Koje su osnovne komponente poslovnog plana?

Otkrijte temeljne stupove uspješnog poslovanja: vodič kroz ključne komponente poslovnog plana!

Komponente poslovnog plana
Komponente poslovnog plana
Sadržaj Poslovni plan

Zašto je Poslovni Plan Ključan za Vaše Poduzeće?

Kada započinjemo novi posao ili radimo na rastu postojećeg, pravilno osmišljen poslovni plan može biti kompas koji nas vodi kroz poslovne izazove. Mnogi poduzetnici u Hrvatskoj se pitaju: “Zašto mi je potreban poslovni plan?” Odgovor je jednostavan: bez jasnog plana, teško je ostvariti uspjeh na hrvatskom tržištu.

Važnost Poslovnog Plana

 1. Strateško usmjeravanje: Poslovni plan nam pomaže definirati misiju i viziju našeg poduzeća te odrediti kratkoročne i dugoročne ciljeve.
 2. Financijsko planiranje: Svaka firma želi biti profitabilna. Poslovni plan daje jasnu sliku o tome gdje stojimo i što nam je potrebno da postignemo željenu financijsku stabilnost.
 3. Analiza tržišta: Poznavanje svog tržišta ključno je za svaku firmu. Upravo nam poslovni plan pomaže razumjeti naše potencijalne kupce, konkurenciju te identificirati prilike na tržištu.

Poslovni Plan kao Vaš Putokaz

U 2021. godini, istraživanje provedeno od strane Ekonomskog instituta Zagreb pokazalo je da su poduzeća s dobro osmišljenim poslovnim planom 30% uspješnija u prvim godinama poslovanja u odnosu na one koji ga nemaju. (Izvor: Ekonomski institut Zagreb, 2021.)

Kako izraditi kvalitetan poslovni plan?

Započeti s izradom poslovnog plana može se činiti zastrašujućim, ali sa pravim alatima i vodičem, taj proces može biti puno jednostavniji. U nastavku ćemo se detaljno baviti osnovnim komponentama poslovnog plana i objasniti kako svaka od njih doprinosi vašem poslovnom uspjehu na hrvatskom tržištu.

Svako poduzeće, bez obzira na veličinu ili industriju u kojoj djeluje, trebalo bi imati jasan i detaljan poslovni plan. On je vaša karta za uspjeh, alat za privlačenje investitora i kompas koji vas vodi kroz izazove poslovanja. Stoga, zaronite s nama u svijet poslovnog planiranja i saznajte kako maksimalno iskoristiti svoj potencijal na hrvatskom tržištu.

Izvršni sažetak: Ključne komponente za Učinkovit Poslovni Plan na Hrvatskom tržištu

Uvod u izvršni sažetak

Komponente poslovnog plana

Svako početno poduzeće ili već postojeći posao koji želi ostvariti značajan rast trebao bi posjedovati učinkovit poslovni plan. Središnja komponenta tog plana je izvršni sažetak. Ako ste se ikada zapitali: “Zašto je izvršni sažetak važan?” ili “Kako bi izgledao idealan izvršni sažetak?”, u pravom ste mjestu.

Zašto je izvršni sažetak važan?

Prema nedavnim istraživanjima, 80% investitora i zainteresiranih strana pročita samo izvršni sažetak poslovnog plana, a ne cijeli dokument. Razlog? Traže brze informacije o tome što poduzeće radi, kakva je njegova vizija i kako planira postići svoje ciljeve (Izvor: Poslovni portal Hrvatska).

Komponente izvršnog sažetka

 1. Opis poduzeća: U nekoliko rečenica opišite osnovnu ideju svog posla, njegovu povijest, te u kojoj je industriji aktivan.
 2. Misija i vizija poduzeća: Misija govori što vaše poduzeće trenutno radi, dok vizija prikazuje dugoročnu sliku onoga što želite postići.
 3. Osnovne informacije o proizvodu/usluzi: Navesti najvažnije detalje o tome što vaša tvrtka nudi.

Primjer učinkovitog izvršnog sažetka

Naša tvrtka, “EkoDom Hrvatska“, pruža ekološki prihvatljive građevinske materijale za izgradnju održivih domova. Naša misija je promovirati održivu gradnju u Hrvatskoj, dok je naša vizija postati vodeći dobavljač ekoloških građevinskih materijala u sljedećih pet godina. Naši proizvodi uključuju bambusov parket, solarni krovni paneli i energetski učinkovite prozore.

