno ćemo objasniti korake za izradu poslovnog plana, pružiti vrijedne savjete i alate kako biste uspješno pokrenuli vlastiti posao.

 break-even analiza
break-even analiza

Što je samozapošljavanje?

Izrada poslovnog plana za Samozapošljavanje predstavlja preuzimanje punog vlasništva nad vašim profesionalnim putem. To može uključivati freelancing, pokretanje startupa ili pretvaranje vaše strasti u profitabilan posao. Sloboda koju samozapošljavanje pruža ogromna je, ali također dolazi s nizom pravno-financijskih odgovornosti. Prema istraživanjima, sve više ljudi u Hrvatskoj odlučuje se za samozapošljavanje kako bi ostvarili svoje poslovne snove.

Zašto je poslovni plan ključan za samozapošljavanje?

Izrada Poslovnog plan za samozapošljavanje nije samo alat za privlačenje investitora. To je detaljan vodič kroz svaki aspekt vašeg poslovanja, uključujući analizu tržišta, financijsko planiranje, razvojne strategije i upravljanje rizicima. Kvalitetan poslovni plan pomaže vam identificirati vašu ciljanu publiku, analizirati konkurenciju, razviti marketing i financijske strategije, te postaviti realne ciljeve.

Koraci u izradi poslovnog plana

 1. Uvod i opis poslovanja
  • Kratak opis poslovanja: Predstavite osnovne informacije o vašem poslovanju i što ga čini jedinstvenim.
  • Misija i vizija: Definirajte misiju i viziju vaše tvrtke kako biste jasno postavili ciljeve koje želite postići.
 2. Analiza tržišta
  • Definiranje ciljnog tržišta: Tko su vaši potencijalni kupci? Koje su njihove potrebe i želje? Analizirajte tržište kako biste razumjeli gdje se nalaze vaše prilike.
  • SWOT analiza: Identificirajte svoje snage, slabosti, prilike i prijetnje. SWOT analiza pomaže vam u razumijevanju tržišta i planiranju poslovnih strategija.
 3. Financijsko planiranje
  • Projekcija prihoda i rashoda: Planirajte buduće prihode i rashode temeljem tržišnih istraživanja i realnih procjena.
  • Analiza početnih troškova: Koliko će vas koštati pokretanje poslovanja? Uključite sve početne troškove kao što su oprema, inventar, licence i marketinški materijali.
  • Break-even analiza: Odredite točku u kojoj će vaše poslovanje postati profitabilno.
 4. Marketing strategija
  • Planiranje marketing aktivnosti: Detaljno opišite kako planirate promovirati svoje poslovanje. Uključite online i offline marketinške strategije kao što su društveni mediji, e-mail marketing, oglašavanje i PR.
  • KPI-ovi za mjerenje uspjeha: Identificirajte ključne pokazatelje uspješnosti (KPI-ove) koje ćete koristiti za praćenje učinkovitosti vaših marketinških aktivnosti.
 5. Prodajna strategija
  • Kako ostvariti prodaju: Opišite kako planirate doći do svojih kupaca i ostvariti prodaju. Uključite ciljne segmente tržišta, pozicioniranje i distribucijske planove.
 6. Upravljanje rizicima
  • Identifikacija rizika: Koji su potencijalni rizici i izazovi koji bi mogli ugroziti vaše poslovanje? Planirajte strategije za upravljanje rizicima.
 7. Operativni plan
  • Kako će poslovanje funkcionirati: Opišite operativne aspekte vašeg poslovanja, uključujući logistiku, tehnologiju i svakodnevne operacije.
 8. Plan rasta i razvoja
  • Dugoročni ciljevi: Definirajte dugoročne ciljeve i strategije za rast vašeg poslovanja. Planirajte proširenje proizvoda ili usluga, ulazak na nova tržišta i akvizicije.
 9. Prilozi i dodaci
  • Dodatni materijali: Uključite sve relevantne priloge kao što su životopisi ključnih članova tima, financijske projekcije, tržišne studije i pravni dokumenti.
cijene izrade poslovnog plana
cijene izrade poslovnog plana

