Vrijeme je da budete sam svoj šef: Poslovni plan za samozapošljavanje

poslovni plan za samozapošljavanje
poslovni plan za samozapošljavanje

Hrvatska je postala pravi mali ekosustav ulaskom u europsku uniju ali ne samo to već i promocijom lijepe naše kroz sport i turizam, ekosustav koji je spojen na veću zajednicu i postao je privlačan investitorima ali i stranim radnicima, a što rade Hrvati? Dosta Hrvata je odselilo, sretnici su se zaposlili u državnim firmama, neki su postali poduzetnici i guraju svoj ili obiteljski biznis, neki su nezaposleni a neki žele promijeniti posao.

Mjera samozapošljavanja se čini obećavajućom, kao neka mjera koja će vam ispuniti snove, može li to biti istina? Ne ulazeći u vaše osobne razloge zašto biste išli u samozapošljavanje sigurno ste čuli za Poslovni plan za samozapošljavanje, prva stepenica prema vašim željama. Jasno da vam treba poslovni plan ali jeste li dobro razmislili o svojoj ideji za posao, dobro je baciti zaključke i informacije na papir kako bi se dobile neke brojke i računica.

Kako procijeniti poslovnu ideju?

Ne morate odgovarati na puno pitanja, raditi razna istraživanja i slično, dovoljno je znati kako ćete i koliko zaraditi od određene poslovne ideje, to je općenito jako dobar temelj od kuda da krenete.

U poslovnom planu postoji dobro pitanje na koje treba imati odgovor, može ga imati i poslovni savjetnik umjesto vas ali to vam kasnije u realnosti ništa ne znači, pitanje je: na temelju čega ste procijenili da će vaša poslovna ideja biti uspješna? – tu dolazi do izražaja odgovor na pitanje koliko ću zaraditi od usluge ili proizvoda.

Što to znači?

Navesti ćemo vam primjer poduzetnika koji danas ima uspješan biznis a ostvario je u startu mjere samozapošljavanja.

Poduzetnik je nekoliko godina radio u određenoj firmi koja je prodavala privatnim i poslovnim korisnicima određene proizvode. Tu je stvorio veze sa dobavljačima i naučio kako prodati proizvode. Napravio je dva krucijalna poteza, povezao se sa dobavljačima i povezao se sa poslovnim kupcima kako bi osigurao prodaju onaj tren kada otvori firmu, to mu je omogućilo stabilan prihod odmah u startu poslovanja.

Poslovni plan za samozapošljavanje smo mi pisali jer je imao iskustvo a malo slabije obrazovanje, ono što želim reći je da mu nije poslovni plan rekao kako da se razvije i radi već je ovo postigao vlastitom spretnošću, je li to legalno? U najveću ruku diskutabilno ali jako praktično.

Odmah u startu je mogao odgovoriti koliko će imati prodaja svaki mjesec jer je osigurao klijente koji su duži period naručivali od tvrtke u kojoj je radio, dakle jasna računica.

Kada otvorim firmu onda ću graditi biznis

Mi se u ovom slučaju ne slažemo sa ovom konstatacijom, nema gradnje biznisa nakon što otvorite firmu, osim u slučaju u kojemu imate osigurana neka temeljna primanja.

Troškovi firme i poslovanja kreću onaj tren kada otvorite firmu i svaki mjesec se mogu sve više i više povećavati, troškovi se gomilaju a vi tek onda razmišljate kako do prihoda. Mentalni sklop koji ima novopečeni poduzetnik lako može pregorjeti jer vas s jedne strane diraju emocije, s jedne strane vas tjeraju računi a s druge strane pokušavate smisliti kako doći do klijenata.

Ne znam o kakvim se uslugama ili proizvodima radi kod vas ali poduzetnici najčešće otvaraju web shop ili malo rjeđe lokalni prostor, u svakom slučaju očekuju da će klijenti sami doći što se ne događa. Ako nemate temeljni prihod onda morate imati formulu kako ćete doći do klijenata i morate znati što radite.

Imali smo programera za poslovni plan za samozapošljavanje i on si je osigurao temeljni prihod na način da je godinu dvije prije odluke za svoj posao bio prijavljen na platforme Upwork i Fiverr i od tamo je konstantno dobivao klijente, na temelju toga je mogao računati prihode sa kojima će pokriti troškove kada otvori.

Ako prodajete usluge ili proizvode, morate saznati mjesečne troškove poslovanja i doći do mjesečnog broja prodaja koje će pokriti te troškove, ako su troškovi 400 eura onda vam treba recimo 20 prodaja svaki mjesec da pokrijete troškove i zaradite, tu postoji i porez na dobit koji biste si mogli ukalkulirati u trošak.

