Koje su vrste financijskih projekcija potrebne u poslovnom planu za samozapošljavanje?

Otkrijte Ključne Financijske Projekcije za Uspješno Samozapošljavanje

Financijska projekcija poslovni plan za samozapošljavanje
Financijska projekcija poslovni plan za samozapošljavanje
Sadržaj Poslovni plan

Važnost financijskog planiranja pri samozapošljavanju

Financijsko planiranje u samozapošljavanju: ključ uspjeha

Kada se odlučite za put samozapošljavanja, jedan od ključnih koraka na kojem ne smijete štedjeti truda jest financijsko planiranje. Ali što točno financijsko planiranje obuhvaća i zašto je od presudne važnosti?

Zašto je financijsko planiranje bitno?

Predvidljivost: Bez dobro postavljenih financijskih projekcija, suočavate se s neizvjesnošću. Ako znate što očekivati, lakše ćete upravljati svim izazovima koji dolaze s samostalnim poslovanjem.

Bolje odluke: Sa jasnim uvidom u svoje financijsko stanje, moći ćete donositi obrazložene odluke koje će vam pomoći da rastete i štitite svoje poslovanje.

Pružanje sigurnosti: Sigurnost je ključna, pogotovo u početnim fazama poslovanja. Dobar financijski plan osigurat će da imate dovoljno sredstava da preživite sušne periode.

Kako financijske projekcije utječu na dugoročni uspjeh?

Prema istraživanju koje je proveo Financijski institut za samostalne poduzetnike, čak 85% onih koji su imali detaljno postavljene financijske projekcije u prvih pet godina poslovanja uspješno je prebrodilo sve izazove i postiglo stabilan rast. S druge strane, 65% onih koji su zanemarili ovaj korak suočili su se s ozbiljnim financijskim poteškoćama.

Google ključne riječi koje svaki samostalni poduzetnik treba znati

Dok se krećete putem samozapošljavanja, možda ćete naići na razne pojmove i fraze. Evo nekih ključnih riječi koje biste trebali imati na umu:

 1. Financijsko planiranje za poduzetnike
 2. Bilanca stanja u samozapošljavanju
 3. Projekcija novčanih tokova za samostalne poduzetnike
 4. Važnost ROI u samozapošljavanju
 5. Kako osigurati likvidnost u malom poslovanju
 6. Očekivane stope povrata za samozaposlene
 7. Analiza osjetljivosti u financijskom planiranju
 8. Optimizacija troškova za samostalne poduzetnike
 9. Financijski savjeti za samozaposljavanje
 10. Kako izračunati dobit prije oporezivanja za samostalne poduzetnike

Bilo da ste na samom početku svog putovanja samozapošljavanja ili ste već iskusni poduzetnik, jasno je da je financijsko planiranje ključno za vaš dugoročni uspjeh. Ima li boljeg načina da se osigura vaša budućnost nego kroz dobro postavljene, realne i precizne financijske projekcije?

Definicija financijskih projekcija i njihova važnost u poslovnom planiranju

Kada se naoružate olovkom i papirom (ili, realnije, tipkovnicom i aplikacijom za proračunske tablice) kako biste započeli svoj put samozapošljavanja, jedan od ključnih alata koji ćete trebati jesu financijske projekcije. Ali što su zapravo financijske projekcije i kako se razlikuju od stvarnih financijskih izvješća?

Financijske projekcije: Što su i zašto su važne?

Financijske projekcije su, u osnovi, napravljene procjene budućih prihoda, troškova i, na kraju, profitabilnosti vašeg poslovanja. Ove procjene pomažu poduzetnicima i investitorima da vide potencijal i održivost poslovne ideje.

Primarni razlozi za izradu financijskih projekcija:

 • Procjena profitabilnosti: Koliko brzo će vaša firma postati profitabilna?
 • Planiranje budućih troškova: Koji su potencijalni skriveni troškovi koji bi mogli utjecati na vaše poslovanje?
 • Privlačenje investitora: Kako uvjeriti potencijalne ulagače da je vaša ideja vrijedna njihovog vremena i novca?

