Koje su pravne forme za otvaranje firme?

Razumijevanje Pravnih Forma: Vodič za Osnivanje Firme u Hrvatskoj

Koje su pravne forme za otvaranje firme?
Koje su pravne forme za otvaranje firme?
Sadržaj Poslovni plan

Važnost Odabira Prave Pravne Forme za Vašu Firmu

Pri pokretanju posla, donošenje pravih odluka može biti ključno za budući uspjeh. Jedna od najvažnijih odluka s kojom će se suočiti svaki poduzetnik u Hrvatskoj jest odabir pravne forme poslovanja. Kako otvoriti firmu, koje su sve mogućnosti i što svaka od njih podrazumijeva? S obzirom na tržišne trendove i zakonodavne okvire u Hrvatskoj, važno je dobro razumjeti sve opcije prije nego što se krene u poslovnu avanturu.

Razlozi za Osnivanje Firme

1. Potreba i prednosti: Svako poslovno putovanje počinje s jasnom vizijom. Možda je vaša motivacija samostalnost, financijska neovisnost ili želja za stvaranjem nečega novog na tržištu. Bez obzira na motiv, osnivanje firme može donijeti brojne prednosti poput veće kontroliranosti nad vašom karijerom, mogućnosti za rast i skaliranje, kao i fiskalne pogodnosti koje Hrvatska pruža poduzetnicima.

2. Rizici i izazovi: Međutim, s prednostima dolaze i izazovi. Pokretanje vlastitog posla može biti zahtjevno u smislu početnog kapitala, upravljanja resursima i suočavanja s konkurencijom. Osim toga, izbor pravne forme može utjecati na vaše porezne obaveze, pravnu odgovornost i sposobnost privlačenja investicija.

Pregled Pravnih Forma

1. Pojedinačni Poduzetnik: Kada govorimo o jednostavnosti osnivanja, pojedinačni poduzetnik često dolazi kao prvi izbor. Ova pravna forma je idealna za one koji se tek upuštaju u poduzetničke vode i nemaju potrebu za kompliciranim strukturama.

 • Definicija i karakteristike: Pojedinačni poduzetnik je osoba koja samostalno obavlja djelatnost. Odgovara svojom imovinom za obveze poslovanja.
 • Prednosti: Jednostavna registracija, manja administracija i porezne olakšice za start-upove.
 • Nedostaci: Potpuna pravna i financijska odgovornost. Ograničene mogućnosti za prikupljanje kapitala.

2. Društvo s Ograničenom Odgovornošću (d.o.o.): Za one koji planiraju veće poslovne pothvate, osnivanje d.o.o. često je najlogičniji korak. Radi se o pravnoj formi koja omogućuje fleksibilnost u upravljanju, dok istovremeno pruža zaštitu osobne imovine.

 • Definicija i karakteristike: To je društvo u kojem članovi (osnivači) nisu osobno odgovorni za dugove društva.
 • Prednosti: Ograničena odgovornost, mogućnost privlačenja vanjskog kapitala, ugled na tržištu.
 • Nedostaci: Složeniji proces osnivanja, veće porezne obaveze, obavezna revizija za veće tvrtke.

3. Jednostavno Društvo s Ograničenom Odgovornošću (j.d.o.o.): Idealna opcija za one koji traže balans između jednostavnosti pojedinačnog poduzetnika i sigurnosti d.o.o. Osnivanje j.d.o.o. postalo je sve popularnije zbog povoljnijih uvjeta osnivanja.

 • Definicija i karakteristike: Društvo s ograničenom odgovornošću, ali s manjim početnim kapitalom.
 • Prednosti: Jednostavniji postupak osnivanja, manja početna ulaganja, pravna zaštita imovine.
 • Nedostaci: Ograničenja u pogledu kapitala, prelazak u d.o.o. nakon određene vrijednosti prihoda.

Svaka pravna forma ima svoje prednosti i nedostatke, a vaš izbor treba biti vođen vašim poslovnim ciljevima i potrebama. U daljnjem tekstu razmotrit ćemo svaku pravnu formu detaljnije, kako bismo vam pomogli donijeti najbolju odluku za vaš posao.

Razlozi za Osnivanje Firme: Ključni Aspekti koje Morate Znati

Započinjanje vlastitog posla često se čini kao zastrašujuća ideja, no s obzirom na brojne prednosti koje nosi, mnogi se odlučuju upravo za taj korak. Ako razmišljate o osnivanju vlastite firme, ovaj će vas članak voditi kroz najvažnije razloge i prednosti koje možete ostvariti.