Nije problem doći do ideje kojom biste htjeli započeti biznis problem je u startu znati na što možete računati. Ima klijenata koji su dobili stvarno dobre poticaje da bi na kraju odustali od tog posla jer im nisu bili dobri klijenti ili im je posao bio zahtjevan.

Gradnja biznisa od nule je upravo to, krećete od nule koja svaki mjesec ide u minus koji treba pokriti.

Analiza tržišta

Za poslovni plan za samozapošljavanje mi radimo i pišemo analizu tržišta, tržišne trendove i slično.

Tržišna istraživanja: uključuju veličinu tržišta, demografske podatke, trendove potrošača, te analizu konkurencije.

Što je istraživanje tržišta i zašto je važno?

Istraživanje tržišta pomaže vam razumjeti:

 • Veličinu tržišta: Koliko je veliko tržište za proizvod ili uslugu koju nudite? To uključuje koliko potencijalnih kupaca postoji i koliko novca troše na slične proizvode ili usluge.
 • Demografske podatke: Tko su vaši kupci? Koje su njihove godine, spol, lokacija, prihodi, obrazovanje, i drugi ključni podaci.
 • Trendove potrošača: Što vaši potencijalni kupci žele i trebaju? Koje su aktualne navike i preferencije u vašoj industriji?
 • Analizu konkurencije: Tko su vaši konkurenti? Kako oni posluju, koje proizvode nude, po kojoj cijeni, i koje su njihove prednosti i slabosti?

Kako to izgleda u praksi?

Veličina tržišta:

Recimo da otvarate kafić. Trebate saznati koliko kafića već postoji u vašem gradu, koliko ljudi redovito posjećuje kafiće i koliko prosječno troše na kavu. To vam pomaže da procijenite potencijalnu zaradu.

Demografski podaci:

Ako ciljate mlade profesionalce, saznajte gdje oni žive i rade, koliko zarađuju i koje su njihove preferencije kad je riječ o kavi i atmosferi u kafiću. Ako ciljate obitelji, možda ćete prilagoditi ponudu s više dječjih opcija.

Trendovi potrošača:

Možda otkrijete da je trenutno popularna organska i fair-trade kava. Uključivanjem ovih opcija u svoj meni možete privući više kupaca.

Analiza konkurencije:

Posjetite kafiće koji su vam konkurenti. Pogledajte njihove cijene, uslugu, ponudu i lokaciju. Razmislite kako se možete istaknuti – možda kroz bolju uslugu, jedinstven dekor, ili specijalnu ponudu koja će privući kupce.

Kako primijeniti ove informacije?

Kad imate sve ove informacije, možete donijeti bolje odluke o tome gdje otvoriti svoj kafić, koje proizvode nuditi, kako se cijeniti i kako se razlikovati od konkurencije. Na taj način, vaš poslovni plan će biti čvršći, a vaše šanse za uspjeh veće.

Ne morate ništa od ovoga napraviti za poslovni plan za samozapošljavanje ali opet se vraćamo na temeljni prihod, ako ne znate kako ćete pokriti mjesečne troškove i zaraditi u startu mi vam možemo napisati poslovni plan koji bi vi trebali pratiti jer su u njemu koraci koji vam u određeno vrijeme mogu osigurati primanja.

Zaboravite dugotrajne razvojne strategije i viđenje biznisa nakon dvije tri godine. Lijepo je napisati koji odlomak o tome da bi se dobila sredstva ali vas mora zanimati samo jedno a to je kako da dođete do novog klijenta i nove prodaje.

Optimizirati ću poslovanje

Dobro je što razmišljate o smanjenju troškova i optimiziranju poslovanja ali to možete raditi kada god hoćete, bitnije od optimiziranja poslovanja je pronalazak novog klijenta sa kojim ćete uvećati primanja.

Ulaganja

Dobiti ćete određeni novac i veliki dio ćete morati uložiti u opremu za poslovanje zato bi bilo dobro da odredite koliko ćete mjesečno izdvajati za marketing. Marketing može biti i vaša samostalna aktivnost kao što je stavljanje proizvoda na njuškalo ili neki drugi portal.

Ako radite na Hrvatskom tržištu i ako imate usluge najbolji marketing su vam preporuke.

Postoji mnogo strategija marketinga pa bi bilo dobro u startu testirati više njih kako biste kasnije znali što funkcionira a što ne.