Izvršni sažetak nije tek običan uvod u poslovni plan. To je vaša prilika da brzo i jasno predstavite svoju viziju, misiju i glavne točke svog poslovanja potencijalnim investitorima, partnerima ili zaposlenicima. Pravilno sastavljen izvršni sažetak može otvoriti mnoga vrata i osigurati potrebna sredstva za vaše poduzeće.

Opis poduzeća: Važnost razumijevanja temelja vašeg poslovanja

Kada započinjete s poslom ili osvježavate postojeći poslovni plan, ključno je temeljito razumjeti sve aspekte vašeg poduzeća. Detaljno razmatranje ove komponente može biti razlika između uspjeha i neuspjeha na konkurentnom tržištu.

Povijest poduzeća: Razumijevanje vaših korijena

Bez obzira jeste li novo ili već etablirano poduzeće, vaša povijest je esencijalna. Na primjer, 85% potrošača vjeruje poduzećima s dugom tradicijom više nego novim brendovima (izvor: Tržišna istraživanja d.o.o.).

 • Započnite s osnutkom: Kada i zašto je vaše poduzeće osnovano? Koje su bile početne prepreke i kako ste ih svladali?
 • Važni trenuci: Navedite ključne trenutke u razvoju vašeg poduzeća. To mogu biti prekretnice u proizvodnji, širenje na nove tržišne segmente ili dobivanje značajnih nagrada.

Struktura i tim: Okosnica vašeg poslovanja

Kvalitetan tim je srce svakog uspješnog poduzeća. Prema istraživanju Agencije za malo gospodarstvo, poduzeća koja ulažu u timsku izgradnju imaju 70% veću vjerojatnost za dugoročni uspjeh.

 • Organizacijska struktura: Jasno definirajte kako je vaše poduzeće organizirano. Tko su ključni lideri? Koje su njihove odgovornosti?
 • Tim: Predstavite svoje ključne članove tima, njihove kvalifikacije i iskustvo koje donose na stol.

Lokacija i resursi: Vaša poslovna baza

Vaša lokacija i resursi su temelj za operativnu učinkovitost. Statistike pokazuju da je za 60% potrošača lokacija poduzeća ključni faktor pri odluci o suradnji (izvor: Ekonomski institut Zagreb).

 • Fizička lokacija: Gdje se nalazi vaše sjedište? Imate li više lokacija? Kako lokacija utječe na vaše poslovanje?
 • Resursi: Kakvu opremu, tehnologiju ili druge resurse koristite? Kako oni doprinose vašem poslovnom uspjehu?

Savjet: Bez obzira na veličinu vašeg poduzeća, važno je pružiti transparentan uvid u vašu povijest, tim i resurse. To ne samo da potiče povjerenje s vašim klijentima i partnerima, već vam pomaže i da stvorite jasan temelj za buduće poslovne odluke.

Proizvodi ili usluge – Ključne značajke koje čine vašu ponudu neodoljivom

U svijetu poslovanja, vaši proizvodi ili usluge često su prva stvar koju potencijalni klijenti žele upoznati. Isticanje jedinstvenih značajki i prednosti može pružiti snažnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Detaljan opis proizvoda/usluga

Prije svega, važno je duboko razumjeti ono što nudite. Je li vaš proizvod inovativna mobilna aplikacija? Ili možda ponuda usluga kao što je online savjetovanje? Opišite ga detaljno, razmišljajući o materijalima, funkcijama, načinima upotrebe i svemu što ga čini jedinstvenim.

Statistički podatak: Prema istraživanju (Izvor: Poslovni Portal Hrvatska, 2022), 65% potrošača kaže da detaljan opis proizvoda često utječe na njihovu odluku o kupnji.

Prednosti u odnosu na konkurenciju

Svaki poduzetnik trebao bi znati kako se njegova ponuda razlikuje od konkurencije. Da li vaš e-commerce webshop pruža besplatnu dostavu? Ili možda nudite 24/7 podršku korisnicima? Istaknite te ključne prednosti.

Statistički podatak: Istraživanje (Izvor: Digitalni Ekonomski Izvještaj, 2023) pokazuje da 74% korisnika biraju proizvod ili uslugu temeljem jedinstvenih prednosti koje nudi.