? 1. Neovisnost u Poslovanju: Kreiranje Vlastitog Branda

Jedan od glavnih razloga zašto se mnogi odlučuju za osnivanje firme je želja za neovisnošću.

 • Samostalno Donošenje Odluka: Kao vlasnik, imate potpunu kontrolu nad svim aspektima poslovanja, što vam omogućuje da kreirate svoju viziju i strategiju.
 • Osjećaj Postignuća: Nema ničeg poput gledanja kako vaša firma raste i prosperira znajući da ste vi zaslužni za svaki aspekt njenog uspjeha.

? 2. Financijska Neovisnost: Potencijalni Veći Povrat ulaganja

 • Neograničen Potencijal Zarade: Kad radite za nekoga drugoga, vaša primanja su obično ograničena. Sa vlastitom firmom, ne postoji gornja granica koliko možete zaraditi.
 • Porezne Pogodnosti: Ovisno o vrsti poslovanja i lokaciji, osnivanje vlastite firme može vam pružiti razne porezne pogodnosti koje možda ne biste imali kao zaposlenik.
 • Pružanje Novih Radnih Mjesta: Osnivanjem firme ne samo da doprinosite sebi, već i zapošljavanju drugih, pridonoseći tako rastu gospodarstva.

Prednosti Osnivanja Firme u Hrvatskoj: Ključne Informacije za Buduće Poduzetnike

? 1. Fleksibilnost u Radu i Veća Kontrola nad Vremenom

Osjećaj da ste vlastiti šef često znači da možete bolje kontrolirati svoje radno vrijeme. Ovo je posebno atraktivno za one koji traže radno-prihodnu ravnotežu ili žele prilagoditi svoj rad obiteljskim obvezama.

? 2. Prilika za Globalno Širenje i Prepoznavanje

 • Digitalna Era: Zahvaljujući internetu, vaša firma iz Hrvatske može postati prepoznatljiva globalno. Dostupnost online tržišta pruža prilike koje prije nisu bile moguće.
 • Unikatnost: Hrvatska, s obzirom na svoju kulturu, tradiciju i geografski položaj, pruža brojne mogućnosti za stvaranje unikatnih proizvoda ili usluga koje se mogu izvoziti ili nuditi turistima.

Statistički Podaci o Osnivanju Firme

Prema podacima osnivanje firmi u Hrvatskoj u posljednje tri godine bilježi porast od 7%. Ovo ukazuje na rastući trend i povjerenje građana u poduzetničke mogućnosti koje pruža zemlja.

Pregled Pravnih Forma za Osnivanje Firme u Hrvatskoj

Odlučili ste se za osnivanje firme u Hrvatskoj, ali niste sigurni koju pravnu formu odabrati? Niste jedini! Mnogi budući poduzetnici traže informacije o različitim pravnim formama kako bi donijeli najbolju odluku za svoj posao. U ovom vodiču ćemo detaljno pregledati pravne forme dostupne u Hrvatskoj, njihove karakteristike te prednosti i nedostatke.

1. Pojedinačni Poduzetnik

 • Definicija i karakteristike: Pojedinačni poduzetnik je individualna osoba koja se bavi gospodarskom djelatnošću. U ovom slučaju, poslovni rizik nosi isključivo vlasnik.
 • Prednosti: Minimalna administracija, jednostavno vođenje poslovanja, laka registracija.
 • Nedostaci: Osobna odgovornost za dugove i obveze.

Primjer: Ako ste frilancer ili se bavite nekom uslužnom djelatnošću, biti pojedinačni poduzetnik možda je najbolji izbor za vas.

2. Društvo s Ograničenom Odgovornošću (d.o.o.)

 • Definicija i karakteristike: To je najpopularnija pravna forma u Hrvatskoj. D.o.o. je društvo u kojem je odgovornost članova ograničena na ulog.
 • Prednosti: Ograničena odgovornost, profesionalni imidž, mogućnost privlačenja investitora.
 • Nedostaci: Veći troškovi osnivanja, složenija administracija.

Primjer: Ako planirate pokrenuti startup ili veću tvrtku s većim brojem zaposlenika, d.o.o. je često prvi izbor mnogih poduzetnika.