Pronalaženje klijenata je ključno iz nekoliko razloga, posebno za nove i rastuće tvrtke. Evo nekoliko glavnih razloga zašto je pronalazak klijenata često bitniji od optimiziranja poslovanja:

 1. Prihod i novčani tok: Bez klijenata nema prihoda, a bez prihoda tvrtka ne može preživjeti. Novi klijenti donose potrebni novac za pokrivanje troškova, ulaganja u razvoj i održavanje operacija.
 2. Rast poslovanja: Pronalaženje novih klijenata omogućava rast tvrtke. Rast je ključan za povećanje tržišnog udjela, poboljšanje reputacije i dugoročni opstanak na tržištu.
 3. Validacija poslovnog modela: Dobivanje novih klijenata pokazuje da je poslovni model održiv i da proizvodi ili usluge imaju tržišnu potražnju. Ovo je posebno važno za nove tvrtke koje još uvijek pokušavaju dokazati svoju vrijednost.
 4. Povratne informacije i prilagodbe: Klijenti pružaju povratne informacije koje su ključne za unapređenje proizvoda ili usluga. Kroz interakciju s klijentima, tvrtka može razumjeti njihove potrebe i bolje prilagoditi svoje ponude.
 5. Izgradnja odnosa i lojalnosti: Pronalaženje klijenata omogućava tvrtki izgradnju dugoročnih odnosa. Zadovoljni klijenti mogu postati lojalni i ponoviti kupnju, kao i preporučiti tvrtku drugima, što dalje potiče rast.
 6. Optimizacija resursa: Fokusiranje na pronalaženje klijenata može pomoći tvrtki da bolje alocira svoje resurse prema aktivnostima koje izravno doprinose prihodima, umjesto na unutarnje procese koji možda nisu kritični za trenutni opstanak.
 7. Konkurenstka prednost: Aktivno pronalaženje klijenata pomaže tvrtki da se istakne na tržištu i stvori prepoznatljivost brenda. To može biti ključno u konkurentnom okruženju gdje tvrtke stalno nastoje privući i zadržati klijente.
 8. Skalabilnost: Jednom kada tvrtka uspostavi stabilan dotok klijenata, može se lakše fokusirati na optimiziranje poslovanja kako bi poboljšala učinkovitost i smanjila troškove, što dodatno potiče rast i profitabilnost.

Ukratko, bez klijenata nema poslovanja. Dok je optimizacija poslovanja važna za dugoročnu učinkovitost i održivost, pronalaženje klijenata je kritičan korak za osiguranje da tvrtka ima prihod potreban za postizanje tih ciljeva.

Poslovni plan za samozapošljavanje: Ključni elementi

Identifikacija poslovne prilike

Prije nego što započnete izradu poslovnog plana, važno je identificirati poslovnu priliku. To znači prepoznati potrebu na tržištu koju možete zadovoljiti svojim proizvodom ili uslugom. Ovo je ključno jer vam pomaže razumjeti gdje se nalaze potencijalni kupci i kako možete iskoristiti tu priliku.

Procjena tržišta i konkurencije

Detaljna procjena tržišta i konkurencije ključna je za uspjeh svakog poslovnog plana. Analizirajte trenutne trendove, veličinu tržišta, demografske podatke i profil potrošača. Također, proučite konkurente – njihove snage, slabosti, prilike i prijetnje (SWOT analiza). Na temelju tih informacija možete razviti strategije koje će vam pomoći da se istaknete na tržištu.

Definiranje ciljeva i strategija

Postavite jasne i mjerljive ciljeve za vaše poslovanje. To mogu biti financijski ciljevi (kao što su prihodi i profit), ciljevi vezani za tržišni udio, ili operativni ciljevi (kao što su poboljšanje učinkovitosti poslovanja). Razvijte strategije koje će vam pomoći postići te ciljeve, uključujući marketinške strategije, strategije prodaje i operativne planove.

Financijski plan

Financijski plan je ključni dio svakog poslovnog plana. On uključuje procjenu troškova pokretanja poslovanja, mjesečne operativne troškove, te prognozu prihoda i dobiti. Važno je imati realne projekcije koje uzimaju u obzir sve moguće troškove, uključujući poreze i druge obveze. Također, planirajte rezerve za neočekivane troškove.

Plan marketinga i prodaje

Razvijte detaljan plan marketinga i prodaje koji će vam pomoći privući i zadržati kupce. To može uključivati različite marketinške kanale kao što su društveni mediji, email marketing, SEO, i plaćeno oglašavanje. Također, razmislite o strategijama prodaje, kao što su izravna prodaja, partnerstva, i online prodaja.

Operativni plan

Operativni plan obuhvaća dnevne aktivnosti koje će biti potrebne za vođenje poslovanja. To uključuje procese proizvodnje ili pružanja usluga, upravljanje zalihama, logistiku, i upravljanje zaposlenicima. Jasno definirajte sve korake kako bi poslovanje teklo glatko i učinkovito.