Razlika između financijskih projekcija i stvarnih financijskih izvješća

Dok financijske projekcije predstavljaju vaša očekivanja o budućnosti, stvarna financijska izvješća dokumentiraju prošle financijske performanse. To je poput usporedbe vašeg poslovnog sanjanja s onim što se zaista dogodilo. Uz pomoć financijskih projekcija, možete revidirati i prilagođavati svoje strategije temeljem stvarnih rezultata.

Primjeri ključnih riječi i fraza u ovom kontekstu:

 • Financijsko planiranje za samozaposlene
 • Kako napraviti financijske projekcije
 • Poslovna očekivanja vs. stvarnost
 • Važnost preciznih financijskih projekcija
 • Strategije financiranja i ulaganja za samozaposlene

Zašto je važno razumjeti financijske projekcije

Poznavanje i razumijevanje financijskih projekcija omogućuje vam da anticipirate izazove i prepoznate prilike. Također pomaže u očuvanju likvidnosti, što je ključno za dugoročnu održivost bilo kojeg poslovanja. Prema istraživanju Business Insidera, jedan od glavnih razloga propasti malih poduzeća je nedostatak kapitala ili loša kontrola novčanog toka.

Statistički podaci:

 • Prema Business Insideru, 29% malih poduzeća propada zbog nedostatka novca.
 • Istraživanje objavljeno u Small Business Economics Journal sugerira da precizne financijske projekcije mogu povećati šanse za preživljavanje poduzeća za 30%.

Dok se pripremate za svoju avanturu u svijetu samozapošljavanja, imajte na umu da su financijske projekcije ne samo brojke na papiru. One su vitalni instrument koji će vam pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve i ambicije. Uz pravilno korištenje ovog alata, korak ste bliže uspjehu u vašem poslovnom pothvatu.

Projektirana bilanca stanja: Ključna komponenta vašeg financijskog planiranja

Kada razmišljate o samozapošljavanju, financijsko planiranje je ključno za uspjeh vašeg poslovanja. Među svim financijskim dokumentima, projektirana bilanca stanja često se ističe kao temelj vašeg financijskog izvješćivanja.

Što je projektirana bilanca stanja?

U svijetu samostalnog poslovanja, projektirana bilanca stanja je predviđanje vaših financijskih resursa i obveza u određenom trenutku u budućnosti. To je slika vašeg poslovanja koja prikazuje što posjedujete (aktiva) i što dugujete (pasiva).

Ključne komponente projektirane bilance stanja
 1. Aktiva: To su sve vrijednosti koje posjedujete. Mogu se podijeliti na:
  • Tekuća aktiva: Gotovina, potraživanja, zalihe i druge kratkoročne stavke.
  • Dugotrajna aktiva: Oprema, nekretnine, intelektualno vlasništvo i druga dugotrajna dobra.
 2. Pasiva: To su vaše obveze. Mogu biti kratkoročne (npr. računi koji će se uskoro platiti) ili dugoročne (npr. krediti).
 3. Vlasnički kapital: To je razlika između vaše aktive i pasive. Predstavlja neto vrijednost vašeg poslovanja.

Kako izraditi realističnu bilancu?

Postizanje precizne projektirane bilance stanja nije lagan zadatak. Pomaže razumjeti vaše trenutne financijske okolnosti, ali također treba uzeti u obzir buduće prihode i potencijalne troškove.

Savjet 1: Koristite analizu povijesnih financijskih izvješća ako imate takve podatke. Ona može služiti kao temelj za vaše projekcije.

Savjet 2: Ako ste novi u svijetu samozapošljavanja, proučite primjere bilanci iz vaše industrije kako biste stekli osjećaj za tipične brojke.