3. Jednostavno Društvo s Ograničenom Odgovornošću (j.d.o.o.)

 • Definicija i karakteristike: Varijanta d.o.o. namijenjena onima koji žele osnovati tvrtku s manjim početnim kapitalom.
 • Prednosti: Manji početni kapital, brža i jednostavnija registracija.
 • Nedostaci: Ograničenja u poslovanju, potreba za prelaskom u d.o.o. nakon određenog prihoda.

Primjer: Za mlade poduzetnike ili one koji tek ulaze u svijet poslovanja, j.d.o.o. može biti izvrstan početak poduzetničke karijere.

4. Dioničko Društvo (d.d.)

 • Definicija i karakteristike: Dioničko društvo je tvrtka čiji je kapital podijeljen na dionice. Prikladno je za veće organizacije ili one koji planiraju izlazak na burzu.
 • Prednosti: Mogućnost prikupljanja većeg kapitala, prestiž.
 • Nedostaci: Složena struktura, skuplja registracija, kompleksno izvještavanje.

Primjer: Velike korporacije, kao što su telekomunikacijske kompanije ili banke, često se odlučuju za ovu pravnu formu.

5. Komanditno Društvo

 • Definicija i karakteristike: Društvo u kojem postoji barem jedan komplementar (potpuno odgovoran) i barem jedan komanditor (odgovoran do iznosa svog udjela).
 • Prednosti: Fleksibilnost, kombinacija odgovornosti.
 • Nedostaci: Potencijalni konflikti među članovima.

Primjer: Ako se udružujete s partnerom, ali samo jedan od vas želi preuzeti veći rizik, komanditno društvo može biti dobar izbor.

Prije nego što se odlučite za pravnu formu, razmislite o svojim poslovnim ciljevima, financijskim mogućnostima i osobnoj spremnosti da preuzmete rizik. U svakom slučaju, konzultirajte se s pravnikom ili savjetnikom da biste osigurali da vaš izbor odgovara vašim potrebama.

Izvori:

Usporedba Pravnih Forma za Osnivanje Firme na Hrvatskom Tržištu

Kada budući poduzetnici tragaju za informacijama na internetu kako osnovati firmu u Hrvatskoj, često su suočeni s morem informacija koje mogu biti i konfuzne. Razumijevanje temeljnih razlika između pravnih formi, kao što su d.o.o. i j.d.o.o., ključno je za uspješno poslovanje. Ovaj segment će zaroniti u nijanse i donijeti vam iscrpnu usporedbu pravnih formi poduzetništva na jasnom i dostupnom jeziku.

Pojedinačni Poduzetnik vs. Društva: Glavne Razlike

Pojedinačni Poduzetnik često je izbor onih koji traže kako pokrenuti vlastiti biznis s minimalnim administrativnim teretom. Ova pravna forma pruža vlasnicima izravnu kontrolu nad poslovanjem, no donosi i osobnu financijsku odgovornost. S druge strane, Društva, poput d.o.o. i j.d.o.o., često su izbor onih koji žele jasno definirane strukture i smanjenu osobnu odgovornost.

Financijski Aspekti i Porezi

Za otvaranje firme kao pojedinačnog poduzetnika, početni kapital nije zakonski propisan, što olakšava pokretanje vlastitog posla. Međutim, ovaj oblik poslovanja donosi izravnu poreznu odgovornost i potencijalne izazove u pribavljanju financijskih sredstava. Na suprotnoj strani, osnivanje d.o.o. uključuje obavezni početni kapital i konkretnu poreznu strukturu, ali nudi veću fleksibilnost prilikom prikupljanja sredstava i smanjuje osobnu odgovornost.

Upis u Sudski Registar i Poslovno Vođenje

Registracija tvrtke, posebno d.o.o. i j.d.o.o., zahtijeva upis u sudski registar, što podrazumijeva dodatne korake u postupku osnivanja. Vođenje poslovanja kroz društva često zahtijeva detaljniju administraciju i odvajanje osobnih i poslovnih financija, što je često temeljni kriterij za uspostavu stabilnog poslovanja.

J.d.o.o. vs. D.o.o.: Borba Formata

Početni Kapital i Dioničari

Kod otvaranja j.d.o.o., početni kapital iznosi simboličnih 10 kn, čime se omogućuje lakši start poduzetnicima, dok osnivanje d.o.o. zahtijeva znatno veći iznos kapitala. Oba formata dozvoljavaju više dioničara, ali j.d.o.o. nudi pojednostavljene procedure za male poduzetnike, dok d.o.o. pruža više opcija za strukturu vlasništva i upravljanje.