Upravljanje rizicima

Svaki posao nosi određene rizike, stoga je važno razviti plan upravljanja rizicima. Identificirajte potencijalne rizike za vaše poslovanje i razvijte strategije za njihovo smanjenje ili uklanjanje. To može uključivati osiguranje, diversifikaciju izvora prihoda, i planove za krizne situacije.

Praćenje i evaluacija

Nakon što pokrenete poslovanje, važno je redovito pratiti i evaluirati svoj napredak. Postavite ključne pokazatelje uspjeha (KPI) i redovito analizirajte financijske izvještaje i druge relevantne podatke. Na temelju tih analiza, prilagodite svoje strategije i planove kako biste osigurali dugoročnu održivost i rast poslovanja.

Pokretanje vlastitog posla kroz samozapošljavanje može biti izazovno, ali uz detaljan poslovni plan i jasnu strategiju, imate veće šanse za uspjeh. Ključ je u dobroj pripremi, realnim procjenama i kontinuiranom praćenju i prilagodbi. Sretno u vašem poduzetničkom pothvatu!

Planiranje početka poslovanja: Prvi koraci ka uspjehu

Kada razmišljate o samozapošljavanju, ključno je detaljno planirati svaki korak vašeg poslovanja prije nego što otvorite vrata svoje nove firme. To uključuje ne samo ideju i poslovni plan, već i strategiju za privlačenje klijenata te održavanje stabilnog prihoda.

 1. Procjena ideje

Vaša poslovna ideja mora biti temeljito procijenjena kako biste bili sigurni da ima potencijal za uspjeh. Ovo uključuje istraživanje tržišta, konkurencije i razumijevanje potreba vaših budućih klijenata. Bez obzira na to imate li proizvod ili uslugu, važno je znati koliko možete zaraditi i koji su vaši troškovi poslovanja.

 1. Stvaranje mreže

Kao što smo ranije spomenuli, jedan od ključnih koraka uspješnih poduzetnika je stvaranje mreže kontakata prije nego što pokrenu poslovanje. To može uključivati veze s dobavljačima, potencijalnim klijentima i drugim poslovnim partnerima. Na taj način, osiguravate stabilan početni prihod i smanjujete rizik od financijskog pritiska odmah nakon otvaranja firme.

 1. Realni ciljevi i očekivanja

Postavljanje realnih ciljeva i očekivanja od ključne je važnosti. Nemojte se oslanjati na pretpostavku da će klijenti doći sami od sebe. Umjesto toga, razvijte jasnu strategiju za privlačenje i zadržavanje klijenata. To može uključivati različite marketinške aktivnosti, prisutnost na društvenim mrežama, te ponudu posebnih promocija i popusta.

 1. Kontinuirano istraživanje tržišta

Tržište je dinamično i konstantno se mijenja. Zato je važno redovito pratiti trendove, preferencije potrošača i aktivnosti konkurencije. Ovo vam omogućava prilagodbu vaše ponude i strategije kako biste ostali relevantni i konkurentni.

 1. Financijsko planiranje

Jedan od najvažnijih aspekata svakog poslovnog plana je financijsko planiranje. Ovo uključuje ne samo procjenu početnih troškova već i izradu mjesečnih budžeta, praćenje troškova i predviđanje prihoda. Ako su vaši troškovi 400 eura mjesečno, trebate osigurati najmanje 20 prodaja koje će pokriti te troškove i donijeti dobit.

 1. Fleksibilnost i prilagodljivost

Poslovno okruženje može biti nepredvidivo, stoga je važno biti fleksibilan i spreman na prilagodbe. To znači brzo reagiranje na promjene u tržišnim uvjetima, zahtjevima klijenata i drugim vanjskim faktorima koji mogu utjecati na vaše poslovanje.

 1. Ulaganje u marketing

Marketing je ključan za privlačenje novih klijenata i izgradnju prepoznatljivosti vašeg brenda. Bez obzira na to koliko mali ili veliki vaš budžet bio, uvijek postoji način da promovirate svoje poslovanje. Isprobajte različite marketinške strategije kako biste utvrdili što najbolje funkcionira za vas i vaše klijente.

Planiranje i priprema su ključni za uspješan početak poslovanja. Razvijte detaljan poslovni plan, istražite tržište, osigurajte početne klijente i budite spremni prilagoditi se promjenama. S pravim pristupom i odlučnošću, samozapošljavanje može postati vaša karta za ostvarenje poslovnih snova.

Hrvatsko tržište, s populacijom od oko 3.8 milijuna ljudi, nudi niz prilika i izazova za poduzetnike i tvrtke koje žele nuditi usluge ili prodavati proizvode. Važno je razumjeti demografsku strukturu, ekonomske uvjete i kulturne specifičnosti kako bi se efikasno pristupilo potencijalnim klijentima.