Savjeti za uspješnu izradu poslovnog plana

Personalizirani pristup ključan je za uspjeh. Svaki poslovni plan treba odražavati specifične ciljeve i vizije poduzetnika. Korištenje stručnih savjeta i kontinuirano ažuriranje plana prema promjenama na tržištu povećava šanse za uspjeh.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje je više od tehničkog dokumenta; to je vaša vizija i putokaz prema poslovnom uspjehu. Koristeći naše savjete i resurse, možete kreirati kvalitetan plan koji će vam pomoći ostvariti poslovne ciljeve i iskoristiti poticaje za samozapošljavanje. Kontaktirajte nas za dodatnu pomoć i savjetovanje kako biste osigurali uspješan početak vašeg poduzetničkog puta.

Koraci u Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje

Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje ključan je korak za svakog budućeg poduzetnika. Kvalitetan poslovni plan ne samo da pomaže u privlačenju investitora, već i daje jasnu mapu puta za razvoj vašeg poslovanja. Evo detaljnog vodiča kroz korake u izradi poslovnog plana, osmišljenog za uspješno samozapošljavanje.

Uvod i Opis Poslovanja

 1. Kratak opis vašeg poslovanja
 • Definicija vašeg poslovanja: Što vaša tvrtka radi? Koji proizvodi ili usluge nudi?
 • Jedinstvena prodajna ponuda (USP): Što vašu ponudu čini jedinstvenom na tržištu?
 • Misija i vizija: Što želite postići s vašim poslovanjem dugoročno?

Analiza Tržišta

 1. Definiranje ciljnog tržišta
 • Istraživanje tržišta: Tko su vaši potencijalni kupci? Koji su njihovi demografski podaci, potrebe i preferencije?
 • Segmentacija tržišta: Podijelite tržište u manje segmente kako biste bolje razumjeli različite skupine kupaca.
 1. SWOT analiza
 • Snage: Koje su vaše unutarnje prednosti?
 • Slabosti: Koje su vaše unutarnje slabosti koje trebate prevladati?
 • Prilike: Koje vanjske prilike možete iskoristiti?
 • Prijetnje: Koje vanjske prijetnje mogu utjecati na vaše poslovanje?
 1. Analiza konkurencije
 • Identifikacija konkurenata: Tko su vaši glavni konkurenti?
 • Usporedba s konkurencijom: Kako se vaša ponuda razlikuje od konkurentskih?
 • Prednosti i slabosti konkurenata: Koje su prednosti i slabosti vaših konkurenata?

Financijsko Planiranje

 1. Projekcija prihoda i rashoda
 • Predviđanje prihoda: Na temelju tržišnih istraživanja, procijenite koliko možete zaraditi mjesečno ili godišnje.
 • Procjena rashoda: Uključite početne troškove (oprema, licence) i stalne rashode (najam, plaće).
 1. Analiza početnih troškova
 • Inventar i oprema: Koliko će koštati nabava potrebne opreme?
 • Licence i dozvole: Troškovi registracije firme i potrebnih dozvola.
 • Marketinški materijali: Troškovi izrade web stranice, posjetnica i drugih promotivnih materijala.
 1. Break-even analiza
 • Točka rentabilnosti: Kada će vaše poslovanje postati profitabilno? Koliko proizvoda/usluga trebate prodati da pokrijete sve troškove?

Marketing Strategija

 1. Planiranje marketing aktivnosti
 • Ključne poruke: Što želite komunicirati svojim kupcima?
 • Kanali komunikacije: Koje kanale ćete koristiti (društvene mreže, e-mail marketing, SEO)?
 • Promotivne aktivnosti: Planirane marketinške kampanje i promocije.
 1. Online i offline marketinške strategije
 • SEO i sadržajni marketing: Optimizacija web stranice i stvaranje korisnog sadržaja za bolje rangiranje na Googleu.
 • Društveni mediji: Aktivnosti na platformama kao što su Facebook, Instagram, LinkedIn.
 • Tradicijski marketing: Reklamiranje putem plakata, brošura, događanja.
 1. KPI-ovi za mjerenje uspjeha marketinških aktivnosti
 • Ključni pokazatelji uspješnosti: Kako ćete mjeriti uspjeh vaših marketinških aktivnosti (broj posjeta web stranici, konverzije, ROI)?