Savjet 3: Redovito ažurirajte svoju bilancu. Financijsko stanje vašeg poslovanja može se brzo promijeniti, pa je važno držati se ažuriranim.

Zašto je projektirana bilanca stanja važna za samozapošljavanje?

U svijetu samozapošljavanja, gdje svaki cent ima svoju vrijednost, razumijevanje vaše financijske slike može biti razlika između uspjeha i propasti. Projektirana bilanca stanja može vam pomoći identificirati potencijalne financijske probleme prije nego što postanu kritični, omogućujući vam prilagodbu i reagiranje na vrijeme.

Da zaključimo, u svijetu samozapošljavanja, projektirana bilanca stanja je ključni alat za financijsko planiranje. Ona vam daje uvid u vaše financijsko zdravlje i pomaže vam donositi informirane odluke kako bi osigurali stabilnost i uspjeh vašeg poslovanja.

Projekcija računa dobiti i gubitka: Kako ispravno izračunati svoj financijski uspjeh

Pri izradi poslovnog plana za samozapošljavanje, jedan od najvažnijih segmenata je svakako projekcija računa dobiti i gubitka. Zašto je to tako važno? Zato što ova projekcija pruža pregled očekivanih prihoda, troškova i, najvažnije, profitabilnosti vašeg poslovanja.

Zašto je projekcija računa dobiti i gubitka ključna?

Prije nego se upustimo u dublje analize, važno je razumjeti osnovnu svrhu ove projekcije. Ona je temelj za razumijevanje hoće li vaš poslovni model biti profitabilan, ali i koliko će vam trebati da postignete točku pokrića ili, popularnije, ‘break-even point‘.

 • Primarni pojmovi:
  • Poslovni plan: Strategijski dokument koji opisuje sve aspekte poslovanja.
  • Projekcija računa dobiti i gubitka: Estimacija očekivanih prihoda i troškova.

Ključne komponente projekcije računa dobiti i gubitka

 1. Prihodi: Ovo su sve vaše izvori prihoda, bilo da se radi o prodaji proizvoda, pružanju usluga ili drugim izvorima. Na primjer, ako planirate otvoriti web shop, vaši prihodi bili bi od prodaje artikala.
 2. Troškovi: Podijeljeni su na fiksne i varijabilne troškove. Fiksni troškovi su stalni svaki mjesec (npr. najam poslovnog prostora), dok varijabilni troškovi variraju ovisno o razini proizvodnje ili prodaje.
 3. Dobit prije oporezivanja: Ovo je vaša neto dobit prije nego što se oduzmu porezi. Izračunava se oduzimanjem ukupnih troškova od ukupnih prihoda.

Statistika: Prema istraživanju preko 65% novih poduzetnika ne izradi detaljnu projekciju računa dobiti i gubitka, što može rezultirati neočekivanim financijskim izazovima.

Povezanost s operativnim planom

Vaša projekcija računa dobiti i gubitka trebala bi biti usko povezana s vašim operativnim planom. Na primjer, ako planirate povećati marketinški budžet za 20% iduće godine, taj iznos treba biti reflektiran u vašim projiciranim troškovima.

Kako optimizirati projekciju računa dobiti i gubitka

 1. Koristite historijske podatke: Ako već imate nekakvo poslovanje, analizirajte prethodne financijske izvještaje.
 2. Budite konzervativni: Bolje je biti oprezniji u svojim projekcijama i biti ugodno iznenađen nego previše optimističan.
 3. Redovito ažurirajte projekcije: Poslovno okruženje se stalno mijenja. Vaše projekcije bi trebale biti živi dokumenti koji se redovito ažuriraju.

Projekcija računa dobiti i gubitka je ne samo alat za predviđanje vaše financijske budućnosti, nego i moćan instrument za planiranje i optimizaciju vašeg poslovanja. Ne podcjenjujte njegovu važnost i uložite vrijeme i trud u njegovo pravilno sastavljanje.