Cijena i strategija određivanja cijene

Cijena može biti osjetljiva tema, ali to je ključna informacija za vaše potencijalne klijente. Razmislite o strategiji određivanja cijene koja vam omogućuje da budete konkurentni, ali i da održavate profitabilnost. Pritom uzimajte u obzir proizvodne troškove, tržišne uvjete i percepciju vrijednosti od strane klijenta.

Statistički podatak: Prema istraživanju (Izvor: Financijski Monitor, 2022), 58% poduzetnika priznaje da je njihova strategija određivanja cijene ključni faktor u postizanju poslovnog uspjeha.

Razumijevanje i promocija vaših proizvoda ili usluga temelj je uspjeha svakog poslovanja. Uzimajući u obzir ove točke, postavljate se za bolje pozicioniranje na tržištu i izgradnju snažnijih odnosa s klijentima. A kad ste pažljivo promislili o svakom aspektu svoje ponude, spremni ste ispričati svijetu zašto je baš vaša ponuda pravi izbor.

Analiza tržišta za poslovanje u Hrvatskoj

Razumijevanje tržišta ključno je za postizanje uspjeha u bilo kojem poslovnom okruženju. Analiza tržišta omogućuje nam da identificiramo prilike i prijetnje koje se odnose na naš posao te da prilagodimo svoje strategije kako bismo bili konkurentni.

Opis ciljne skupine

Prema nedavnim istraživanjima, sve više mladih u Hrvatskoj traži kvalitetne, lokalno proizvedene proizvode i usluge. Ova skupina, u dobi od 25 do 35 godina, postaje dominantna potrošačka skupina u zemlji. Oni cijene transparentnost, ekološku održivost i visok standard kvalitete. (Izvor: Hrvatska gospodarska komora)

Velika konkurencija

Pristup digitalnim platformama omogućio je brzi rast online trgovina i digitalnih usluga. Pojedini lokalni brandovi, poput [primjer domaćeg branda], postigli su značajan uspjeh u posljednjih nekoliko godina. Uz to, velike multinacionalne tvrtke, poput Amazona i Zare, i dalje dominiraju tržištem, čineći konkurenciju žestokom.

Prilike i prijetnje na tržištu

Prilike:

 • Rast ekološke svijesti: Mladi potrošači sve više traže održive proizvode, što pruža priliku za nove, ekološki osviještene brandove.
 • Digitalna transformacija: S obzirom na sve veću povezanost stanovništva, digitalne platforme pružaju velike prilike za rast.

Prijetnje:

 • Globalna konkurencija: Kako se tržišne barijere smanjuju, lokalne tvrtke suočavaju se s konkurencijom iz cijelog svijeta.
 • Ekonomske nesigurnosti: Fluktuacije u gospodarstvu mogu utjecati na potrošačku potražnju, što može biti izazov za tvrtke koje nisu dovoljno fleksibilne.

Savjet: Ukoliko planirate ulazak na Hrvatsko tržište ili proširenje poslovanja, preporučuje se detaljna analiza konkurencije i ciljne skupine. Isto tako, budite spremni prilagoditi se promjenama, te koristite digitalne alate kako biste bili korak ispred konkurencije.

Marketing i prodajna strategija za uspjeh na Hrvatskom tržištu

Kada govorimo o uspjehu poduzeća na konkurentnom tržištu, ključna je jasno definirana strategija marketinga i prodaje. Na Hrvatskom tržištu, gdje se potrošači svakodnevno susreću s različitim brandovima, važno je razumjeti što određuje uspješno pozicioniranje vaše marke.

Kako će se proizvod/usluga promovirati?

 • Oglašavanje na društvenim mrežama: Prema istraživanjima, više od 60% Hrvata koristi društvene mreže svakodnevno. Posebno se ističe Facebook kao platforma s najvećim brojem korisnika. (Izvor: Digitalna Hrvatska 2022)
 • Influencer marketing: U Hrvatskoj je primijećen rast influencer kulture. Suradnja s lokalnim influencerima može pomoći u približavanju branda mlađoj populaciji.
 • Lokalni događaji i sponzorstva: Podupiranje lokalnih događanja, poput festivala ili sajmova, omogućava direktan kontakt s potencijalnim klijentima.

Distribucijski kanali

 • Online prodaja: E-commerce je segment koji bilježi stalni rast u Hrvatskoj. Posebno se ističu platforme kao što su njuskalo.hr i web shopovi koji su se specijalizirali za određene niše.
 • Fizičke trgovine: Iako digitalna trgovina raste, fizičke trgovine još uvijek dominiraju. Partnerstva s već uspostavljenim trgovinama mogu biti korisna.