Demografska analiza

Od 3.8 milijuna stanovnika, oko milijun su umirovljenici, što znači da je aktivna radna populacija oko 2.8 milijuna ljudi. Ova populacija uključuje mlade profesionalce, zaposlene srednje dobi, obitelji s djecom, kao i pojedince koji se tek uključuju u radnu snagu.

Okvirni broj klijenata

Primjer 1: Proizvodi za kućanstvo

Ako nudite proizvode za kućanstvo, možete očekivati da će vaše ciljno tržište uključivati većinu domaćinstava u zemlji. Pretpostavimo da prosječno domaćinstvo ima 2-3 osobe. S ukupno oko 1.5 milijuna domaćinstava u Hrvatskoj, mogli biste ciljati barem 30-40% tržišta, što je oko 450,000 do 600,000 potencijalnih klijenata.

Primjer 2: Usluge za umirovljenike

Za usluge koje su specifično namijenjene umirovljenicima, kao što su zdravstvene usluge, rekreacija ili socijalna skrb, možete ciljati na milijun umirovljenika. Ako se usredotočite na specifične segmente, kao što su umirovljenici s većim prihodima ili oni u urbanim područjima, to bi moglo smanjiti broj potencijalnih klijenata na oko 300,000 do 500,000.

Što očekivati na tržištu

 1. Konkurenstki pejzaž: Tržište je konkurentno, posebno u većim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Ovdje su potrošači skloniji novim tehnologijama i inovativnim uslugama.
 2. Kupovna moć: Prosječna kupovna moć je relativno niža u usporedbi s zapadnoeuropskim zemljama, ali postoje značajne varijacije unutar zemlje. Više kupovne moći može se naći u urbanim područjima i među profesionalcima.
 3. Kultura potrošnje: Hrvatski potrošači cijene kvalitetu i vrijednost za novac. Puno se pažnje posvećuje preporukama i recenzijama, kako od prijatelja i obitelji, tako i putem online platformi.

Kako doći do klijenata

 1. Marketing i oglašavanje: Iskoristite digitalni marketing putem društvenih mreža, Google oglasa i lokalnih portala. Personalizirani pristup i segmentacija tržišta mogu povećati učinkovitost kampanja.
 2. Lokalne zajednice i događaji: Sudjelovanje na lokalnim sajmovima, događanjima i sponzoriranje lokalnih sportskih timova može pomoći u izgradnji brenda i povjerenja među lokalnom populacijom.
 3. Partnerstva: Suradnja s lokalnim poslovnim partnerima, poput trgovina, zdravstvenih ustanova ili obrazovnih institucija, može otvoriti nove kanale za dolazak do klijenata.
 4. Prilagodba ponude: Prilagodite svoje proizvode i usluge lokalnim potrebama i preferencijama. Na primjer, umirovljenici mogu cijeniti jednostavnije korisničko sučelje i bolju podršku, dok mladi profesionalci mogu tražiti inovativne i tehnološki napredne proizvode.
 5. Povratne informacije i kontinuirano poboljšanje: Aktivno prikupljanje povratnih informacija od klijenata i brzo prilagođavanje ponude može pomoći u održavanju relevantnosti i zadovoljstva klijenata.

U konačnici, razumijevanje specifičnih potreba različitih segmenata tržišta i prilagodba strategije prema tim potrebama ključno je za uspjeh na hrvatskom tržištu.

Samozapošljavanje na hrvatskom tržištu, posebno za nekoga tko ima umjetničku dušu i cijeni emocionalne aspekte poslovanja, zahtijeva poseban pristup. Evo nekoliko ključnih koraka i savjeta kako biste povećali svoje šanse za uspjeh, a da pritom zadržite svoju autentičnost i strast.

 1. Prepoznajte svoju nišu

Pronalaženje i definiranje svoje niše je ključno. Ako ste umjetnička duša, usmjerite se na tržište koje cijeni vašu kreativnost i jedinstvenost. Na primjer, to mogu biti:

 • Umjetnički proizvodi (slike, skulpture, rukotvorine)
 • Kreativne usluge (dizajn, fotografija, pisanje)
 • Edukacija i radionice (podučavanje umjetničkih vještina)
 1. Izgradnja brenda

Vaš brend treba odražavati vašu osobnost i umjetnički izraz. Ovo uključuje:

 • Vizualni identitet (logo, boje, dizajn)
 • Glas brenda (ton komunikacije, priča iza vašeg rada)
 • Online prisutnost (web stranica, društvene mreže)
 1. Emocionalni marketing

Vaša autentičnost može biti vaša najveća prednost. Iskoristite svoje emocije i priče kako biste stvorili dublju povezanost s potencijalnim klijentima. Priče o vašem kreativnom procesu, inspiracijama i osobnim iskustvima mogu privući ljude koji cijene umjetnost i kreativnost.

