10 koraka za izradu učinkovite digitalne marketinške strategije za rast vaše tvrtke

Izrada digitalne marketinške strategije za vašu tvrtku zahtjevan je proces, ali je neophodan za uspjeh u digitalnom dobu.

Digitalne marketinške strategije poslovni plan

Uvod

Kao poslovni lider u digitalnom dobu, pitanje koje vjerojatno stalno vrtite u glavi je “Kako izraditi digitalnu marketinšku strategiju za svoju tvrtku?” Izrada digitalne marketinške strategije nije samo nužna, već je ključna za uspjeh vaše tvrtke. Bez ispravno definirane i implementirane strategije, riskirate da vaši marketinški napori budu neorganizirani, nedjelotvorni i troškovno neučinkoviti. Ovaj blog post je stvoren s ciljem pružanja vodiča kroz postupak izrade digitalne marketinške strategije koja će potaknuti rast vaše tvrtke.

Digitalni marketing je široko polje koje obuhvaća različite kanale, tehnike i platforme. To uključuje sve od upravljanja društvenim medijima, e-mail marketinga, SEO (optimizacija za tražilice), SEM (marketing kroz tražilice), do sadržajnog marketinga, influencer marketinga, video marketinga, mobile marketinga i još mnogo toga. Kako biste stvorili učinkovitu digitalnu marketinšku strategiju, morate se usredotočiti na integraciju svih ovih elemenata kako bi se oni međusobno dopunjavali i omogućili maksimalnu korist za vašu tvrtku.

Da bismo vam pomogli u tom procesu, izradili smo detaljan vodič u kojem ćemo objasniti kako izraditi digitalnu marketinšku strategiju za vašu tvrtku. Ovaj će vam vodič pružiti korake i savjete kako bi vaša digitalna marketinška strategija bila uspješna.

Sadržaj

 1. Razumijevanje digitalnog marketinga
 2. Definiranje ciljeva digitalne marketinške strategije
 3. Razumijevanje vaše ciljane publike
 4. Analiza konkurencije
 5. Izbor digitalnih marketinških kanala
 6. Izrada sadržajne strategije
 7. SEO i SEM strategija
 8. Analiza i mjerenje uspjeha
 9. Prilagodba i poboljšanje strategije

Razumijevanje digitalnog marketinga

Prvi korak u izradi digitalne marketinške strategije je razumijevanje što digitalni marketing zapravo jest. Digitalni marketing obuhvaća sve marketinške napore koji koriste digitalne kanale kako bi promovirali vašu tvrtku, proizvode ili usluge. To uključuje širok spektar taktika i kanala, uključujući vašu web stranicu, e-mail marketing, društvene medije, SEM, SEO, video marketing, influencer marketing, mobile marketing i još mnogo toga.

Razumijevanje svih ovih elemenata digitalnog marketinga ključno je za izradu učinkovite strategije. Važno je razumjeti kako svaki kanal i taktika mogu doprinijeti vašim marketinškim ciljevima, te kako ih sve integrirati kako bi se međusobno dopunjavali.

Definiranje ciljeva digitalne marketinške strategije

Sljedeći korak u izradi digitalne marketinške strategije je definiranje vaših ciljeva. To znači da morate jasno odrediti što želite postići svojim digitalnim marketinškim naporima.

Vaši ciljevi mogu uključivati povećanje vidljivosti vaše tvrtke, privlačenje više posjetitelja na vašu web stranicu, generiranje većeg broja leadova, povećanje prodaje, poboljšanje kvalitete korisničke službe, izgradnja snažne brand identiteta, ili nešto drugo. Vaši ciljevi trebaju biti jasni, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski definirani – SMART.

Razumijevanje vaše ciljane publike

Nakon što ste definirali svoje ciljeve, sljedeći korak je razumijevanje vaše ciljane publike. Kome se obračate sa svojim marketinškim porukama? Koje su demografske karakteristike vaše idealne publike? Kakvi su njihovi interesi i preferencije? Koji su njihovi izazovi i potrebe?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam definirati tko je vaš idealni kupac i kako ih najbolje privući i zadovoljiti njihove potrebe. Da biste dobili ove informacije, možete provesti istraživanje tržišta, anketirati postojeće kupce, analizirati podatke o kupcima koje već imate, koristiti alate za analizu demografskih podataka na društvenim mrežama i tražilicama, ili kombinaciju svega toga.

Analiza konkurencije

Analiza konkurencije je još jedan važan korak u izradi digitalne marketinške strategije. Trebali biste istražiti što vaši konkurenti rade u digitalnom marketingu, koje kanale koriste, koje taktike implementiraju, kako komuniciraju sa svojom publikom, koje ključne riječi koriste u SEO i SEM strategiji, i kako se mjere u usporedbi s vama.

Ovo će vam pomoći identificirati mogućnosti koje možda niste iskoristili, kao i izazove koje ćete morati prevladati. Osim toga, analiza konkurencije može vam pružiti inspiraciju za vlastite marketinške taktike i pomoći vam da se bolje pozicionirate na tržištu.

Izbor digitalnih marketinških kanala

Kada razumijete digitalni marketing, definirate svoje ciljeve, razumijete svoju ciljanu publiku i analizirate konkurenciju, sada je vrijeme da odaberete digitalne marketinške kanale koje ćete koristiti.

Vaš izbor kanala trebao bi biti vođen vašim ciljevima, preferencijama vaše ciljane publike i resursima koje imate na raspolaganju. Na primjer, ako je vaš cilj povećati brand svijesti među mladim ljudima, možda biste trebali razmotriti korištenje društvenih medija kao što su Instagram ili TikTok. S druge strane, ako je vaš cilj generirati leadove za B2B proizvode, e-mail marketing i LinkedIn mogli bi biti prikladniji.