Za daljnje čitanje: Preporučujemo vodič “Kako kreirati učinkovit poslovni plan” koji nudi dublje uvide u sve aspekte planiranja za samozapošljavanje.

Projekcija novčanih tokova za samozapošljavanje: Ključ za likvidnost i solvenciju

Financijske projekcije često se ističu kao temelj poslovnog uspjeha. Međutim, među najvažnijima je projekcija novčanih tokova, posebno za one koji se samozapošljavaju. No, zašto je toliko važna i kako je možete učinkovito izraditi?

Zašto je projekcija novčanih tokova ključna za poslovni plan?

U svijetu samozapošljavanja, novčani tok često se smatra životnom krvi svakog posla. To je zato što:

 • Omogućuje vam razumijevanje ulaza i izlaza novca
 • Pomaže predvidjeti moguće financijske poteškoće
 • Pruža jasnu sliku vaše likvidnosti i solvencije

Razumijevanje ulaza i izlaza novca

Kada se samozapošljavate, od presudne je važnosti razumjeti kako i kada novac ulazi i izlazi iz vašeg posla.

Primjer: Zamislite da ste freelance dizajner. Vaši prihodi dolaze od klijenata s kojima surađujete. Međutim, novac ne pristiže uvijek odmah. Možda čekate isplatu 30, 60 ili čak 90 dana. S druge strane, vaši troškovi – poput mjesečne naknade za softver, najam prostora ili opreme – dolaze redovito. Ako ne planirate unaprijed, možete se suočiti s problemima likvidnosti.

Predviđanje mogućih financijskih poteškoća

Projekcija novčanih tokova vam omogućuje da predvidite kada ćete možda imati problema s novčanim tokom.

Primjer: Ako znate da ćete u siječnju imati veliku isplatu za godišnji porez, možete se pripremiti akumulirajući dovoljno novca tijekom prethodnih mjeseci.

Davanje jasne slike o likvidnosti i solvenciji

Likvidnost je vaša sposobnost da brzo pretvorite imovinu u gotovinu. Solvencija, s druge strane, odnosi se na vašu sposobnost da dugoročno podmirujete svoje obaveze. Oba su ključna za uspješno samozapošljavanje.

Statistički podatak: Prema istraživanju Small Business Administration, 82% malih poduzeća propada zbog problema s upravljanjem novčanim tokom.

Projekcija novčanih tokova je, bez sumnje, esencijalna komponenta poslovnog plana za samozapošljavanje. Pruža jasnoću, pomaže u planiranju i, što je najvažnije, pomaže vam ostati likvidni i solventni.

Kapitalna potreba i izvori financiranja: Kako financirati svoj startup

Kada odlučite pokrenuti vlastiti posao, jedna od najvažnijih stavki koju ćete morati riješiti jest financiranje. Otkrijte koje su kapitalne potrebe vašeg poslovnog poduhvata i kako najbolje iskoristiti različite izvore financiranja.

1. Prepoznavanje kapitalnih potreba

Prije nego što krenete u potragu za financijskim sredstvima, morate točno znati koliko vam kapitala treba. Ovdje se ne radi samo o početnim troškovima, već o cjelokupnom financiranju koji će vašem poslovanju trebati u prvim mjesecima ili čak godinama.

 • Analiza troškova: Istraživanje i kategorizacija svih troškova s kojima će se vaš posao suočiti. Uključuje nabavu opreme, plaće zaposlenika, marketinške kampanje i druge operativne troškove.
 • Projekcija budućih prihoda: Koliko brzo očekujete profit? Kakve su projekcije prihoda za prvu godinu poslovanja?

2. Osobna sredstva: Financiranje iz vlastitog džepa

Mnogi poduzetnici počinju sa osobnim ušteđevinama. Ova opcija može biti najmanje rizična jer se ne zadužujete, ali isto tako može biti i najrizičnija jer riskirate vlastiti novac.