 1. Umrežavanje i zajednica

Povežite se s lokalnom zajednicom i drugim kreativcima. Sudjelujte na umjetničkim sajmovima, izložbama i događanjima. Umrežavanje s drugim umjetnicima može vam donijeti nove prilike i podršku.

 1. Balansiranje kreativnosti i poslovanja

Iako niste “matematički potkovani”, osnovno razumijevanje poslovnih aspekata je važno. Razmislite o sljedećem:

 • Financijsko upravljanje: Praćenje osnovnih financija, postavljanje cijena koje pokrivaju vaše troškove i omogućuju profit.
 • Planiranje: Kratkoročni i dugoročni ciljevi, kao i strategije za njihovo postizanje.
 • Administracija: Vođenje evidencija, izdavanje računa, praćenje zaliha.

Ako se osjećate nesigurno, razmislite o suradnji s nekim tko može pomoći u tim područjima, bilo da je to računovođa, poslovni savjetnik ili partner.

 1. Online prisutnost i prodaja

Koristite online platforme za promociju i prodaju svojih proizvoda ili usluga. Društvene mreže poput Instagrama, Facebooka i Pinterest-a su odlične za umjetnike. Također, razmislite o platformama poput Etsy, koje su specijalizirane za rukotvorine i umjetnost.

 1. Kontinuirano učenje

Usvajajte nove vještine koje vam mogu pomoći u poslovanju. To mogu biti osnovne poslovne vještine, ali i nova umjetnička znanja koja će obogatiti vašu ponudu.

 1. Samopouzdanje i upornost

Vjerujte u svoj rad i budite uporni. Samozapošljavanje je često izazovno, ali s dovoljno upornosti i strasti možete prevladati prepreke.

 1. Korištenje povratnih informacija

Aktivno tražite i koristite povratne informacije od svojih klijenata. To će vam pomoći da bolje razumijete njihove potrebe i prilagodite svoju ponudu.

 1. Osobna ravnoteža

Brinite o svom mentalnom i emocionalnom zdravlju. Kreativni rad može biti intenzivan, pa je važno pronaći ravnotežu između posla i osobnog života.

Samozapošljavanje na hrvatskom tržištu kao umjetnička duša može biti ispunjavajuće i uspješno, pod uvjetom da balansirate svoju kreativnost s osnovnim poslovnim vještinama i strateškim pristupom.

Razmišljanje o mjeri za samozapošljavanje i njenim implikacijama na nezaposlenost, kao i financijske obaveze koje ona nameće samozaposlenim osobama, ukazuje na važne aspekte koje treba uzeti u obzir prilikom apliciranja za takav poticaj. Evo nekoliko ključnih točaka koje sumiraju i analiziraju situaciju:

Poticaji za samozapošljavanje

Pozitivni aspekti:

 1. Smanjenje nezaposlenosti: Kroz ovu mjeru, statistički se smanjuje nezaposlenost, što je pozitivno za ukupnu ekonomsku sliku.
 2. Početni kapital: Poticaji pružaju početni kapital koji može biti ključan za pokretanje biznisa, nabavku opreme, materijala i drugih početnih troškova.
 3. Podrška poduzetništvu: Poticaji ohrabruju samozapošljavanje i poduzetništvo, što može dovesti do dugoročnog ekonomskog rasta.

Negativni aspekti:

 1. Obaveza plaćanja doprinosa: Plaćanje doprinosa za direktora firme u visini punog radnog vremena je značajan financijski teret za novootvorene firme. To je nepovratna obveza koja može otežati poslovanje u prvim godinama.
 2. Ograničeni financijski resursi: Poticaji često nisu dovoljno veliki da pokriju sve troškove poslovanja, posebno u prvoj godini. Nakon ulaganja u opremu i početne troškove, brzo se troši, ostavljajući poduzetnika s ograničenim resursima za daljnje poslovanje.
 3. Visoki rizik: Očekivanja da novootvoreni biznisi postanu profitabilni u roku od 6 mjeseci su nerealna za mnoge djelatnosti. Većina biznisa treba duže vrijeme da postigne stabilnost i profitabilnost.