Prodajna Strategija

 1. Prodajni proces
 • Metode prodaje: Kako planirate ostvariti prodaju (direktna prodaja, online trgovina, posrednici)?
 • Strategije distribucije: Kako će vaši proizvodi ili usluge doći do krajnjih korisnika?
 1. Opis prodajnog procesa i strategija distribucije
 • Kanali prodaje: Fizičke trgovine, online platforme, veleprodaja.
 • Strategije cijena: Kako ćete odrediti cijene vaših proizvoda ili usluga?

Upravljanje Rizicima

 1. Identifikacija potencijalnih rizika
 • Interni rizici: Problemi s zaposlenicima, opremom, unutarnjim procesima.
 • Eksterni rizici: Promjene na tržištu, konkurencija, pravne regulative.
 1. Plan za upravljanje i mitigaciju rizika
 • Strategije za ublažavanje rizika: Što možete učiniti da smanjite ili eliminirate rizike?
 • Kontingencijski planovi: Planovi za nepredviđene situacije.

Operativni Plan

 1. Dnevno funkcioniranje poslovanja
 • Procesi i postupci: Kako će poslovanje funkcionirati na dnevnoj bazi.
 • Logistika i tehnologija: Koje logističke i tehnološke resurse ćete koristiti?
 1. Plaćanje i komercijalni uvjeti
 • Uvjeti plaćanja: Standardni uvjeti plaćanja koje ćete nuditi kupcima.
 • Komercijalni uvjeti: Popusti, posebne ponude, uvjeti suradnje.

Plan Rasta i Razvoja

 1. Dugoročni ciljevi i strategije za rast
 • Proširenje ponude: Planovi za razvoj novih proizvoda ili usluga.
 • Ulazak na nova tržišta: Strategije za ulazak na nova tržišta ili proširenje postojećih.
 1. Resursi potrebni za rast
 • Financijski resursi: Koliko novca će vam trebati za širenje?
 • Ljudski resursi: Koliko novih zaposlenika planirate zaposliti?

Prilozi i Dodaci

 1. Dodatni materijali
 • Životopisi ključnih članova tima: Kratki prikazi kvalifikacija i iskustava ključnih osoba.
 • Detaljne financijske projekcije: Detaljan prikaz planiranih prihoda, rashoda i novčanih tokova.
 • Tržišne studije i pravni dokumenti: Relevantne studije i dokumenti koji podržavaju vaš poslovni plan.

Važnost dobro izrađenog poslovnog plana

 • Ključ za uspješno samozapošljavanje: Poslovni plan kao osnova za dugoročni uspjeh.
 • Poziv na akciju: “Kontaktirajte nas za pomoć u izradi vašeg poslovnog plana!”

Kvalitetan poslovni plan za samozapošljavanje ključan je za uspjeh vašeg poduzetničkog pothvata. Slijedeći ove korake, osigurat ćete da vaš plan pokrije sve bitne aspekte poslovanja, od analize tržišta do financijskog planiranja, i postaviti čvrste temelje za dugoročan rast i uspjeh.

članci o samozapošljavanju
članci o samozapošljavanju

Savjeti za Uspješnu Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje može biti izazovan, ali vrlo koristan proces. Dobro strukturiran poslovni plan ključan je za uspjeh svakog poduzetnika, osobito onih koji započinju vlastiti posao i traže poticaje za samozapošljavanje. Donosimo vam savjete kako uspješno izraditi poslovni plan koji će vam pomoći ostvariti vaše poslovne ciljeve.

1. Personalizirani pristup

Prilikom izrade poslovnog plana, prilagodite plan vašim specifičnim ciljevima i vizijama. Svako poslovanje je jedinstveno, stoga je važno da vaš plan odražava upravo to. Poslovni plan treba biti vaš osobni vodič kroz poslovne procese, od definiranja ciljeva do postizanja financijske održivosti.