Poslovna Sigurnost i Rast

J.d.o.o. se često preporučuje kao odličan izbor za početnike u poduzetništvu, ali d.o.o. pruža veći potencijal za rast i razvoj, čineći ga preferiranim oblikom za one koji planiraju širenje i imaju veće ambicije na tržištu.

Završne Misli o Izboru Pravne Forme

Izbor između različitih pravnih formi za otvaranje vlastite firme nije uvijek jasan. Način na koji upravljate poslovanjem, kao i vaša buduća vizija i ambicije, igraju ključnu ulogu u ovoj odluci. Bilo da je vaš cilj postati uspješan poduzetnik u Hrvatskoj ili jednostavno istraživati kako započeti vlastiti biznis, nadamo se da vam je ova usporedba pružila korisne uvide.

S izvorima poput Hrvatske gospodarske komore i raznih dostupnih online resursa za poduzetnike, budite sigurni da su vam alati za uspješno osnivanje firme nadohvat ruke.

Proces Osnivanja Firme u Hrvatskoj: Sve što Morate Znati

Zamislite da je osnivanje vaše firme poput postavljanja temelja za kuću. Pravilna priprema i izbor materijala čine razliku između stabilne budućnosti i potencijalnog raspada. Ako planirate osnivanje firme u Hrvatskoj, važno je razumjeti cijeli proces, korak po korak.

Korak 1: Odabir pravne forme

Prije nego što krenete s registracijom firme, razmotrite koja je pravna forma najprikladnija za vašu ideju. U Hrvatskoj su najpopularnije:

 • Društvo s Ograničenom Odgovornošću (d.o.o.)
 • Jednostavno Društvo s Ograničenom Odgovornošću (j.d.o.o.)
 • Pojedinačni Poduzetnik

Svaka od ovih formi ima svoje prednosti i nedostatke, pa istražite koja najbolje odgovara vašem poslovnom planu.

Korak 2: Sastavljanje poslovnog plana

Bez obzira na vrstu firme, poslovni plan je esencijalni dokument. Ovdje ćete jasno definirati ciljeve, misiju, viziju, strategiju i financijske projekcije. Mnoge banke i investitori traže detaljan poslovni plan prije nego što odluče financirati vaš projekt.

Korak 3: Priprema potrebne dokumentacije

Osnivanje d.o.o. ili j.d.o.o. zahtijeva različite dokumente. Općenito, trebat će vam:

 • Odluka o osnivanju
 • Statut društva
 • Potvrda o plaćanju temeljnog kapitala

Napomena: Ako planirate osnovati j.d.o.o., iznos temeljnog kapitala je simboličnih 10 kuna.

Korak 4: Registracija firme

Sljedeći korak je registracija firme u Trgovačkom sudu. Proces može varirati ovisno o vrsti firme, ali općenito će uključivati podnošenje gore navedene dokumentacije i plaćanje određenih pristojbi.

Korak 5: Otvoreni poslovni račun

Jednom kada Trgovački sud odobri vašu registraciju, sljedeći korak je otvaranje poslovnog računa u banci. Na ovom računu držat ćete sve financijske transakcije povezane s vašom firmom.

Korak 6: Porezna registracija

Porezna registracija je obavezna. Morat ćete se registrirati u Poreznoj upravi kako biste dobili OIB za firmu. Osim toga, ako planirate imati zaposlene, morat ćete se registrirati i za PDV.

Korak 7: Zapošljavanje

Ukoliko planirate zaposliti osoblje, trebat će vam radne dozvole i druga regulatorna odobrenja. Također, potrebno je biti svjestan svih prava i obveza poslodavca.

Zaključak: Početak poslovanja

Nakon što prođete kroz ove korake, vaša firma je službeno osnovana i spremna za poslovanje. Međutim, osnivanje firme je tek početak. Kontinuirano učenje, prilagođavanje i vođenje poslovnih knjiga ključno je za dugoročni uspjeh.

Zapamtite, odabir prave pravne forme, temeljito planiranje i praćenje zakonskih obaveza osigurat će da vaša firma raste i razvija se na zdravim temeljima. Ako imate dodatna pitanja ili trebate pomoć u procesu osnivanja firme, uvijek je preporučljivo konzultirati se s ekspertima ili pravnim savjetnicima.

Statistika: Prema Podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. godini registrirano je preko 8.000 novih d.o.o. tvrtki u Hrvatskoj.

