Poslovni plan za samozapošljavanje primjer 2024

"Poslovni Plan za Samozapošljavanje: Primjeri i Najbolje Prakse"

Poslovni plan za samozapošljavanje primjer 2024
Poslovni plan za samozapošljavanje primjer 2024
Sadržaj

Poslovni plan za samozapošljavanje primjer

Svaki uspješan poduhvat započinje solidnim planom, a kada je riječ o stvaranju vlastitog poslovanja, izrada detaljnog poslovnog plana za samozapošljavanje ključ je uspjeha. Ako tražite inspiraciju i konkretni “poslovni plan za samozapošljavanje primjer”, stigli ste na pravo mjesto. Kroz ovaj uvodni dio, i nadalje kroz cijeli tekst, pružit ćemo vam ne samo korake i savjete za izradu vašeg poslovnog plana već i stvarni primjer koji možete koristiti kao temelj za svoje samozapošljavanje. Pripremite se, jer vas čeka putovanje koje će ne samo podići vašu razinu dopamina već i osnažiti vaše samopouzdanje u procesu samozapošljavanja.

Zašto je “poslovni plan za samozapošljavanje primjer” tako važan? Prvi korak prema uspjehu u samozapošljavanju jest postavljanje jasne vizije i ciljeva. Bez detaljnog poslovnog plana, lako je skrenuti s puta. Ovaj dokument služi kao vaša osobna mapa puta, navodeći svaki korak koji trebate poduzeti kako biste od ideje došli do ostvarenja. Uključivanje primjera poslovnog plana pruža vam konkretan okvir koji možete prilagoditi svojim specifičnim potrebama i ciljevima.

Osim što će vam pomoći da ostanete fokusirani i organizirani, poslovni plan za samozapošljavanje također je ključan alat za privlačenje investitora, partnera i financijske podrške. Detaljan plan pokazuje da ste ozbiljni u svojim namjerama i da ste uložili vrijeme i trud u razumijevanje tržišta, konkurencije, financijskih potreba i strategija rasta.

U ovom tekstu, ne samo da ćemo razložiti ključne komponente koje svaki poslovni plan za samozapošljavanje treba sadržavati, već ćemo vam i pokazati kako te komponente primijeniti na stvarnom primjeru. Od sažetka, preko analize tržišta, do financijskih projekcija i strategija marketinga, svaki segment će biti pažljivo objašnjen i primjereno naglašen kako biste mogli izraditi plan koji ne samo da će vas voditi kroz proces samozapošljavanja već će i inspirirati druge da vas slijede.

Kroz ovaj tekst, “poslovni plan za samozapošljavanje primjer” više nije samo fraza za pretraživanje; postaje vaš najbolji saveznik u ostvarivanju vaših poduzetničkih snova. Budite spremni za povećanje dopamina dok otkrivate kako detaljno planiranje može transformirati vašu ideju u uspješno, samostalno poslovanje. Krenimo zajedno na ovo uzbudljivo putovanje prema samozapošljavanju, korak po korak, s jasnim i provedivim planom koji će vas voditi do uspjeha.

Kada pišete poslovni plan za samozapošljavanje, posebice ako je riječ o pogonu za proizvodnju slastica, važno je detaljno opisati ključne komponente koje će investitorima, bankama ili drugim zainteresiranim stranama pružiti jasnu sliku o vašem poslovanju. Ovaj poslovni plan za samozapošljavanje primjer treba uključivati sljedeće segmente:

 1. Sažetak: U ovom dijelu kratko i jasno predstavite svoj poslovni pothvat, uključujući osnovne informacije poput naziva tvrtke, lokacije, vrste proizvoda koje planirate proizvoditi i vaših ciljnih tržišta. Navedite i osnovnu svrhu poslovnog plana, bilo da je to privlačenje investicija, kredit ili jednostavno strateško planiranje.
 2. Opis tvrtke: Detaljno opišite svoju viziju tvrtke, misiju, ciljeve i ključne vrijednosti. Uključite informacije o pravnom obliku poslovanja, povijesti tvrtke (ako je primjenjivo), i timu koji stoji iza projekta. Ovaj dio treba jasno odražavati strast i predanost prema proizvodnji slastica.
 3. Analiza tržišta: Provedite temeljitu analizu tržišta kako biste identificirali svoje ciljno tržište, potrebe i želje vaše ciljne skupine, te analizu konkurencije. Ovaj dio treba pokazati kako se vaša ponuda slastica razlikuje od konkurentskih i kakvu tržišnu priliku vidite za svoj posao.
 4. Plan proizvoda: Opširno opišite proizvode koje planirate nuditi. Uključite informacije o sastojcima, procesu proizvodnje, jedinstvenim prodajnim točkama vaših slastica, kao i bilo kakve inovacije ili tehnologije koje ćete koristiti. Razmotrite mogućnosti proširenja asortimana ili prilagodbe ponude sezonskim trendovima.
 5. Marketing i prodajna strategija: Razvijte plan kako ćete privući i zadržati kupce. Ovaj dio treba uključivati strategije oglašavanja, promocije, distribucije, cijene, kao i planove za online prisutnost i korištenje društvenih mreža. Budite kreativni u planiranju kako ćete svoje slastice predstaviti tržištu.
 6. Operativni plan: Detaljno opišite kako će vaša proizvodnja slastica funkcionirati na dnevnoj bazi. Uključite lokaciju, opis proizvodnih procesa, potrebnu opremu, upravljanje zalihama, dobavljače, i sve relevantne operativne procedure.
 7. Financijski plan: Ovaj dio je ključan za prikaz financijske održivosti vašeg projekta. Trebao bi uključivati detaljne projekcije prihoda i rashoda, analizu točke pokrića, procjenu početnih investicija, kao i planove za upravljanje novčanim tokovima. Ovaj dio pokazuje potencijalne investitore da razumijete financijsku stranu svog poslovanja.
 8. Rizici i strategije ublažavanja: Identificirajte potencijalne rizike za svoj posao, uključujući tržišne, financijske, operativne i druge rizike. Važno je također navesti kako planirate ublažiti te rizike.