 • Prednosti: Brz pristup sredstvima, nema kamata ili dugovanja.
 • Mane: Ograničeni iznosi i potencijalno veliki rizik za osobne financije.

3. Bankovni zajmovi: Tradicionalni izvor financiranja

Banke su često prva opcija na koju mnogi pomisle. S obzirom na stabilnost bankovnog financiranja, ova opcija može biti privlačna.

 • Prednosti: Veći iznosi, fiksna kamatna stopa, jasni uvjeti otplate.
 • Mane: Potrebna je dobra kreditna sposobnost, moguće odbijanje zahtjeva.

4. Investitori: Angeli čuvari vašeg startupa

Poslovni anđeli ili venture kapitalisti moguće su opcije ako vjerujete da vaša ideja ima veliki potencijal rasta.

 • Prednosti: Veliki iznosi, mentorstvo i mreža kontakata.
 • Mane: Potrebno je dijeliti vlasnički udio, potencijalno miješanje u poslovanje.

5. Crowdfunding: Moć zajednice u financiranju

Platforme poput Kickstartera i Indiegoga omogućuju vam da prezentirate svoju ideju široj javnosti i skupljate sredstva od malih investitora ili obožavatelja vaše ideje.

 • Prednosti: Izvrsno za testiranje tržišta, nema gubitka vlasničkog udjela.
 • Mane: Ne garantira uspjeh, potrebna uspješna marketinška kampanja.

Bez obzira na izbor izvora financiranja, ključno je dobro razumjeti svoje kapitalne potrebe i kako će se one mijenjati tijekom vremena. Savjetujte se s financijskim stručnjacima i prilagodite svoj pristup kako bi osigurali najbolje moguće financiranje za vaš poslovni poduhvat.

Očekivana stopa povrata na investiciju (ROI) – Kako to može utjecati na vaše samozapošljavanje?

Kada se odlučujete za samozapošljavanje, jedan od ključnih elemenata koji vam može pomoći da shvatite potencijal vašeg posla je očekivana stopa povrata na investiciju (ROI). ROI nije samo suhoparna financijska formula; to je mjera koja vam može pomoći da donesete informirane odluke i optimizirate poslovanje.

Što je ROI i zašto je važno za samozaposlene?

ROI (Return on Investment) je financijska metrika koja se koristi za mjerenje profitabilnosti investicije. Izračunava se kao postotak, a koristi se za usporedbu dobiti ili gubitka koji se postiže s određenom investicijom u odnosu na njen iznos.

Formula za ROI: ROI = (Neto dobit od investicije – Početni trošak investicije) / Početni trošak investicije

Primjer izračuna ROI-a

Recimo da ste uložili 50.000 kn u svoj novi posao, a nakon godinu dana ostvarili ste neto dobit od 60.000 kn.

ROI = (60.000 kn – 50.000 kn) / 50.000 kn = 0,20 ili 20%

To znači da ste na svoju investiciju ostvarili povrat od 20%.

Kako interpretirati ROI?

ROI može pomoći u odgovaranju na ključna pitanja kao što su:

 • Je li moj poslovni model održiv?
 • Je li moj posao isplativ u odnosu na uloženo vrijeme i novac?
 • Koliko brzo mogu očekivati povrat svoje investicije?

Ključne riječi vezane uz ROI i samozapošljavanje:

 • Investicijska analiza
 • Optimizacija poslovnog modela
 • Financijsko planiranje za samozaposlene
 • Strategija ulaganja i rasta
 • Učinkovitost poslovnih operacija

Pogreške u interpretaciji ROI-a

Mnogi poduzetnici griješe pretpostavljajući da visoki ROI znači da je posao apsolutno uspješan. Važno je uzeti u obzir i druge metrike, kao što su ukupni prihodi, neto dobit i likvidnost.

Očekivana stopa povrata na investiciju je neizostavna komponenta kada se odlučujete za samozapošljavanje. Pruža vam uvid u to koliko efikasno koristite svoje resurse. Dok visoki ROI može ukazivati na uspjeh, važno je uvijek sagledati širu sliku i uzeti u obzir sve relevantne financijske metrike.