Porezne Implikacije Pri Osnivanju Firme u Hrvatskoj

Kada otvarate firmu u Hrvatskoj, jedno od ključnih pitanja s kojima se susrećete jeste kakve će biti porezne implikacije. Ovaj članak daje sveobuhvatni pregled poreznih aspekata koje trebate uzeti u obzir.

Porezi na Dohodak i Dobit

 1. Porez na Dohodak: Kada osnivate firmu kao pojedinačni poduzetnik, podliježete porezu na dohodak. Stopa poreza može varirati ovisno o visini vašeg prihoda.
  • Primjer: Ako vaš godišnji prihod iznosi 230.000 HRK, porezna stopa će biti drukčija nego za one s prihodom od 100.000 HRK.
 2. Porez na Dobit: Društva poput d.o.o. ili d.d. podliježu porezu na dobit. Ovaj porez se odnosi na profit koji firma ostvaruje.
  • Primjer: Tvrtka koja ostvari profit od 500.000 HRK platit će određenu stopu poreza na dobit koja se razlikuje od one za profit od 2 milijuna HRK.

PDV i Ostali Porezi

 1. Porez na Dodanu Vrijednost (PDV): Bez obzira na vrstu firme, većina poduzeća u Hrvatskoj mora se registrirati za PDV. Aktualna stopa PDV-a u Hrvatskoj je 25%, ali postoje i smanjene stope za određene proizvode i usluge.
  • Primjer: Ako prodajete knjige, stopa PDV-a može biti niža nego za elektroniku.
 2. Lokalni Porezi i Doprinosi: Ovisno o lokaciji vaše firme, možda ćete biti obvezni platiti i određene lokalne poreze ili doprinose.
  • Primjer: Turistička taksa je čest porez za poduzeća u turističkim destinacijama.

Ključni Savjeti za Upravljanje Porezima

 1. Planiranje Poreza: Planiranje je ključno. Konsultirajte se s poreznim savjetnikom kako biste optimizirali svoje obveze.
 2. Redovito Praćenje Zakona: Porezni zakoni se mogu mijenjati. Pratite najnovije informacije i prilagodite svoje poslovanje prema njima.
 3. Korištenje Softvera: Mnoge tvrtke koriste porezne softvere kako bi olakšale proces izračuna i plaćanja poreza.

Osnivanje firme u Hrvatskoj donosi razne porezne obveze koje je važno razumjeti i pravilno upravljati. Bilo da se radi o porezu na dobit, PDV-u ili lokalnim porezima, svaka odluka koju donesete može imati značajne financijske implikacije za vaše poslovanje. Preporučuje se konsultirati se s stručnjakom kako biste osigurali da su sve vaše obveze ispunjene.

Pravna Odgovornost prilikom Osnivanja i Vođenja Firme u Hrvatskoj

Kad se odlučite otvoriti vlastitu firmu, neizbježno se susrećete s pojmom pravne odgovornosti. Ali što to zapravo znači, kako utječe na vaše poslovanje, i koje su vaše obveze prema zakonu?

Što je Pravna Odgovornost?

Pravna odgovornost se odnosi na zakonske obveze i potencijalne sankcije koje vlasnik firme ili firma kao pravna osoba mogu pretrpjeti ukoliko ne postupaju u skladu s pravnim normama. U kontekstu vođenja firme, to znači kako odgovarate za svoje poslovne odluke, obveze prema radnicima, klijentima, državi i drugim stranama.

Vrste Pravne Odgovornosti

 1. Osobna Odgovornost: Kao vlasnik firme, osobito ako ste pojedinačni poduzetnik, vi osobno odgovarate za sve dugove i obveze firme. Primjerice, ako vaša firma bankrotira, vaša osobna imovina može biti upotrijebljena za namirenje dugova.
 2. Odgovornost Prema Klijentima i Poslovnim Partnerima: Ako vaša firma ne ispuni svoje ugovorne obveze ili pruži štetnu uslugu, možete biti tuženi. To uključuje i situacije poput neispravne robe ili ne pružanja usluga u dogovorenom roku.
 3. Odgovornost Prema Radnicima: Ukoliko ne poštujete radna prava, ne isplaćujete plaće ili ne pružate sigurno radno okruženje, suočavate se s ozbiljnim pravnim sankcijama.
 4. Odgovornost Prema Državi: Neplaćanje poreza, doprinosa ili kršenje drugih zakonskih regulativa može rezultirati kaznama ili čak zatvorom.

Kako Zaštititi Sebe i Svoje Poslovanje?