Svaki od ovih segmenata treba detaljno razraditi, pružajući konkretne informacije koje će čitatelju poslovnog plana omogućiti da razumije kako namjeravate pokrenuti i razvijati svoj pogon za proizvodnju slastica. Uspjeh vašeg poslovnog pothvata ne leži samo u kvaliteti vaših proizvoda, već i u sposobnosti da jasno komunicirate svoju poslovnu viziju, strategiju i planove za budućnost.

Poslovni plan 7

Poslovni plan za samozapošljavanje primjer „pogon za proizvodnju slastica“

ZAHTJEV / PODACI O PODNOSITELJU

PODRUČNI URED :

IME I PREZIME: Prijavitelj

OIB:

ZANIMANJE: Kozmetičar – Obrtnička škola Split, Slastičar – Wallner privatna škola Split

DATUM ROĐENJA: 1981.

ADRESA: Kaštel Stari

KONTAKT TELEFONOM:

OSNOVNA ŠKOLA:

SREDNJA ŠKOLA: Kozmetičar – Obrtnička škola Split

FAKULTET:

OSPOSOBLJAVANJE I EDUKACIJE: Slastičar – Wallner privatna škola Split, Tečaj ˝Čokolada˝- Gourmandise Zagreb, Swiss butercream, Wafer tehnika, Sugar sheets

Vrsta tražene potpore za samozapošljavanje: SAMOZAPOŠLJAVANJE JEDNE OSOBE

OPIŠITE KAKO STE DOŠLI NA IDEJU O POKRETANJU VLASTITOG POSLA, POVEŽITE TU IDEJU S DOSADAŠNJIM RADNIM ISKUSTVOM. NAVEDITE ZAŠTO SMATRATE DA VI IMATE ZNANJA I SPOSOBNOST DA PREDLOŽENU POSLOVNU INICIJATIVU UČINITE USPJEŠNOM

Kao žena sa strašću za pečenjem, oduvijek sam sanjala o vlastitom pogonu za proizvodnju slastica. Nakon godina usavršavanja svojih vještina u proizvodnji kolača, slastica i sladoleda, uvjerena sam da imam znanje i sposobnosti da svoj san pretvorim u stvarnost.

Moje zanimanje za slastičarstvo počelo je kada sam se upisala u slastičarsku školu kako bih naučila više o umjetnosti pečenja kolača. Tijekom svog boravka stekla sam dragocjeno iskustvo u rukovanju profesionalnom opremom, skladištenju i obradi namirnica, a što je najvažnije, stvaranju ukusnih i lijepih slastica. Nakon diplome, nekoliko sam godina radila kao slastičar, usavršavajući svoje vještine i učeći nove tehnike.

S prikupljenim znanjem i iskustvom počela sam zamišljati vlastiti slastičarski posao. Oduvijek me osvajala kreativnost i umjetnički izričaj koji su uključeni u pečenje. Za mene nema veće radosti nego vidjeti osmijehe na licima svojih kupaca kada zagrizu neki od mojih deserata.

Moje prethodno radno iskustvo bilo je neprocjenjivo u pripremi za vođenje vlastitog posla. Ne samo da sam stekla tehničke vještine potrebne za pečenje, već sam naučila i važnost komunikacije, upravljanja zalihama i marketinga.

Uz formalno obrazovanje i radno iskustvo, dodatno sam se educirala u čokoladarstvu i Swiss butercream, Wafer tehnikama. Predana sam stalnom učenju i proširivanju svojih vještina kako bih ostala u tijeku s trendovima i tehnikama u industriji.

Vjerujem da će moja strast, znanje i upornost učiniti moj posao uspješnim. Zahvalna sam i na podršci obitelji i prijatelja koji su me bodrili na svakom koraku. Sve što sam napravila vezano uz ovu profesiju je pohvaljeno i to me motivira da nastavim gurati naprijed i ostvarivati svoje snove.

Kao žena poduzetnica, uzbuđena sam što mogu unijeti jedinstvenu perspektivu i glas u konditorsku industriju. Predana sam pružanju visokokvalitetnih deserata, izvrsnoj korisničkoj usluzi i stvaranju ugodnog okruženja za sve koji uđu u moj dućan.

Uvjerena sam da ću svojim iskustvom i odlučnošću uspjeti svoj slastičarski posao učiniti uspješnim. Hvala vam što ste razmotrili moj prijedlog i veselim se prilici da oživim svoju viziju.

OPIŠITE DETALJNO VRSTU PROIZVODA I/ILI USLUGU KOJU PLANIRATE PONUDITI TRŽIŠTU TE POJASNITE NA KOJOJ LOKACIJI NAMJERAVATE OBAVLJATI DJELATNOST. UKOLIKO PLANIRATE OBAVLJATI VIŠE DJELATNOSTI, NAVEDEITE POJEDINOSTI ZA SVAKU OD NJIH.