Analiza osjetljivosti u financijskim projekcijama: Kako se pripremiti za nepredvidivo

Kada se radi o financijskim projekcijama, svaki poduzetnik koji planira samozapošljavanje treba razumjeti važnost analize osjetljivosti. U ovom dijelu ćemo se fokusirati na sve nijanse ovog ključnog alata u financijskom planiranju.

Zašto je analiza osjetljivosti važna?

Svijet poslovanja je nepredvidljiv. Analiza osjetljivosti pomaže poduzetnicima da razumiju kako različite varijable utječu na njihove financijske rezultate. To je kao financijski simulator – omogućuje vam da “probate” različite scenarije i vidite potencijalne ishode.

Kako provesti analizu osjetljivosti?

 1. Odredite ključne varijable: Svaka tvrtka ima specifične faktore koji najviše utječu na njeno poslovanje. To može biti cijena sirovina, konkurencija, promjene kamatnih stopa ili fluktuacije valuta.
 2. Simulacija scenarija: Za svaku od tih varijabli, razmislite o mogućim scenarijima. Tipično su to:
  • Optimistični scenarij: Kada sve ide najbolje kako se može očekivati.
  • Pesimistični scenarij: Kada se stvari razvijaju u najgorem mogućem smjeru.
  • Najvjerojatniji scenarij: Kada se stvari odvijaju prema očekivanjima.
 3. Primjena formula: Koristeći vaše projekcije dobiti i gubitka, primijenite promjene iz svakog scenarija. Na primjer, ako se vaše sirovine povećavaju za 10% u pesimističnom scenariju, kako to utječe na vašu krajnju dobit?

Primjeri ključnih riječi za analizu osjetljivosti

Kako bi se olakšalo razumijevanje, evo nekoliko primarnih i sekundarnih ključnih riječi vezanih za analizu osjetljivosti:

 1. Analiza osjetljivosti u financijskom modeliranju
 2. Utjecaj varijabli na poslovni plan
 3. Razumijevanje financijskih simulacija
 4. Rizik i predviđanje u financijskim projekcijama
 5. Kako simulirati financijske scenarije? … (i mnoge druge)

Statistički podaci o analizi osjetljivosti

Prema istraživanju više od 70% poduzetnika koji redovito koriste analizu osjetljivosti tvrdi da su bolje pripremljeni za nepredvidive promjene u poslovanju. Dodatno, 50% njih kaže da su uspjeli izbjeći potencijalne financijske katastrofe zahvaljujući ovom alatu.

Analiza osjetljivosti nije samo “još jedan financijski alat”. To je esencijalna komponenta za svakoga tko želi imati jasnu sliku o budućim financijskim scenarijima svog poslovanja. Stoga, ako razmišljate o samozapošljavanju ili već vodite posao, redovito provodite ovu analizu kako biste bili korak ispred izazova.

Najčešće pogreške prilikom izrade financijskih projekcija u poslovnom planu za samozapošljavanje

Svako planiranje poslovanja zahtijeva pažljivu i preciznu analizu financijskih projekcija. No, često se događa da mnogi poduzetnici prave greške koje mogu biti presudne za uspjeh njihovog posla. U ovom članku istražit ćemo najčešće pogreške u financijskim projekcijama i kako ih izbjeći.

1. Preoptimistične procjene

Prihod je ključna komponenta svake financijske projekcije. Međutim, često se događa da poduzetnici postavljaju previsoka očekivanja.

 • Primjer: Ako planirate otvoriti online trgovinu ručno rađenog nakita, ne možete odmah očekivati da ćete postati lider u industriji nakita. Tržište je već zasićeno, a potrebno je vrijeme da se izgrade brand i klijentela.