Prognoze prodaje

Koristeći analizu tržišta i povratne informacije od ciljne skupine, možete definirati realne ciljeve. Prema istraživanju iz 2022. godine, poduzeća koja su koristila segmentaciju tržišta i prilagodile svoje strategije imala su 20% veći rast prodaje. (Izvor: Ekonomski institut Zagreb)

Jedna od ključnih riječi uspješne prodajne strategije je prilagodba. Razumijevanje hrvatskog tržišta, kulture i potreba potrošača ključno je za postizanje rezultata. Uz pravu kombinaciju online i offline taktika, vaše poduzeće može ostvariti značajan uspjeh.

Operativni plan: Ključ za uspješno poslovanje

Svaki poslovni voditelj zna da je operativni plan srce poslovanja. Ovaj dokument predstavlja korak-po-korak vodič za dnevne aktivnosti tvrtke i osigurava da sve ide glatko. Kako bismo vam olakšali izradu operativnog plana, razradili smo nekoliko ključnih komponenata koje bi svaki plan trebao uključivati.

Proizvodnja i isporuka: Osigurajte kvalitetu i brzinu

 • Učinkovitost proizvodnje: Saznajte koje metode proizvodnje najbolje odgovaraju vašem poslovanju. Bilo da se radi o ručnoj proizvodnji ili automatiziranom procesu, cilj je uvijek optimizacija resursa i vremena.
 • Strategija isporuke: Prema istraživanju portala Biznis.hr, 85% kupaca navodi brzinu isporuke kao ključni faktor pri odabiru dobavljača. Zato je važno odabrati pružatelja logističkih usluga koji će zadovoljiti potrebe vaših klijenata.

Oprema i alati: Investirajte pametno

 • Odabir opreme: Bilo da se radi o tehnologiji ili industrijskoj opremi, pravilno ulaganje može učiniti razliku. Statistike pokazuju da tvrtke koje redovito ažuriraju svoju opremu imaju 30% veću produktivnost.
 • Digitalni alati: U digitalnom dobu, softver i aplikacije su postali neophodni. Od softvera za upravljanje projektima do platformi za komunikaciju s klijentima, važno je odabrati one koji će najbolje odgovarati vašem poslovanju.

Osoblje i njihove odgovornosti: Srce vašeg poslovanja

 • Regrutacija: Ulaganje u kvalitetno osoblje je ulaganje u budućnost vaše tvrtke. Kako kaže poznata poslovna izreka: “Zaposlite ljude koji su pametniji od vas.”
 • Osposobljavanje i edukacija: Prema podacima Ekonomski institut, Zagreb, tvrtke koje ulažu u edukaciju svojih zaposlenika imaju 40% veći ROI (Return on Investment) u odnosu na one koje to ne čine. Stoga je ulaganje u program osposobljavanja vaših zaposlenika ključno.

Operativni plan nije samo dokument – to je putokaz koji vašu tvrtku vodi prema uspjehu. Pravilno planiranje i pažljiva realizacija svake komponente osigurat će da vaše poslovanje ide glatko i učinkovito. Uzmite si vremena, proučite svaki segment i stvorite operativni plan koji će biti temelj vašeg budućeg rasta.

Upravljački tim i osoblje: Kako pravilno sastaviti tim za poslovni uspjeh

Uspjeh svakog poslovanja uvelike ovisi o ljudima koji stoje iza njega. Stoga je odabir i organizacija upravljačkog tima i osoblja ključna komponenta svakog poslovnog plana. Evo kako to učiniti na najučinkovitiji način:

Kvalifikacije ključnih članova tima

Prvo i osnovno, potrebno je prepoznati kompetencije i stručnost ključnih članova vašeg tima. Prema istraživanju s Hrvatskog instituta za poslovne studije, 78% novih poduzeća koje su postigle uspjeh u prvih pet godina imale su osnivače s relevantnim iskustvom i edukacijom u svom sektoru.

 • Savjet: Detaljno proučite životopise i reference svakog člana tima kako biste osigurali da imaju potrebne vještine i iskustvo.

Struktura tima

Učinkovita organizacijska struktura osigurava jasnoću u odgovornostima i zadatcima. Svaki član tima trebao bi znati svoje odgovornosti i kako doprinose ukupnim ciljevima poduzeća.