               Pogon za proizvodnju slastica je objekt specijaliziran za proizvodnju široke palete pekarskih proizvoda, poput kolača, torti, peciva i drugih slastica. Fokus ovog poslovnog plana je otvaranje pogona za proizvodnju slastica na hrvatskoj obali, točnije u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ova regija poznata je po bogatoj kulinarskoj tradiciji, a postoji značajna potražnja za kvalitetnim slasticama i kolačima.

Vrsta proizvoda i usluge

               Pogon za proizvodnju slastica će nuditi širok izbor pekarskih proizvoda, uključujući torte, kolače i druge slastice. Proizvodi će se izrađivati od visokokvalitetnih sastojaka, poput svježeg voća, vrhunske čokolade i pravog maslaca, kako bi konačni proizvod bio najviše kvalitete. Pogon za proizvodnju slastica će se specijalizirati za izradu torti po narudžbi za razne prigode poput vjenčanja, rođendana i obljetnica. Kupci će imati mogućnost biranja između širokog spektra okusa, nadjeva i dizajna kolača.

Proizvodni procesi

               Proizvodnja pečenih proizvoda zahtijeva vještog slastičara koji ima duboko razumijevanje sastojaka, tehnika pečenja i okusa. Slastičar će biti odgovoran za proizvodnju svih pekarskih proizvoda, uključujući kolače, torte, peciva i druge slastice. Proces proizvodnje započet će odabirom najkvalitetnijih sastojaka, uključujući brašno, šećer, maslac, jaja i druge bitne sastojke za pečenje.

               Nakon što su sastojci odabrani, slastičar će početi pripremati tijesto, ovisno o proizvodu. Na primjer, ako se radi o torti, slastičar će pripremiti tijesto za tortu miješanjem suhih sastojaka s mokrim sastojcima, kao što su jaja i mlijeko. Tijesto će se zatim izliti u kalup za tortu i peći u pećnici dok ne bude potpuno pečeno.

               Za torte i peciva postupak je malo drugačiji. Slastičar će pripremiti tijesto od brašna, maslaca i šećera, a zatim ga razvaljati u tanki sloj. Zatim će se u tijesto dodati nadjev, te će se peći do kraja.

Slastičar će izraditi i razne nadjeve za torte i kolače, poput voćnih nadjeva, čokoladnih ganachea i nadjeva od krema. Za nadjeve će se koristiti svježe voće, vrhunska čokolada i drugi visokokvalitetni sasojci kako bi finalni proizvod bio najviše kvalitete.

               Naposljetku, slastičar će ukrasiti kolače, torte i druge slastice koristeći različite tehnike, kao što su cijevi, fondant i jestivi ukrasi. Konačni proizvod biti će remek-djelo koje ne samo da ima nevjerojatan okus, već i izgleda zapanjujuće.

Kontrola kvalitete

               Uspjeh svakog pogona za proizvodnju slastica ovisi o kvaliteti proizvoda koje nudi. Kako bi kupci dobili proizvode najviše kvalitete, pogon za proizvodnju slastica će imati strogi proces kontrole kvalitete. Slastičar će biti odgovoran za to da svi sastojci koji se koriste u procesu proizvodnje budu svježi i najviše kvalitete. Peciva će se provjeriti na kvalitetu i okus prije nego što se prodaju kupcima.

Izrada torte po narudžbi složen je proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i izvođenje kako bi konačni proizvod ispunio očekivanja klijenta. Kao profesionalni slastičar, proces izrade torte po narudžbi započinje prvim kontaktom s klijentom i završava isporukom gotovog proizvoda.

U nastavku je dan primjer tipične usluge izrade torte po narudžbi:

Prvi kontakt s klijentom

               Prvi korak u izradi torte po narudžbi je razgovor s klijentom kako bi se utvrdile njegove potrebe i preferencije. Postaviti ću pitanja klijentu o prigodi, broju gostiju, preferencijama okusa i dizajnu torte. Također ću pitati o posebnim prehrambenim potrebama, poput bezglutenske ili veganske.

Odabir dizajna i okusa

               Nakon što se utvrde klijentove potrebe i preferencije, pružiti ću klijentu niz mogućnosti dizajna i okusa između kojih može izabrati. Klijent može odabrati već postojeći dizajn ili zatražiti prilagođeni dizajn za svoju tortu. Ponuditi ću i niz opcija okusa za tortu, uključujući vaniliju, čokoladu, crveni baršun i još mnogo toga.

Procjena troškova i dogovor

               Nakon odabira dizajna i okusa, dajem procjenu cijene torte, na temelju veličine, dizajna i sastojaka. Ako se klijent slaže s procjenom, dobiti će ponudu u kojoj su navedeni detalji narudžbe, uključujući datum isporuke, uvjete plaćanja i sve posebne upute.

Pečenje i ukrašavanje

Nakon prihvaćanja ponude, pristupam procesu pečenja i ukrašavanja torte. Koristiti ću visokokvalitetne sastojke kako bi kolač bio ukusan i vizualno privlačan. Kolač će se ispeći i ohladiti prije nego što počne proces ukrašavanja. Kao slastičar koristiti ću različite tehnike ukrašavanja, kao što su cijevi, fondant i jestivi ukrasi, kako bih izradila konačni dizajn torte.

Dostava

Nakon što je torta gotova, isporučiti ću konačan proizvod klijentu na dogovoreni datum i vrijeme. Brineći se da torta bude isporučena u besprijekornom stanju i da klijent bude zadovoljan konačnim proizvodom. Klijent zatim može uživati u torti sa svojim gostima i stvoriti trajne uspomene.