2. Jasna struktura i konzistentnost

Osigurajte da vaš poslovni plan ima jasnu strukturu i da su svi dijelovi konzistentni. Korištenje podnaslova i grafičkih oznaka olakšat će čitatelju da prati vaš plan i razumije ključne točke. Ovo je posebno važno za financijske projekcije i marketinške strategije, koje trebaju biti jasno i precizno predstavljene.

3. Financijsko planiranje

Jedan od najvažnijih dijelova poslovnog plana je financijsko planiranje. Ovo uključuje:

 • Projekciju prihoda i rashoda: Ovdje trebate detaljno razraditi koliko očekujete zaraditi i potrošiti u određenom razdoblju. Predviđanje prihoda temeljeno na tržišnim istraživanjima pomaže vam da budete realni u svojim očekivanjima​.
 • Analiza početnih troškova: Uključuje troškove za opremu, inventar, licence i marketinške materijale​.
 • Break-even analiza: Pomaže vam odrediti kada će vaše poslovanje postati profitabilno.

4. Tržišna analiza

Detaljna tržišna analiza pomaže vam razumjeti vaše ciljno tržište i konkurenciju. Korištenje SWOT analize za identifikaciju vaših snaga, slabosti, prilika i prijetnji može biti vrlo korisno. Ova analiza pomaže vam definirati vaš položaj na tržištu i razviti strategije za diferencijaciju od konkurencije.

5. Marketing strategija

Razvijanje učinkovite marketing strategije ključno je za privlačenje i zadržavanje kupaca. Uključite:

 • Planiranje marketing aktivnosti: Definirajte kanale, poruke i ciljne skupine​.
 • Online i offline marketinške strategije: Razmotrite korištenje digitalnih kanala poput društvenih mreža, SEO optimizacije i content marketinga uz tradicionalne metode poput tiskanih materijala i događanja.

6. Upravljanje rizicima

Identificiranje i upravljanje rizicima ključno je za dugoročni uspjeh. Analizirajte potencijalne rizike i razvijte planove za njihovo ublažavanje​​. Ova strategija povećava vjerodostojnost vašeg poslovnog plana i pokazuje da ste spremni za suočavanje s izazovima.

7. Kontinuirana revizija i prilagodba

Vaš poslovni plan nije statičan dokument. Redovito ga ažurirajte i prilagodite prema promjenama na tržištu i vašem poslovanju. Ova fleksibilnost osigurava da vaš plan uvijek odražava trenutne uvjete i strategije.

8. Pomoć stručnjaka

Razmislite o suradnji s poslovnim savjetnicima i stručnjacima koji vam mogu pomoći u izradi poslovnog plana. Kvalitetna stručna podrška može značajno povećati vaše šanse za dobivanje financijskih potpora i ostvarivanje poslovnog uspjeha​.

9. Vizualni elementi

Korištenje grafikona i tablica za ilustraciju ključnih točaka može pomoći u boljem razumijevanju financijskih projekcija i drugih važnih informacija. Vizualni elementi čine vaš poslovni plan privlačnijim i lakšim za čitanje.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje je proces koji zahtijeva vrijeme i pažnju, ali je ključan za uspjeh vašeg poslovnog pothvata. Pratite ove savjete, prilagodite plan vašim specifičnim potrebama i redovito ga ažurirajte kako biste osigurali dugoročnu održivost i rast vašeg poslovanja. Kontaktirajte nas za pomoć u izradi vašeg poslovnog plana i osigurajte temelje za uspješno samozapošljavanje!

Korištenjem ovih savjeta, vaš poslovni plan za samozapošljavanje bit će dobro strukturiran, detaljan i prilagođen vašim poslovnim ciljevima, što će vam pomoći da ostvarite svoje poduzetničke snove.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje ključna je za svakog budućeg poduzetnika. Ovaj dokument nije samo formalnost; on je temelj vašeg poslovnog uspjeha. Kroz poslovni plan možete jasno definirati svoju poslovnu ideju, razumjeti financijske potrebe i strategije te identificirati potencijalne rizike i kako ih prevladati.

 financijsko planiranje
financijsko planiranje

Zašto je poslovni plan važan?