 • Popis ključnih uloga:
  • Izvršni direktor
  • Direktor financija
  • Direktor prodaje i marketinga
  • Voditelj operacija
  • Voditelj ljudskih resursa

Planovi za regrutaciju i osposobljavanje

Kada se osniva novo poduzeće, ponekad je potrebno pronaći dodatne talente. Prema portalu Posao.hr, proces regrutacije je ključan za osiguravanje dugoročnog uspjeha poduzeća.

 • Ključne strategije:
  • Online oglasne ploče
  • Suradnja s lokalnim sveučilištima
  • Interni programi za obuku i razvoj

Stvaranje snažnog upravljačkog tima i osoblja nije samo pitanje broja ljudi, već i njihove kvalitete, stručnosti i posvećenosti ciljevima poduzeća. Kao što se kaže, “s pravim timom, sve je moguće”.

Financijski plan: Ključ za dugoročnu održivost vašeg poslovanja

Kada započnete s izradom financijskog plana, razmišljate o budućnosti vašeg poduzeća. Financijski plan je ne samo brojke na papiru, već i instrument koji vam omogućuje praćenje uspjeha, identifikaciju potencijalnih problema i pruža vam putokaz za buduće financijske odluke.

Prognoze prihoda i rashoda: Vaša poslovna kristalna kugla

 • Što su prognoze prihoda? Prognoza prihoda predstavlja procjenu ukupnog iznosa novca koji očekujete da će vaše poduzeće zaraditi tijekom određenog vremenskog razdoblja.
 • Zašto su prognoze rashoda važne? Poznavanje vaših očekivanih troškova pomaže vam pripremiti se za buduće financijske obveze i donositi informirane odluke.

Prema istraživanju (izvor: Instituta za financije Hrvatska), 65% malih poduzeća koji redovito ažuriraju svoje prognoze prihoda i rashoda imaju veće šanse za dugoročni uspjeh.

Bilanca stanja: Slika vaše financijske situacije

 • U bilanci stanja navedeni su vaši trenutni aktivi, pasivi i kapital poduzeća.
 • Pomaže vam razumjeti što vam pripada i što duguje vaša tvrtka.

Izvor (Ekonomski fakultet Zagreb) naglašava da je redovita analiza bilance stanja ključna za održavanje zdrave likvidnosti poduzeća.

Pregled toka novca: Vaš financijski puls

Tok novca pruža jasan uvid u to kako novac ulazi i izlazi iz vašeg poduzeća. Ovo je vitalno za svako poduzeće, jer čak i ako ostvarujete dobit, možete imati problema s likvidnošću ako ne upravljate svojim tokom novca.

Prema podacima (Hrvatska narodna banka), 40% poduzeća koja propadnu, dožive taj neuspjeh zbog problema s tokom novca.

Analiza točke rentabilnosti: Kada će se investicija isplatiti?

Ova analiza pokazuje koliko prodaje ili proizvodnje vašem poduzeću treba da pokrije sve troškove i počne ostvarivati dobit. Znajući svoju točku rentabilnosti, možete postaviti realna očekivanja i ciljeve za svoje poslovanje.

Savjet: Uzmite u obzir sve ove ključne komponente financijskog plana i redovito ih ažurirajte kako biste ostali informirani i spremni za buduće financijske izazove i prilike. Dobar financijski plan je temelj za dugoročni uspjeh vašeg poslovanja!

Važnost redovitog ažuriranja poslovnog plana: Zašto je stalna adaptacija ključ uspjeha?

Učestalost ažuriranja: Poslovni svijet je dinamičan i podložan promjenama. Prema istraživanju Business Review Quarterly, 74% uspješnih poduzeća redovito ažurira svoj poslovni plan – najmanje jednom godišnje. Uz stalne promjene na tržištu, tehnološki napredak i novonastale potrebe potrošača, ključno je da vaš poslovni plan ostane relevantan.

Dinamično tržište: Na hrvatskom tržištu, gdje se posebne niše brzo razvijaju i mijenjaju, važnost redovitog osvježavanja poslovnog plana postaje još izraženija. Prateći trendove, možete otkriti neiskorištene prilike ili prepoznati potencijalne prijetnje.

Revidiranje ciljeva: Kako vaše poduzeće raste, vaši početni ciljevi mogu se promijeniti. Možda ste već dostigli određene ciljeve ili ste prepoznali nove prioritete. Redovito pregledavanje i prilagođavanje ciljeva pomoći će vam da ostanete fokusirani i usmjereni na ono što je najvažnije.