2. Zanemarivanje skrivenih troškova

Mnogi zaboravljaju na neplanirane troškove koji se često pojavljuju u prvih nekoliko mjeseci poslovanja.

 • Primjer: Dodatni troškovi za marketing, iznajmljivanje prostora ili čak pravne savjete možda nisu bili dio vaše početne projekcije, ali su neizbježni u stvarnom poslovanju.

3. Nedostatak prilagodljivosti u projekcijama

Poslovanje je fluidno, i vaše financijske projekcije trebaju biti sposobne prilagoditi se promjenjivim uvjetima.

 • Primjer: Ako se pojavi nova konkurencija ili dođe do ekonomske krize, vaši početni planovi o prihodima i rashodima će se vjerojatno promijeniti.

Statistika: Prema istraživanju iz 2020. godine, više od 60% samozaposlenih osoba priznaje da su pravile greške u svojim financijskim projekcijama tijekom prvih godina poslovanja.

Pri izradi financijskih projekcija za poslovni plan, bitno je biti realan i prilagodljiv. Svaka pogreška može vas koštati, ali ako ste svjesni potencijalnih zamki, imat ćete bolju šansu za uspjehom. Uzmite si vremena za detaljno planiranje, konzultirajte se s ekspertima i uvijek budite spremni prilagoditi se novonastalim situacijama.

Formule u tekstualnom obliku:

 • Prihod = Prodajna cijena x Količina prodanih jedinica
 • Profit = Prihod – Troškovi
 • ROI (Povrat na ulaganje) = (Neto dobit / Ukupna ulaganja) x 100%

Značaj Financijskih Projekcija u Poslovnom Planu za Samozapošljavanje

U svijetu poduzetništva i samozapošljavanja, pravilno planiranje je ključno. A u srcu tog planiranja su vaše financijske projekcije. Da bismo vam pomogli bolje razumjeti ovu temu, sastavili smo sveobuhvatni vodič koji će vam dati dublji uvid u njenu važnost.

Zašto su financijske projekcije toliko važne?

Pri izradi poslovnog plana, mnogi poduzetnici naglašavaju marketinške strategije ili analizu konkurencije. I dok su ove komponente bitne, bez robusnih financijskih projekcija, vaš poslovni plan možda neće stajati na čvrstim nogama.

Osnovna formula za financijske projekcije:

Prihodi minus Troškovi jednako Dobit.

Razumijevanje Ključnih Financijskih Pojmova

Dok se krećete kroz svijet financija i samozapošljavanja, postoji nekoliko ključnih termina s kojima biste trebali biti upoznati:

 1. Bilanca – Prikazuje vašu ukupnu imovinu, obveze i vlasnički kapital.
 2. Račun dobiti i gubitka – Daje pregled vaših prihoda, troškova i dobiti.
 3. Novčani tokovi – Pokazuje koliko novca ulazi i izlazi iz vašeg poslovanja.

Kada razumijete ove osnovne financijske pojmove, postavljanje i interpretacija vaših financijskih projekcija postaje mnogo lakše.

Kako Google Može Pomoći U Vašem Financijskom Planiranju

Mnogi poduzetnici koriste Google alate za praćenje i analizu svojeg poslovanja. Korištenje Google Analytics može vam pomoći da shvatite koje digitalne strategije donose najveći ROI, dok Google Trends može pružiti uvid u trendove koji su relevantni za vašu branšu.

Statistički Podaci o Važnosti Financijskog Planiranja

Prema istraživanju čak 90% poduzetnika koji redovito prate i ažuriraju svoje financijske projekcije ima veću vjerojatnost uspješnog poslovanja.

Financijske projekcije nisu samo brojevi na papiru. One su temelj vašeg poslovanja i most prema vašem uspjehu. Ako niste sigurni kako započeti s izradom svojih projekcija, uvijek se možete osloniti na stručnjake za financije ili koristiti online alate koji će vam pomoći da postavite čvrste temelje za vaše samozapošljavanje.

Print PDF
Skip to content