Izrada Poslovnog plan za samozapošljavanje omogućuje vam da detaljno razradite sve aspekte vašeg poslovanja, od analize tržišta do marketinških strategija i financijskog planiranja. Bez dobro izrađenog poslovnog plana, teško je privući investitore, dobiti poticaje za samozapošljavanje ili uspješno upravljati poslovnim operacijama. Poslovni plan je vaša mapa puta do poslovnog uspjeha.

Ključne komponente poslovnog plana
 1. Analiza tržišta: Razumijevanje tržišta i konkurencije je ključno. Ovo uključuje SWOT analizu koja vam pomaže identificirati snage, slabosti, prilike i prijetnje na tržištu. Bez dubinske analize tržišta, teško je postaviti realne ciljeve i strategije za njihovo postizanje.
 2. Financijsko planiranje: Projekcija prihoda i rashoda te analiza početnih troškova ključni su za održivost vašeg poslovanja. Financijski plan vam omogućuje da predvidite kada će vaše poslovanje postati profitabilno (break-even analiza).
 3. Marketing strategija: Definiranje marketinških aktivnosti i ciljne skupine važno je za privlačenje i zadržavanje kupaca. Korištenje online i offline marketinških kanala može značajno povećati vašu vidljivost na tržištu.
 4. Upravljanje rizicima: Identifikacija potencijalnih rizika i plan za njihovo upravljanje su bitni kako biste bili spremni na sve izazove koji mogu ugroziti vaše poslovanje.
 5. Operativni plan: Detaljan opis kako će vaše poslovanje funkcionirati svakodnevno pomaže u izgradnji učinkovitog operativnog sustava koji podržava vaše poslovne ciljeve.
Savjeti za uspješnu izradu poslovnog plana
 • Personalizirajte svoj plan: Poslovni plan mora odražavati vašu jedinstvenu viziju i ciljeve. Prilagodite ga svojim specifičnim potrebama i situaciji.
 • Koristite stručnu pomoć: Ako niste sigurni kako izraditi određene dijelove plana, konzultirajte se s poslovnim savjetnicima ili koristite predloške poslovnih planova.
 • Redovito ažurirajte plan: Vaše poslovno okruženje će se mijenjati, stoga je važno redovito ažurirati poslovni plan kako bi ostao relevantan i koristan.

Zaključne misli

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje nije samo korak prema ostvarivanju vašeg poduzetničkog sna, već je i ključni alat za osiguravanje dugoročnog uspjeha vašeg poslovanja. Poslovni plan vam pomaže da jasno definirate svoje ciljeve, razumijete tržište, učinkovito planirate financije i upravljate rizicima. Bez njega, poduzetnički put može biti nepredvidiv i pun izazova.

Izradom kvalitetnog poslovnog plana, postavljate čvrste temelje za uspješno poslovanje. Kontaktirajte nas za pomoć u izradi vašeg poslovnog plana i započnite svoje poduzetničko putovanje s pouzdanim temeljima.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje piše se u prvome licu a nikako u množini koja se inače koristi u firmama gdje se sve oslovljava sa “mi ćemo pružiti”, “mi smo tu za vas”, “svakako ćemo”, “pružiti ćemo vam” i slično. Razne djelatnosti imaju razne ključne riječi koje su okidači za znanje, iskustvo i stručnost a vezane su za svaku djelatnost posebno, sadržaj oko takvih ključnih riječi ima 300% veću uspješnost. Na kraju, tekst se piše što jednostavnije da je lagan i brzo shvatljiv i da priča priču kroz sve sekcije. Na samome početku savjetnici ne čitaju poslovne planove oni skeniraju tekst i ako na tom prvom dodiru dobiju pozitivan dojam tek tada ga idu detaljno čitati. Postoji veza između iskustva i obrazovanja, na te dvije stvari savjetnici više obraćaju pažnju i ako je jedna stvar slabija, kao što je obrazovanje onda znaju “rušiti” bodove na ispunjenost poslovnog plana i na konkurentnost. Postoje primjeri gdje možete imati manje obrazovanja i manje iskustva a plan je prošao, nije nemoguća misija ali u većini slučajeva je teže.