               Zaključno, proces izrade torte po narudžbi je detaljan i složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i izvođenje. Slastičar mora blisko surađivati s klijentom kako bi odredio njegove potrebe i preferencije i napravio tortu koja ispunjava njihova očekivanja. S pažnjom na detalje i predanošću kvaliteti, profesionalni slastičar može stvoriti tortu koja je i ukusna i vizualno zadivljujuća.

Marketing i prodaja

               Za reklamiranje pogona za proizvodnju slastica koristiti ću različite strategije, poput marketinga na društvenim mrežama, marketinga preporuka i online oglašavanja. Stvoriti ću prisutnost na društvenim mrežama na popularnim platformama kao što su Instagram i Facebook kako bih predstavila svoje proizvode i privukla potencijalne kupce. Također ću sudjelovati u lokalnim događanjima i festivalima kako bih predstavila svoje proizvode i privukla nove kupce.

               U prodajnom smislu, pogon za proizvodnju slastica će nuditi raznoliku ponudu proizvoda i usluga kako bi zadovoljila potrebe različitih kupaca. Nuditi ću torte po narudžbi za razne prigode kao što su vjenčanja, rođendani, godišnjice. Također ću ponuditi niz pekarskih proizvoda, kao što su torte, peciva i deserti, za kupce koji žele brzi međuobrok ili desert.

               Djelatnost planiram obavljati uglavnom radom u poslovnom prostoru koji će biti u najmu u gradu Kaštel Stari u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

               Zaključno, pogon za proizvodnju slastica Splitsko-dalmatinske županije nuditi će visokokvalitetne pekarske proizvode, uključujući torte, slastice, kolače i druge slastice, napravljene od samo najkvalitetnijih sastojaka. Proces proizvodnje nadgledati ću samostalno kao vješt slastičar koji ima duboko razumijevanje tehnika pečenja, okusa i sastojaka.

Strogi proces kontrole kvalitete će osigurati da kupci dobiju proizvode najviše kvalitete. Marketinške i prodajne strategije biti će usmjerene na stvaranje snažne prisutnosti na društvenim mrežama, sudjelovanje u lokalnim događanjima i ponudu širokog spektra proizvoda i usluga kako bi se zadovoljile potrebe različitih kupaca.

Uspjeh pogona za proizvodnju slastica ovisiti će o sposobnosti da privuče i zadrži kupce ponudom visokokvalitetnih proizvoda i iznimnom uslugom prema kupcima. Uz posvećenost kvaliteti i strasti prema pečenju, pogon za proizvodnju slastica u Splitsko-dalmatinskoj županiji postati će omiljena destinacija za sve koji traže ukusna i lijepo izrađena peciva.

Samozaposljavanje 2

BAVI LI SE NETKO U VAŠOJ OBITELJI ISTOM ILI SRODNOM DJELATNOŠĆU (ako je da popuniti podatke)

Ne

PROCJENJUJETE LI DA ĆETE U PRVOJ GODINI POSLOVANJA IMATI POTREBU ZA ZAPOŠLJAVANJEM DRUGIH RADNIKA (da, ne, ne mogu procjeniti) OBRAZLOŽITE ODGOVOR

DA. Kao novi vlasnik slastičarne u Kaštel Starom, procjenjujem da ću morati zaposliti još radnika u prvoj godini poslovanja. Uz sve veću potražnju za visokokvalitetnim slasticama i kolačima, važno je imati tim stručnih i predanih zaposlenika koji će pomoći zadovoljiti potrebe kupaca i održati kvalitetu proizvoda. Ulažući u tim strastvenih slastičara i pomoćnog osoblja, mogu osigurati da moj obrt može pružiti iznimnu korisničku uslugu i zadovoljiti rastuću potražnju na tržištu. Pažljivim planiranjem i strateškim zapošljavanjem mogu izgraditi uspješan posao i uspostaviti bazu lojalnih kupaca u gradu.

STRUKTURA ULAGANJA

NAVEDITE U ŠTO NAMJERAVATE ULOŽITI SREDSTVA U PRVOJ GODINI POSLOVANJA – TO MOGU BITI OSNOVNA SREDSTVA i OPREMA (NAVESTI KOJA), MATERIJAL i SIROVINA ZA RAD, VOZILO, OPREMA ZA UREĐENJA PROSTORA, EDUKACIJA ITD.

ULAGANJA SREDSTVIMA HZZ-A


Vrsta ulaganja
Iznos
Profesionalni zamrzivač Tefcold model UF 400 S1361,25
STALAK ZA KONVEKTOMAT 60*40cm612,50
KONVEKTOMAT HENDI 600*400mm 4N1.475,00
VAGA S300 6/15kg251,01
HLADNJAK INOX JEDNOSTRUKI ATOS1500
PLANETARNA MJEŠALICA 10 LITARA818,75
INOX RADNI STOL 1000×700313,5
DOSTAVA- PALETA do 100 kg66,4
UKUPNO6.398,41 eura

POTREBAN PROSTOR i DOZVOLE ZA RAD – DETALJI

PODACI O VAŠEM POSLOVNOM PROSTORU (u vlasništu, u zakupu, nije potreban):

u zakupu

PROCJENA TRŽIŠTA i KONKURENCIJE – DETALJI

TKO SU POTENCIJALNI KORISNICI ILI KLIJENTI VAŠIH PROIZVODA/USLUGA TE NA KOJI DIO TRŽIŠTA SE PLANIRATE ORIJENTIRATI (ODREDITI LOKALITET: GRAD, ŽUPANIJA, DRŽAVA)?