Važno je napomenuti da ne morate biti prisutni na svakom mogućem kanalu. Umjesto toga, odaberite one koji su najrelevantniji za vašu tvrtku i vašu ciljanu publiku, te se usredotočite na to da u njima budete uspješni.

Izrada sadržajne strategije

Sadržajna strategija je ključni element vaše digitalne marketinške strategije. Sadržaj je ono što privlači vašu ciljanu publiku, pruža im vrijednost i potiče ih na akciju. Vaša strategija sadržaja trebala bi uključivati definiranje vrsta sadržaja koje ćete stvoriti, platforme na kojima ćete ih distribuirati, učestalost objavljivanja, ton i stil vašeg sadržaja, te metode za mjerenje uspjeha vašeg sadržaja.

SEO i SEM strategija

Vaša SEO (Search Engine Optimization) strategija trebala bi biti integralni dio vaše digitalne marketinške strategije. SEO je proces optimizacije vaše web stranice kako bi se poboljšala njena vidljivost u organskim (neplaćenim) rezultatima pretraživanja. To uključuje optimizaciju tehničkih aspekata vaše web stranice, stvaranje kvalitetnog i relevantnog sadržaja, te izgradnju povratnih linkova.

SEM (Search Engine Marketing), s druge strane, uključuje plaćene taktike za povećanje vidljivosti vaše web stranice u rezultatima pretraživanja, kao što su plaćeni oglasi na Googleu.

I SEO i SEM strategija su ključne za poboljšanje vidljivosti vaše tvrtke na internetu, privlačenje više posjetitelja na vašu web stranicu,i povećanje konverzija.

Analiza i mjerenje uspjeha

Bez obzira na to koliko je dobro razrađena vaša digitalna marketinška strategija, njen uspjeh ne može biti potvrđen bez pravilne analize i mjerenja. Mjerenje uspjeha pomoći će vam razumjeti što funkcionira, što ne funkcionira i gdje su potrebna poboljšanja.

Da biste mjerili uspjeh svoje strategije, trebali biste postaviti KPI-je (ključne pokazatelje uspješnosti) koji su usklađeni s vašim ciljevima. Ovi KPI-ji mogu uključivati metrike kao što su broj posjetitelja na web stranici, stopa konverzije, prosječna vrijednost prodaje, stopa otvaranja e-maila, broj pratitelja na društvenim medijima, angažman korisnika, SERP pozicija i mnoge druge.

Postoje mnogi alati koji vam mogu pomoći u praćenju ovih metrika, uključujući Google Analytics, Google Search Console, SEMrush, Moz, Hootsuite, MailChimp i drugi. Pomoću ovih alata, možete prikupiti, analizirati i interpretirati podatke, te donositi informirane odluke o tome kako poboljšati svoju digitalnu marketinšku strategiju.

Prilagodba i poboljšanje strategije

Naposljetku, izrada digitalne marketinške strategije nije jednokratan proces. Digitalni marketing je dinamično polje koje se stalno mijenja i razvija, što znači da vaša strategija mora biti fleksibilna i prilagodljiva.

Na temelju rezultata svoje analize i mjerenja, trebali biste redovito ažurirati i poboljšavati svoju strategiju. Možda ćete trebati promijeniti svoje marketinške kanale, prilagoditi svoju sadržajnu strategiju, optimizirati SEO taktike, poboljšati dizajn e-mailova, eksperimentirati s novim vrstama oglasa, ili poduzeti druge korake kako bi vaša strategija ostala relevantna i učinkovita.

Zaključak

Izrada digitalne marketinške strategije za vašu tvrtku zahtjevan je proces, ali je neophodan za uspjeh u digitalnom dobu. S pravom strategijom, možete optimizirati svoje marketinške napore, doseći svoju ciljanu publiku, ostvariti svoje poslovne ciljeve i potaknuti rast svoje tvrtke. Nadamo se da će vam ovaj vodič biti koristan u tom procesu. Sretno!

Ovdje su neki dodatni izvori koji mogu pružiti korisne informacije i savjete o izradi digitalne marketinške strategije:

 1. Google Digital Garage: Besplatna online platforma koja pruža tečajeve o digitalnom marketingu, uključujući SEO, SEM, content marketing, social media marketing i više. Google Digital Garage
 2. HubSpot Blog: HubSpot je poznat po svom CRM softwareu, ali njihov blog je pun korisnih članaka i vodiča o svim aspektima digitalnog marketinga. HubSpot Blog
 3. Moz Blog: Moz je jedan od vodećih autoriteta u svijetu SEO-a, a njihov blog je odličan izvor informacija i savjeta o SEO strategijama. Moz Blog
 4. Neil Patel Blog: Neil Patel je priznati stručnjak za digitalni marketing, a njegov blog je pun dubinskih članaka i vodiča o raznim temama digitalnog marketinga. Neil Patel Blog
 5. Social Media Examiner: Ovo je vodeći online časopis za socijalne medije, pun korisnih savjeta i najboljih praksi za izgradnju učinkovite strategije društvenih medija. Social Media Examiner
 6. Content Marketing Institute: Ovo je odličan izvor za sve stvari vezane za sadržajni marketing, uključujući strategiju, izradu i distribuciju sadržaja, mjerenje i analizu učinka, i više. Content Marketing Institute

Provjerite sve ove izvore, jer će vam sigurno pomoći da proširite svoje znanje i vještine u digitalnom marketingu.

Print PDF
Skip to content