Osiguranje od Odgovornosti

Mnoge firme odlučuju se za osiguranje od odgovornosti koje pokriva potencijalne tužbe ili štete. Na primjer, osiguranje od odgovornosti za proizvod pokriva štetu uzrokovanu vašim proizvodom.

Pravne forme i Zaštita Imovine

Odabirom prave pravne forme, poput društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), možete ograničiti svoju osobnu odgovornost. U takvoj situaciji, vaša odgovornost je ograničena na kapital koji ste uložili u firmu.

Edukacija i Pravni Savjeti

Redovito se informirajte o zakonima i regulativama u vašoj industriji. Uzimanje pravnih savjeta i konzultacija s pravnicima može vam pomoći da izbjegnete potencijalne zamke i greške.

Statistike vezane uz Pravnu Odgovornost (Izvor: Državni zavod za statistiku)

 • U 2022. godini, 15% svih tužbi podnesenih protiv firmi u Hrvatskoj bile su povezane s kršenjem ugovornih obveza.
 • 8% poduzetnika suočilo se s ozbiljnim pravnim posljedicama zbog neplaćanja poreza.

Pravna odgovornost nije nešto što biste trebali uzimati olako. Bilo da razmišljate o osnivanju firme ili već vodite poslovanje, bitno je razumjeti svoje obveze i zaštiti sebe i svoje poslovanje. Kontinuirano obrazovanje, pravni savjeti i adekvatna zaštita ključni su za uspješno i sigurno poslovanje na hrvatskom tržištu.

Odabir Pravne Forme za Osnivanje Firme u Hrvatskoj

Kako Izabrati Najbolju Pravnu Formu za Vas?

Odlučiti se za pravnu formu prilikom osnivanja firme ključno je za svakog poduzetnika u Hrvatskoj. Kroz ovaj članak, istražili smo različite mogućnosti, od jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) do kompleksnijih dioničkih društava (d.d.). No, kako točno znati koja je forma najbolja za vaše poslovne ambicije?

Važnost Ispunjenja Zakonskih Zahtjeva

Prvo i osnovno, bitno je naglasiti važnost poštivanja zakonskih okvira. Osnivanje firme u Hrvatskoj donosi brojne obaveze, a pridržavanje zakonskih regulativa osigurat će da vaše poslovanje teče nesmetano. U ovom kontekstu, bilo da ste pojedinačni poduzetnik ili vlasnik komanditnog društva, svaka forma ima svoje specifičnosti koje treba razmotriti.

Porezne Pogodnosti i Odgovornosti

S obzirom na porezne implikacije, vaš odabir može imati ozbiljne posljedice na vašu financijsku sliku. Na primjer, d.o.o. može ponuditi određene porezne olakšice u odnosu na druge forme, dok s druge strane dionička društva možda nude veću fleksibilnost kada je riječ o kapitalu i investicijama.

Analiza Tržišnih Potreba

Također, vaša ciljna niša i tržišne potrebe igraju ključnu ulogu. Ako je vaša ideja za posao primarno usmjerena prema online tržištu, možda ćete tražiti digitalne strategije optimizacije ili čak razmisliti o osnivanju start-upa. S druge strane, lokalne tvrtke možda zahtijevaju drugačiji pristup i strategiju lokalnog SEO-a.

Budućnost Vašeg Poslovanja

U konačnici, vaša vizija budućnosti trebala bi oblikovati vaš izbor. Razmislite o tome gdje vidite svoju firmu za 5 ili 10 godina. Da li planirate širenje na međunarodno tržište? Da li imate namjeru angažirati veći broj zaposlenika? Sve su to pitanja koja će utjecati na vašu odluku.

Uzmite Sve u Obzir

Osnivanje firme je golem korak. Bilo da tek počinjete ili prelazite s freelancinga na formalnije poslovanje, važno je donijeti informiranu odluku. Iako je SEO optimizacija važna za digitalno poslovanje, vaša osnovna odluka o pravnoj formi treba biti temeljena na onome što je najbolje za vaše poslovanje, a ne samo na tome što je trenutno popularno u Google pretragama.

Odluka o pravnoj formi vaše firme bit će jedna od najvažnijih odluka koje ćete donijeti kao poduzetnik. Neka vaša odluka bude temeljena na činjenicama, istraživanju i, naravno, strastima. Hrvatsko poslovno okruženje je dinamično i puno prilika. S pravim znanjem i informacijama, nebo je granica!

Print PDF
Skip to content