Potencijalni korisnici ili klijenti pogona za proizvodnju slastica u Kaštel Starom, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska prvenstveno će biti druge tvrtke poput ugostiteljskih poduzeća, restorana, kafića, hotela i marina. Ta će poduzeća kupovati slastice na veliko i zatim ih prodavati svojim kupcima, koji su obično turisti ili posjetitelji tog područja.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj dolazaka turista u Hrvatsku posljednjih je godina u stalnom porastu. U 2019. godini zabilježeno je preko 21 milijun dolazaka turista, što je povećanje od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Splitsko-dalmatinska županija popularna je turistička destinacija u Hrvatskoj s ukupno 4,8 milijuna dolazaka turista u 2019. godini, što predstavlja rast od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Raste i ugostiteljstvo u Hrvatskoj. Prema izvješću Euromonitor Internationala, očekuje se da će industrija usluživanja hrane u Hrvatskoj imati godišnju stopu rasta od 3,3% između 2018. i 2023. Izvješće također napominje da je trend prehrane vani u porastu, osobito među mlađim potrošačima.

Osim ugostiteljstva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji raste i hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je ukupno 567 registriranih hotela i sličnih smještajnih objekata, što je povećanje od 5,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Isti podaci pokazuju da je u 2019. godini u županiji bilo ukupno 3309 registriranih restorana i ugostiteljskih objekata, što je 2,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Marine su također važno tržište za pogone za proizvodnju slastica. Prema podacima Hrvatske udruge marina, u Hrvatskoj postoji ukupno 50 marina s ukupnim kapacitetom od preko 16.000 vezova. Splitsko-dalmatinska županija ima nekoliko marina, uključujući marinu Kaštela i ACI marinu Split, koje su popularne među turistima.

Na temelju ove statistike jasno je da u Kaštel Starom i Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji jako tržište za kolače, torte i razne slastice. Sve veći broj turista i rastuća industrija usluživanja hrane predstavljaju značajnu priliku za uspjeh pogona za proizvodnju slastica. Ciljanjem na tvrtke kao što su catering tvrtke, restorani, kafići, hoteli i marine, objekt se može uključiti u to tržište i ponuditi visokokvalitetne deserte svojim kupcima.

Otvaranje pogona za proizvodnju slastica u Kaštel Starom je uzbudljiva prilika, ali je i izazov. Uspjeh svakog poduzeća uvelike ovisi o njegovoj sposobnosti da privuče i zadrži kupce. Stoga je ključno zacrtati kako će pogon za proizvodnju slastica biti prepoznat na tržištu i kako će privući dovoljno kupaca za uspješno poslovanje.

Jedan od najvažnijih aspekata otvaranja pogona za proizvodnju slastica je osigurati da proizvodi budu visoke kvalitete i jedinstveni. Pogon mora nuditi razna peciva koja nisu lako dostupna drugdje u okolici. Korištenjem svježih, lokalnih namirnica i inovativnih receptura, pogon za slastice se može razlikovati od konkurencije.

Osim kvalitetnih proizvoda, marketing je bitan za prepoznatljivost na tržištu. Sveobuhvatna marketinška strategija može pomoći u stvaranju jedinstvenog identiteta robne marke. Platforme društvenih medija kao što su Instagram i Facebook izvrsni su alati za predstavljanje proizvoda i povezivanje s potencijalnim kupcima. Privlačan sadržaj koji ističe priču o pogonu, sastojke i proces pečenja može zaokupiti pozornost publike i pobuditi interes za slastice.

Drugi bitan aspekt je ponuditi personaliziranu korisničku uslugu. Upoznavajući kupce i njihove preferencije, pogon za slastice može prilagoditi svoju ponudu njihovim potrebama. Ponuda posebnih promocija, popusta i poticaja lojalnim kupcima također može pomoći u uspostavljanju baze lojalnih kupaca i stvaranju pozitivnog oglašavanja od usta do usta.

Pogon za slastice također može razmotriti suradnju s drugim lokalnim tvrtkama, poput hotela ili restorana, kako bi povećala vidljivost i privukla klijente.

Prema Euromonitoru, očekuje se da će tržište konditorskih proizvoda u Hrvatskoj rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 1,8% od 2021. do 2026., dosežući tržišnu vrijednost od 541 milijun američkih dolara do 2026. To predstavlja značajnu priliku za konditorsku proizvodnju da iskoristi ovo rastuće tržište i uspostaviti se pozitivno i uspješno poslovanje.

Zaključno, otvaranje uspješnog pogona za proizvodnju slastica u Kaštel Starom zahtijeva sveobuhvatnu strategiju koja uvažava proizvode visoke kvalitete, inovativan marketing, personaliziranu uslugu kupcima i pravu lokaciju. Ponudom jedinstvenih peciva napravljenih od lokalnih namirnica, pogon se može postaviti kao jedinstven na tržištu. Korištenje platformi društvenih medija za povezivanje s potencijalnim kupcima i stvaranje baze lojalnih kupaca može pomoći u povećanju prepoznatljivosti. Suradnja s drugim lokalnim tvrtkama i korištenje prave lokacije može generirati značajan promet i povećati prodaju. Uzimajući u obzir ove čimbenike, pogon se može uspješno etablirati i postati uspješan na tržištu.

Poslovni plan za samozaposljavanje 11

NA KOJI NAČIN ĆETE OBAVJEŠTAVATI POTENCIJALNE KUPCE/KLIJENTE O PONUDI SVOJIH PROIZVODA/USLUGA? (označiti odgovore: posjetnice, usmjena reklama, brošure i leci…)

Posjetnice, usmena reklama, letci, natpisi na vozilima, sajmovi.drustvene mreze

PLANIRATE LI IZRADU POSLOVNE WEB STRANICE?