Naši Savjeti iz Iskustva: Izrada Poslovnog Plana za Samozapošljavanje

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje zahtijeva pažljivo planiranje i detaljnu analizu. Iz iskustva, važno je napisati plan u prvom licu, jer to odražava osobnu predanost i viziju. Umjesto standardnog korporativnog tona u množini, koristite osobni pristup koji naglašava vašu individualnu odgovornost i strast za poslovanjem.

Ključne Komponente i Savjeti

Uvod i Opis Poslovanja

Prilikom izrade poslovnog plana, prvo trebate jasno definirati svoje poslovanje. Navedite misiju i viziju vaše tvrtke te opišite što vas razlikuje od konkurencije. Ovaj dio treba biti kratak, ali informativan.

Primjer: “Moje poslovanje će se baviti pružanjem visokokvalitetnih marketinških usluga malim poduzećima. Moja misija je pomoći malim poduzećima da povećaju svoju vidljivost i rastu putem učinkovitih marketinških strategija.”

Analiza Tržišta

Analiza tržišta ključna je komponenta poslovnog plana. Identificirajte svoje ciljno tržište i analizirajte konkurenciju. Koristite SWOT analizu kako biste prepoznali snage, slabosti, prilike i prijetnje.

Primjer: “Moje ciljno tržište su mala poduzeća u industriji hrane i pića koja žele poboljšati svoju online prisutnost. Kroz SWOT analizu, identificirala sam ključne prilike za rast na ovom tržištu.”

Financijsko Planiranje

Financijske projekcije uključuju procjenu prihoda i rashoda. Ovaj dio poslovnog plana često je presudan za potencijalne investitore i financijske institucije.

Primjer: “Procjenjujem da ću prve godine poslovanja ostvariti prihod od 500.000 kuna, uz rashode od 350.000 kuna. Moj break-even point očekujem dosegnuti u trećem kvartalu prve godine poslovanja.”

Marketing Strategija

Vaša marketing strategija treba detaljno opisivati kako planirate privući i zadržati kupce. Opišite kanale prodaje, promotivne aktivnosti i ključne poruke koje ćete koristiti.

Primjer: “Planiram koristiti kombinaciju digitalnog marketinga i osobnih preporuka kako bih privukla nove klijente. Moja ključna poruka bit će fokus na povećanje vidljivosti i prodaje putem prilagođenih marketinških rješenja.”

Prodajna Strategija

U ovom dijelu opisujete svoje prodajne procese i strategije. Naglasite kako planirate ostvariti prodaju i koji su vaši ciljevi.

Primjer: “Moja prodajna strategija uključuje direktnu prodaju putem mreže kontakata i digitalne platforme. Cilj mi je ostvariti mjesečnu prodaju od 50.000 kuna u prvoj godini.”

Upravljanje Rizicima

Identificirajte potencijalne rizike i razvijte strategije za njihovo ublažavanje. Upravljanje rizicima pomaže vam pripremiti se za nepredviđene okolnosti.

Primjer: “Najveći rizik za moje poslovanje je nestabilnost tržišta. Planiram se zaštititi diversifikacijom portfelja usluga i stalnim praćenjem tržišnih trendova.”

Operativni Plan

Operativni plan opisuje kako će vaše poslovanje funkcionirati na dnevnoj bazi. Opišite ključne operativne procese, logistiku i tehnologiju koju ćete koristiti.

Primjer: “Svaki dan ću se fokusirati na istraživanje tržišta, kreiranje sadržaja za klijente i optimizaciju marketinških kampanja. Planiram koristiti najnovije digitalne alate za analitiku i upravljanje projektima.”

Plan Rasta i Razvoja

Predstavite dugoročne ciljeve i strategije za rast. Opišite kako planirate širiti svoje poslovanje i koje resurse ćete trebati za postizanje tih ciljeva.