Strategije za uspješno samozapošljavanje

 1. Temeljit poslovni plan: Pripremite detaljan i realističan poslovni plan. Uključite sve troškove i procijenite vrijeme potrebno za postizanje profitabilnosti. Razmislite o različitim scenarijima i rizicima.
 2. Financijsko planiranje: Pažljivo planirajte svoje financije. Osigurajte da imate dovoljno sredstava za pokrivanje svih troškova najmanje za prvu godinu poslovanja. Uključite i troškove doprinosa.
 3. Diverzifikacija prihoda: Pokušajte diversificirati svoje izvore prihoda. Ako se jedan dio poslovanja suoči s poteškoćama, drugi izvori prihoda mogu pomoći u održavanju stabilnosti.
 4. Umrežavanje i podrška: Povežite se s drugim poduzetnicima, poslovnim inkubatorima i mrežama podrške. Iskoristite besplatne savjete, mentorstvo i radionice koje mogu pružiti dragocjene uvide i podršku.
 5. Kontinuirano učenje: Stalno usvajajte nove vještine i znanja relevantne za vaše poslovanje. To može uključivati marketinške vještine, financijsko upravljanje, ili specifične tehničke vještine potrebne za vašu djelatnost.
 6. Korištenje tehnologije: Iskoristite digitalne alate i platforme za promociju i prodaju svojih proizvoda ili usluga. Online prisutnost može značajno smanjiti troškove marketinga i proširiti vaš doseg na šire tržište.

Samozapošljavanje uz poticaje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje može biti izvrsna prilika, ali nosi sa sobom i značajne izazove. Važno je temeljito planirati, biti svjestan financijskih obaveza i koristiti dostupne resurse i podršku. S pravim pristupom, moguće je prevladati početne prepreke i izgraditi uspješan i održiv biznis.

Ako vam stručnjak piše poslovni plan za samozapošljavanje to jako povećava šanse da ćete dobiti poticaj ali ako se ne držite onoga što je napisano u poslovnom planu lako biste mogli upasti u probleme i razmišljati o zatvaranju posla u roku godinu dana. Možda vi imate neku vezu ili dogovor sa klijentima kao formulu za uspjeh ali ako ste otvorili posao sa mišllju da ćete graditi posao, nema bolje strategije nego da radite na temelju onoga što piše u poslovnom planu.

Pisanje kvalitetnog poslovnog plana uz pomoć stručnjaka značajno povećava šanse za dobivanje poticaja, ali jednako je važno dosljedno provoditi taj plan kako bi se izbjegli problemi i osigurala održivost poslovanja. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je važno slijediti poslovni plan i savjeti kako to učinkovito raditi:

Zašto je važno pridržavati se poslovnog plana

 1. Strateška smjernica: Poslovni plan pruža jasne smjernice za sve aspekte poslovanja, od financija i marketinga do operacija i upravljanja. Slijedeći plan, osiguravate da vaši koraci budu usklađeni s postavljenim ciljevima i strategijama.
 2. Financijska održivost: Plan sadrži procjene troškova, prihoda i novčanog toka. Pridržavanjem ovih procjena smanjujete rizik od financijskih problema i osiguravate dovoljna sredstva za pokrivanje svih obaveza, uključujući plaćanje doprinosa.
 3. Praćenje napretka: Poslovni plan omogućava praćenje napretka prema ciljevima. Redovito pregledavanje i uspoređivanje stvarnih rezultata s planiranim omogućava brzo prepoznavanje odstupanja i pravovremeno poduzimanje korektivnih mjera.
 4. Povjerenje investitora i partnera: Slijedeći poslovni plan, gradite povjerenje među investitorima, partnerima i klijentima. To može olakšati dobivanje dodatnih investicija, sklapanje partnerstava i zadržavanje klijenata.

Kako učinkovito slijediti poslovni plan

 1. Redovito praćenje i evaluacija: Redovito pratite svoje poslovne rezultate i uspoređujte ih s planom. Mjesečne ili kvartalne analize pomoći će vam da ostanete na pravom putu i identificirate područja koja zahtijevaju prilagodbe.
 2. Fleksibilnost i prilagodba: Iako je važno slijediti plan, također je bitno biti fleksibilan i spreman na prilagodbe. Tržišni uvjeti i poslovno okruženje se mijenjaju, pa je važno pravovremeno reagirati na nove izazove i prilike.
 3. Angažiranje stručnjaka: Ako ste angažirali stručnjaka za izradu poslovnog plana, nastavite koristiti njihove usluge za periodične revizije i savjete. Njihova stručnost može vam pomoći u prilagodbi plana i donošenju ispravnih odluka.
 4. Komunikacija s timom: Ako imate tim zaposlenika, osigurajte da su svi upoznati s poslovnim planom i njihovim ulogama u njegovom provođenju. Redovita komunikacija i transparentnost pomoći će u održavanju usklađenosti i motivacije tima.
 5. Kontrola troškova: Pažljivo pratite troškove i osigurajte da se pridržavate financijskih planova. Izbjegavajte nepotrebne troškove i ulaganja koja nisu predviđena planom, osim ako su nužna i strateški opravdana.
 6. Korištenje alata za upravljanje poslovanjem: Iskoristite softverske alate za upravljanje financijama, projektima i odnosima s klijentima (CRM). Ovi alati mogu olakšati praćenje i analizu podataka te osigurati da ostanete usklađeni s planom.