Da

TRIŠTE NABAVE

IMATE LI DOGOVRENU SURADNJU S DOBAVLJAČIMA i BUDUĆIM POSLOVNI PARTNERIMA

(PREDUGOVORE, PISMA NAMJERE i SL)?

Imam dogovorenu suradnju sa budućim poslovnim partnerima za koje prilažem pisma namjere.

ZNATE LI GDJE ĆETE NABAVLJATI POTREBNU OPREMU, MATERIJAL, SIROVINU i SL POTREBNU ZA OBAVLJANJE VAŠE DJELATNOSTI?

Da

MOŽETE LI SVE POTREBNO NABAVITI U RH ILI BISTE NEKU ROBU/USLUGE RADIJE NABAVLJALI U INOZEMSTVU?

Sve potrebno mogu nabaviti u RH.

TKO JE VAŠA KONKURENCIJA? MOLIMO NAVEDITE PODATKE O VAŠIM GLAVNIM KONKURENTIMA, NJIHOVIM PREDNOSTIMA i SLABOSTIMA U ODNOSU NA VAS.

Prema javno dostupnim registrima na području Kaštel Starog nalaze se oko 9 registrirane i aktivne pravne osobe iz područja djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane koje smatram indirektnom konkurencijom.

Kaštel Stari, smješten u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, Hrvatska, malo je turističko mjesto poznato po prekrasnim plažama, povijesnim znamenitostima i lokalnoj kuhinji. Uz rastuću turističku industriju, otvaranje slastičarnice na ovom tržištu predstavlja veliku priliku. No, postoje već dva etablirana konkurenta: TORTICA, obrt za proizvodnju i trgovinu, vl. Marijana Gojević I. DANILA 54, KAŠTEL STARI i DARDA j.d.o.o. Kaštel Stari, Ivana Danila 58. Slijede pobliže njihove prednosti i slabosti te kako se nova slastičarnica može natjecati na ovom tržištu.

TORTICA, obrt za proizvodnju i trgovinu je slastičarnica koja posluje od 2017. godine. Specijalizirana je za proizvodnju svježih peciva, slastica i kolača. Iako nemaju web stranicu, imaju aktivan Facebook profil s redovitim objavama. Njihove prednosti i slabosti:

Snage:

 • Svježi i kvalitetni proizvodi
 • Dobar Facebook profil s redovitim objavama
 • Centralna lokacija, blizina centra
 • Pristupačne cijene u odnosu na druge slastičarne u okolici

Slabosti:

 • Nema web stranice za izlaganje proizvoda i usluga
 • Ograničen prostor za sjedenje
 • Ograničena ponuda proizvoda u usporedbi s drugim slastičarnicama u okolici
 • Ograničene marketinške i promotivne aktivnosti

DARDA j.d.o.o., Darda je obrt za slastičarstvo i torte koji posluje od 2017. godine. Iako nemaju društvene mreže niti web stranicu, u ponudi imaju tradicionalna i moderna peciva. Evo njihovih prednosti i slabosti:

Snage:

 • Visokokvalitetni proizvodi od svježih sastojaka
 • Dobra lokacija, blizina mora
 • Etablirano ime robne marke i ugled u lokalnoj zajednici
 • Pristojne cijene u odnosu na druge obrte u okolici

Slabosti:

 • Nema web stranice ili prisutnosti na društvenim mrežama za dosezanje šire publike
 • Ograničen prostor za sjedenje (nema ga)
 • Ograničena ponuda proizvoda u usporedbi s drugim slastičarnicama u okolici
 • Ograničene marketinške i promotivne aktivnosti

Analiza za pogon za proizvodnju slastica u Kaštel Starom

Snage:

 • Jedinstveni i inovativni proizvodi koji se izdvajaju od konkurencije
 • Dobra lokacija, blizina glavnog trga i turističkih sadržaja
 • Snažna prisutnost na društvenim mrežama i web stranica za predstavljanje proizvoda i usluga
 • Personalizirana korisnička služba za izgradnju lojalne baze kupaca

Slabosti:

 • Nedostatak prepoznatljivosti robne marke i ugleda u usporedbi s etabliranom konkurencijom
 • Potreba za uspostavljanjem pouzdanog opskrbnog lanca za visokokvalitetne sastojke
 • Ograničeno iskustvo u vođenju poslova prodaje slastica na veliko

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj noćenja u Kaštel Starom u 2019. godini porastao je za 10% u odnosu na prethodnu godinu te je dosegao ukupno 120.558 noćenja. To ukazuje na rastuću potražnju za turističkim uslugama, uključujući hranu i piće. Istraživanje Turističke zajednice Kaštela tijekom 2020. godine pokazalo je da je 75% posjetitelja ovog kraja bilo zainteresirano za kušanje domaćih specijaliteta i tradicionalne kuhinje, što je prilika da se nova slastičarna istakne jedinstvenim i autentičnim proizvodima.

Zaključno, da bi uspjela na konkurentnom tržištu kao što je Kaštel Stari, novi pogon za proizvdnju slastica mora ponuditi jedinstvene i inovativne proizvode, uspostaviti snažnu prisutnost na društvenim mrežama i web stranici te pružiti personaliziranu korisničku uslugu kako bi se izgradila baza lojalnih kupaca. Iskorištavanjem ovih prednosti i rješavanjem slabosti, nova slastičarna može se razlikovati od konkurencije i uspjeti na ovom rastućem tržištu.