Primjer: “Moj plan rasta uključuje proširenje ponude usluga na SEO optimizaciju i oglašavanje na društvenim mrežama. Cilj mi je zaposliti dva nova djelatnika u drugoj godini poslovanja.”

Često postavljana pitanja (FAQ)

Što je poslovni plan i zašto je važan?

Poslovni plan je dokument koji opisuje ciljeve vašeg poduzeća, strategije koje ćete koristiti za postizanje tih ciljeva, tržište na kojem ćete djelovati te financijske projekcije. Važnost poslovnog plana leži u njegovoj sposobnosti da služi kao vodič za vaše poslovanje, pomaže vam u privlačenju investitora i osiguravanju financiranja te pruža jasnu strukturu i smjer vašem poslovanju. Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje je ključna jer vam omogućuje da unaprijed identificirate izazove i prilike, planirate resurse te pratite napredak.

izrada poslovnog plana
izrada poslovnog plana

Koje su ključne komponente poslovnog plana?

Ključne komponente poslovnog plana uključuju:

 • Uvod i opis poslovanja: Kratak opis vašeg poslovanja, misija i vizija.
 • Analiza tržišta: Definiranje ciljnog tržišta, SWOT analiza (snage, slabosti, prilike i prijetnje), analiza konkurencije.
 • Financijsko planiranje: Projekcija prihoda i rashoda, analiza početnih troškova, break-even analiza.
 • Marketing strategija: Planiranje marketinških aktivnosti, ključne poruke, ciljne skupine.
 • Prodajna strategija: Strategije prodaje i distribucije.
 • Upravljanje rizicima: Identifikacija i planiranje upravljanja rizicima.
 • Operativni plan: Detalji o svakodnevnom funkcioniranju poslovanja.
 • Plan rasta i razvoja: Dugoročni ciljevi i strategije za rast.

Kako napraviti financijske projekcije?

Financijske projekcije uključuju procjenu očekivanih prihoda i rashoda za određeno razdoblje. Za izradu ovih projekcija, trebate:

 • Analizirati tržište i predvidjeti buduće prihode na temelju tržišnih istraživanja.
 • Procijeniti troškove poslovanja, uključujući početne troškove, operativne troškove, plaće, najamnine i ostale redovne troškove.
 • Izračunati break-even točku, odnosno trenutak kada vaši prihodi pokrivaju sve troškove poslovanja.

Kako identificirati ciljno tržište?

Identifikacija ciljnog tržišta uključuje analizu demografskih podataka, potreba i preferencija vaših potencijalnih kupaca. Koraci za definiranje ciljnog tržišta su:

 • Istraživanje tržišta: Prikupljanje podataka o tržišnim trendovima, konkurenciji i ponašanju potrošača.
 • Segmentacija tržišta: Razdvajanje tržišta na manje segmente na temelju demografskih, geografskih, psihografskih i ponašajnih kriterija.
 • Odabir ciljnog segmenta: Identifikacija segmenta koji najbolje odgovara vašem proizvodu ili usluzi.

Kako upravljati rizicima u poslovanju?

Upravljanje rizicima uključuje identificiranje potencijalnih rizika i razvoj strategija za njihovo ublažavanje. Koraci uključuju:

 • Identifikacija rizika: Prepoznavanje unutarnjih i vanjskih faktora koji mogu negativno utjecati na vaše poslovanje.
 • Procjena rizika: Analiza vjerojatnosti i utjecaja svakog rizika.
 • Planiranje mjera ublažavanja: Razvijanje strategija i planova za smanjenje rizika, kao što su diversifikacija, osiguranje, krizni planovi i rezervni fondovi.

Možda će vas zanimati: Kako napraviti poslovni plan za samozapošljavanjeKako napraviti poslovni plan?Marketing plan primjer za samozapošljavanje: Vaš vodič za uspjehKoje su vrste financijskih projekcija potrebne u poslovnom planu za samozapošljavanje?Kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje

Print PDF
Skip to content