Pisanje poslovnog plana je samo prvi korak u stvaranju uspješnog poslovanja. Prava vrijednost plana leži u njegovom provođenju i dosljednom praćenju. Kroz redovite evaluacije, prilagodbe i angažman stručnjaka, možete povećati šanse za uspjeh i izgraditi održivo poslovanje na hrvatskom tržištu. Držanje poslovnog plana kao temelja vaše strategije pomoći će vam u navigaciji kroz izazove i maksimiziranju prilika na putu do uspjeha.

Profesionalizam

Što se događa kada otvorite firmu i počnete predstavljati sebe i tvrtku? Ono što poduzetnici počnu raditi je obraćanje klijentima u množini jer to zvuči profesionalnije i to stavlja naglasak na predstavljanje usluga i same organizacije te počnu sa „Biste li htjeli“, „Budemo riješili“, „Mi ćemo za Vas“, „Naše usluge su“ i slično. Ovaj oblik komunikacije je sasvim u redu u poslovanju ali kada se radi za poslovni plan za samozapošljavanje nepoželjan je oblik pisanja gdje plan mora biti napisan kao osobna priča sa specifičnostima iz djelatnosti, iskustva i obrazovanja.

Vrijeme je da preuzmete kormilo vlastitog poslovnog puta, a samozapošljavanje pruža izvrsnu priliku za to. Hrvatska, sa svojim dinamičnim ekosustavom unutar Europske unije, nudi mnoge mogućnosti za poduzetnike. Dok neki Hrvati traže sreću izvan granica, drugi prepoznaju vrijednost pokretanja vlastitog posla u domovini. Mjera samozapošljavanja može biti ključ za ostvarenje vaših poslovnih snova, ali zahtijeva pažljivo planiranje i promišljanje.

Prvi korak prema uspjehu je dobro osmišljen poslovni plan. Iako može izgledati kao formalnost, poslovni plan je temelj na kojem ćete graditi svoj biznis. Kroz njega ćete detaljno razraditi svoje poslovne ideje, procijeniti tržište i konkurenciju te definirati strategije za privlačenje klijenata. Primjeri uspješnih poduzetnika pokazuju da povezanost s dobavljačima i kupcima prije pokretanja posla može osigurati stabilan prihod odmah na početku.

Ne zaboravite, troškovi poslovanja počinju čim otvorite vrata svoje firme. Stoga je ključno imati jasno definirane izvore prihoda i strategije za privlačenje novih klijenata. Optimizacija poslovanja može doći kasnije, ali u početku je pronalazak klijenata presudan. Marketing, posebno digitalni, može igrati veliku ulogu u tome. Iskoristite društvene mreže, lokalne zajednice i događaje za promociju svojih proizvoda ili usluga.

Također, važno je stalno istraživati tržište i prilagođavati se promjenama. Tržišna istraživanja pružaju vrijedne uvide u veličinu tržišta, demografske podatke, trendove potrošača i konkurenciju. Ove informacije pomoći će vam donijeti bolje odluke i prilagoditi svoju ponudu kako biste ostali konkurentni.

Financijsko planiranje je još jedan ključan aspekt. Osim početnih troškova, planirajte mjesečne operativne troškove i osigurajte rezerve za neočekivane izdatke. Kontinuirano praćenje financijskih izvještaja omogućit će vam brzo reagiranje na odstupanja od plana.

Samozapošljavanje zahtijeva hrabrost, upornost i fleksibilnost. Uz dobar poslovni plan, podršku stručnjaka i stalnu prilagodbu tržišnim uvjetima, imate sve preduvjete za uspjeh. Krenite korak po korak, budite strpljivi i usmjereni na svoj cilj. S vremenom, vaša će se tvrtka razvijati i rasti, donoseći vam ne samo financijsku stabilnost već i osobno ispunjenje kroz stvaranje nečega vlastitog i vrijednog.

Možda će vas zanimati: Primjer poslovnog plana za samozapošljavanjePoslovni plan samozapošljavanjeKako Napraviti Poslovni Plan za Samozapošljavanje u Hrvatskoj: Vodič za Nove PoduzetnikeIzrada poslovni plan za samozapošljavanjePotpore za samozapošljavanje poslovni plan

Print PDF
Skip to content