PO ČEMU ĆETE BITI DRUGAČIJI OD SVOJE KONKURENCIJE? NAVEDITE KONKRETNE AKTIVNOSTI KOJIMA ĆETE PRIVUČI KLIJENTE (IZBJEGAVAJTE, BRŽI, BOLJI, JEFTINIJI?

Moj novi pogon za proizvodnju slastica u malom turističkom mjestu Kaštel Stari razlikovati će se od naše konkurencije po nekoliko načina. Planiram ponuditi niz jedinstvenih proizvoda, koristiti inovativne marketinške strategije i pružiti iznimnu korisničku uslugu kako bih privukla i zadržala kupce.

Jedan od primarnih načina na koji se planiram razlikovati od konkurencije je ponuda niza jedinstvenih i visokokvalitetnih proizvoda. Osim bezglutenskih peciva i kolača, nuditi ću i veganske i organske opcije. Naši proizvodi biti će napravljeni samo od najboljih sastojaka, a naglasiti ću korištenje lokalnih i sezonskih sastojaka kako bih podržala lokalnu zajednicu i pružila najsvježije moguće proizvode. U ponudi imam i torte po narudžbi za svečane prigode kao što su vjenčanja, rođendani i druge proslave koje ću izraditi prema želji kupca.

Za vrijeme lijepog vremena planiram u gradu držati i manji štand za degustacije proizvoda na kojemu mogu reklamirati postojeće veleprodajne kupce kod kojih je moja ponuda ali i kako bih privukla moguće nove poslovne klijente.

Marketinška strategija usredotočiti će se na izgradnju snažnog imidža robne marke i dopiranje do naše ciljne publike putem različitih kanala. Izraditi ću profesionalnu i vizualno privlačnu web stranicu koja prikazuje proizvode i usluge, pruža informacije o našem poslovanju i olakšava kupcima da naruče online. Također ću uspostaviti snažnu prisutnost na platformama društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i Twitter, gdje ćemo redovito objavljivati ažuriranja, promocije i komunicirati s našim pratiteljima. Osim toga, sudjelovati ću u lokalnim događanjima, sponzorirati lokalne organizacije i nuditi posebne ponude i popuste kako bih privukla nove kupce.

Vjerujem da je iznimna korisnička usluga presudna za izgradnju lojalne baze kupaca i izdvajanje od naše konkurencije. Naš će tim biti visoko obučen za pružanje iznimne usluge, uključujući ljubaznost, znanje i učinkovitost. Također ću dati prioritet čistoći i higijeni u našem prostoru, osiguravajući najveće moguće standarde. Ponuditi ću program vjernosti kako bih nagradila naše stalne kupce i osigurala mehanizme povratnih informacija za kontinuirano poboljšanje proizvoda i usluga.

Sve u svemu, vjerujem da će nas naš naglasak na jedinstvene i visokokvalitetne proizvode, inovativne marketinške strategije i izuzetnu korisničku uslugu izdvojiti od naše konkurencije u Kaštel Starom. Pružajući kupcima ugodno iskustvo, cilj mi je postati pogon za proizvodnju slastica koji je tražen u tom području i uspostaviti bazu lojalnih kupaca koja podržava naše poslovanje u godinama koje dolaze.

Potpora za samozaposljavanje 3

INOVATIVNOST PROJEKTA

UVODITE LI OVIM PROJEKTOM NOVI ILI INOVATIVNI PROIZVOD ILI TEHNIČKO-TEHNOLOŠKI PROCES?

Da, pogon za proizvodnju slastica u Kaštel Starom uvesti će inovativan proizvod koji će nas izdvojiti od konkurencije. Planiramo ponuditi niz bezglutenskih peciva i kolača kojih trenutno nema na tržištu. To će zadovoljiti sve veću potražnju za proizvodima bez glutena među kupcima koji vode brigu o zdravlju i onima s alergijama ili intolerancijom na gluten.

Kako bih osigurala kvalitetu naših proizvoda bez glutena, koristiti ću jedinstvenu mješavinu brašna bez glutena i prirodnih sastojaka u našim receptima. Također ću primijeniti stroge mjere za sprečavanje kontaminacije u našoj kuhinji, osiguravajući da naši proizvodi bez glutena ostanu sigurni i prikladni za one koji su osjetljivi na gluten.

Ova inovacija ne samo da će nam omogućiti da se uključimo u rastući tržišni segment, već će nas i razlikovati od naše konkurencije, koja ne nudi proizvode bez glutena. Ponudom jedinstvenog proizvoda želimo privući novu bazu kupaca i etablirati se kao glavni obrt za bezglutenske proizvode u Kaštel Starom.

Osim inovativnog proizvoda, također ću implementirati novi tehnički proces za naš sustav naručivanja. Uvesti ću platformu za online naručivanje, gdje kupci mogu jednostavno naručiti i odabrati vrijeme preuzimanja. To će pojednostaviti naš postupak naručivanja i pružiti prikladno i učinkovito iskustvo za naše klijente.

Sveukupno, naša proizvodnja slastica uvesti će inovativan proizvod i tehnički proces za koji vjerujem da će nas izdvojiti od naše konkurencije i postaviti nas kao primjer na tržištu.

Riječ autora

Kako smo zajedno prošli kroz detalje našeg primjera “Poslovni plan za samozapošljavanje primjer”, nadamo se da ste osjetili val inspiracije i uvida u to kako pretvoriti vašu strast prema slasticama u profitabilan posao. Ovaj primjer poslovnog plana nije samo dokument; to je putokaz prema ostvarenju vaših snova, detaljno osmišljen kako bi vam dao jasan pregled onoga što je potrebno za uspjeh u samozapošljavanju.