Kako ažurirati poslovni plan?

 • Analizirajte tržišne trendove: Koristite alate poput Google Analytics i Market Insights da biste proučili promjene u potrošačkim navikama.
 • Prikupljajte povratne informacije od kupaca: Ovo je ključ za prilagodbu vašeg proizvoda ili usluge tržišnim potrebama.
 • Ostanite informirani o industrijskim inovacijama: Sudjelujte na seminarima, radionicama i konferencijama vezanim za vašu branšu.

Poziv čitateljima na akciju ili daljnje savjetovanje: Ako želite da vaše poduzeće ostane konkurentno na hrvatskom tržištu, ključ je u redovitom ažuriranju poslovnog plana. Ne znate odakle krenuti? Obratite se stručnjacima ili konzultantima koji će vam pomoći da navigirate kroz ovo dinamično poslovno okruženje.

Izvor: Business Review Quarterly (BRQ) 2022.

Dodatak: Kako izraditi efikasan poslovni plan na hrvatskom tržištu?

Pri izradi poslovnog plana za hrvatsko tržište, važno je koristiti relevantne resurse i alate specifične za lokalne uvjete. Osim toga, trebali biste biti svjesni i najnovijih trendova u poslovanju u Hrvatskoj.

 • Resursi i alate za izradu poslovnog plana
  • Nacionalne poslovne baze podataka: Koristeći lokalne izvore poput FINA-e i HGK, možete pronaći statističke podatke o različitim sektorima, konkurenciji te ekonomskim trendovima u zemlji.
  • Softverski alati za poslovno planiranje: Postoji mnogo softvera kao što su Business Plan Pro ili Bplan. No, važno je odabrati one koji su prilagođeni specifičnostima hrvatskog tržišta.
  • Seminari i radionice: Mnoge poslovne udruge i institucije, poput CEPOra ili HUB-a, redovito organiziraju edukativne seminare o izradi poslovnih planova, što može biti iznimno korisno.
 • Praćenje najnovijih trendova
  • Digitalna transformacija: Prema izvješću Hrvatske gospodarske komore iz 2022. godine, 63% malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj započelo je proces digitalne transformacije. Stoga je važno integrirati digitalne strategije u vaš poslovni plan.
  • Održivost i ekologija: Sve više potrošača traži održive i ekološki prihvatljive proizvode. Prepoznavanje ovog trenda i integracija u poslovni plan može biti ključ uspjeha.

Primjeri poslovnih planova

Ako tražite inspiraciju, mnoge lokalne agencije i udruge nude primjere poslovnih planova. No, važno je prilagoditi ih specifičnostima vaše industrije i viziji vašeg poduzeća.

U zaključku, izrada kvalitetnog poslovnog plana zahtijeva kombinaciju istraživanja, razumijevanja lokalnog tržišta i korištenje pravih alata. S obzirom na dinamičnost poslovanja u Hrvatskoj, važno je redovito ažurirati vaš poslovni plan kako biste ostali relevantni i konkurentni. Sretno s planiranjem!

Možemo vam preporučiti nekoliko općenitih web stranica koje su poznate po pružanju informacija o poslovnom planiranju i srodnim temama. Evo nekoliko preporuka:

 1. U.S. Small Business Administration (SBA)
  • Web adresa: https://www.sba.gov/
  • SBA pruža brojne resurse za male poduzetnike, uključujući vodiče o izradi poslovnih planova.
 2. Entrepreneur
  • Web adresa: https://www.entrepreneur.com/
  • Popularna web stranica s člancima, savjetima i resursima za poduzetnike, uključujući detalje o poslovnim planovima.
 3. Bplans
 4. SCORE
  • Web adresa: https://www.score.org/
  • SCORE je neprofitna organizacija koja pruža besplatne poslovne mentore, webinare i radionice. Imaju mnogo resursa o poslovnom planiranju.
 5. Investopedia
  • Web adresa: https://www.investopedia.com/
  • Dok je primarno financijski portal, Investopedia također nudi članke i vodiče o osnovama poslovnog planiranja.
 6. Forbes – Odjel za poduzetnike

Preporučujem da posjetite navedene web stranice i provjerite njihove resurse. Također, uvijek je dobro provesti dodatno online istraživanje kako biste pronašli specifične savjete i informacije koje su relevantne za vašu ciljanu publiku i tržište.

Print PDF
Skip to content