Uspjeh vašeg poslovnog pothvata leži u temeljitosti i razumijevanju svake faze planiranja – od financijskih projekcija do marketinških strategija. Ponovno ćemo naglasiti važnost prilagođavanja “Poslovnog plana za samozapošljavanje primjer” specifičnostima vašeg projekta. Svaki detalj u našem primjeru, od analize tržišta do operativnih planova, osmišljen je da posluži kao inspiracija za razvoj vašeg jedinstvenog poslovnog modela.

Sjetite se, ključ uspjeha leži ne samo u kvaliteti vaših proizvoda, već i u sposobnosti da strateški planirate i prilagodite se tržištu. Uz ovaj “Poslovni plan za samozapošljavanje primjer”, postavili smo temelje na kojima možete graditi, rasti i prosperirati. Ne zaboravite, vaš poslovni plan je živi dokument koji trebate redovito ažurirati i prilagođavati kako vaš posao raste i razvija se.

Posjetite: https://mjere.hzz.hr/mjere/potpora-za-samozaposljavanje/

Zakoračite u svijet poduzetništva s povjerenjem, znajući da ste opremljeni znanjem i alatima potrebnima za uspjeh. Vaša strast prema slasticama, kombinirana s detaljnim poslovnim planom, ključ je koji otključava vrata uspjeha. Ne dopustite da strah od nepoznatog zasjeni vašu ambiciju. S ovim primjerom poslovnog plana za samozapošljavanje, više ste nego spremni započeti svoje putovanje prema samostalnom poslovanju.

Zapamtite, svaki veliki pothvat počinje s prvim korakom. Neka ovaj poslovni plan bude vaš prvi korak prema ostvarenju vaših snova. Uz strast, posvećenost i ovaj sveobuhvatni vodič, na pragu ste kreiranja ne samo uspješnog poslovanja, već i života ispunjenog ostvarenjem i zadovoljstvom.

Uobičajene Zamke pri Izradi Poslovnog Plana i Kako ih Izbjeći

Kada kreirate poslovni plan za samozapošljavanje, važno je imati na umu da ovaj dokument nije samo formalnost; on je vaša karta za uspjeh. Međutim, postoji nekoliko zamki u koje mnogi poduzetnici upadnu. Evo kako ih možete prepoznati i izbjeći, koristeći primjer poslovnog plana za samozapošljavanje kao vodič.

Pretjerano Optimistične Financijske Projekcije

Svi se nadamo najboljem, ali realnost financijskog planiranja zahtijeva pragmatičnost. Jedna od ključnih pogrešaka je pretjerani optimizam u vezi s prihodima i podcjenjivanje troškova.

Savjet: Koristite realistične scenarije. Razmislite o najgorem scenariju i imajte plan B. Alati poput SWOT analize mogu vam pomoći da objektivnije procijenite situaciju.

Nedostatak Jasnih Ciljeva ili Strategije

Bez jasne vizije i strategije, vaš poslovni plan može postati samo gomila papira.

Savjet: Postavite SMART ciljeve (Specifični, Mjerljivi, Dosežni, Relevantni, Vremenski ograničeni) kako biste osigurali da vaši ciljevi vode poslovanje prema uspjehu.

Zanemarivanje Važnosti Marketinga i Prodaje

Mnogi poduzetnici se usredotoče na proizvod ili uslugu, zaboravljajući na strateški marketing i prodaju.

Savjet: Razvijte detaljan marketinški plan koji uključuje online prisutnost, društvene mreže, SEO strategije kao što su ključne riječi s niskom konkurencijom, i content marketing.

Pretpostavka da Jedan Plan Odgovara Svim Situacijama

Svako tržište i svaki poslovni model su jedinstveni. Kopiranje tuđih poslovnih planova bez prilagodbe vlastitim potrebama može dovesti do neuspjeha.

Savjet: Prilagodite plan svojoj specifičnoj situaciji, koristeći primjere poslovnih planova za samozapošljavanje kao inspiraciju, a ne kao šablonu.

Ignoriranje Povratne Informacije

Povratne informacije od mentorа, kolega poduzetnika ili čak potencijalnih klijenata mogu biti neprocjenjive. Ignoriranje ovih povratnih informacija može rezultirati propustima u planu.

Savjet: Aktivno tražite i primjenjujte konstruktivne povratne informacije. To može biti kroz ankete, intervjue ili testne tržišne analize.

Sjećam se prvog puta kada sam pisao poslovni plan. Bio sam tako uzbuđen i pun ideja, ali i zelen. Moj mentor, iskusni poduzetnik, pogledao je moj nacrt i rekao: “Ovo je sjajan početak, ali gdje su tvoji konkreti ciljevi? Kako ćeš mjeriti uspjeh?”. Njegove riječi su mi otvorile oči. Shvatio sam da bez jasnih, mjerljivih ciljeva, moj plan nema smisla. Od tog dana, uvijek počinjem s definiranjem SMART ciljeva.

Izrada poslovnog plana za samozapošljavanje primjer može se činiti kao izazovan zadatak, ali s pravim pristupom i izbjegavanjem uobičajenih zamki, možete postaviti čvrste temelje za svoje poslovanje. Ne zaboravite na važnost realističnih financijskih projekcija, jasnih ciljeva, učinkovitog marketinga i prodaje, prilagodbe plana specifičnostima vašeg poslovanja i važnosti prihvaćanja povratnih informacija. S ovim savjetima, vaš poslovni plan neće samo biti dokument; bit će to putokaz prema uspjehu.

Skip to content