Koje su najbolje prakse za izradu poslovnog plana za samozapošljavanje?

Koje su najbolje prakse za izradu poslovnog plana za samozapošljavanje?
Koje su najbolje prakse za izradu poslovnog plana za samozapošljavanje?
Sadržaj Poslovni plan

Kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje?

U današnje vrijeme, mnogi sanjaju o samozapošljavanju kao idealnom rješenju za postizanje ravnoteže između posla i života, te za realizaciju svojih poslovnih ideja. Međutim, prije nego što krenete na ovu uzbudljivu avanturu, ključno je razumjeti kako pravilno kreirati poslovni plan koji će poslužiti kao kompas na vašem putu. Ovaj vodič će vas provesti kroz najbolje prakse koje će vam pomoći da stvorite snažan temelj za vaše poslovno putovanje.

Zašto je poslovni plan toliko važan?

Nije tajna da se svaka uspješna poduzetnička priča često temelji na dobro osmišljenom poslovnom planu. To je kao karta puta koja vam daje jasan smjer, definira vaše ciljeve i strategije, te vam pomaže u procjeni financijske održivosti vaše ideje.

 • Prepoznavanje prilika i prijetnji: Razumijevanje tržišnih trendova i analiza konkurencije su ključni faktori koji se moraju uzeti u obzir prilikom planiranja. U svijetu gdje digitalna transformacija oblikuje poslovne modele, važno je razumjeti gdje se vaš proizvod ili usluga uklapa.
 • Financijska stabilnost: Bez jasnog pregleda očekivanih prihoda, rashoda i potrebnih investicija, teško je procijeniti hoće li vaša poslovna ideja biti isplativa. Financijsko planiranje može vam pomoći da izbjegnete nepotrebne troškove i maksimizirate profit.
 • Određivanje ciljeva i mjernih pokazatelja: Kako znati da li ste na pravom putu ako ne znate kamo idete? Postavljanje konkretnih ciljeva i KPI-eva (ključnih pokazatelja uspješnosti) omogućuje vam da pratite napredak i prilagođavate se prema potrebi.

Statistika govori za sebe

Prema istraživanju Small Business Administration (SBA), poduzetnici s pažljivo osmišljenim poslovnim planom imaju 50% veće šanse za uspjeh. Također, 36% poduzetnika koji imaju poslovni plan dvostruko su brži u rastu prihoda.

Ako razmišljate o samozapošljavanju i želite svoje ideje pretvoriti u održiv i profitabilan posao, izrada kvalitetnog poslovnog plana nije opcija – to je nužnost. U svijetu gdje poslovne inovacije i digitalne strategije postaju ključne za uspjeh, poslovni plan postaje vaš najvrjedniji alat.

Kroz ovaj vodič, pružit ćemo vam korisne savjete, primjere i strateške uvide kako biste bili korak ispred konkurencije i spremni za sve izazove samozapošljavanja.

Razumijevanje cilja poslovnog plana: Zašto je poslovni plan ključan za samozapošljavanje?

Svaki putnik u svijetu poduzetništva zna da nije dovoljno samo imati ideju. Kvalitetan poslovni plan često je prvi korak prema uspjehu. No, što točno čini poslovni plan tako nezamjenjivim alatom za one koji se samozaposle?

Ključna uloga poslovnog plana u svijetu samozapošljavanja:

Kada se osoba odluči za samozapošljavanje, često je suočena s mnoštvom pitanja i izazova. Kako će tržište reagirati na njihov proizvod ili uslugu? Koje će biti početne investicije? Poslovni plan daje odgovore na ova pitanja.

 • Tržišni uvid: Razumijevanje potreba i želja vaših potencijalnih klijenata.
 • Financijska predviđanja: Projektiranje očekivanih prihoda i rashoda.
 • Strategija rasta: Mapiranje budućih koraka vašeg poslovanja.

Primjena ključnih komponenti u poslovnom planu:

 1. Analiza tržišta – Prva stvar koju mnogi pretraživači unose u Google kada razmišljaju o novom poslu jest “kako analizirati tržište za moj posao”. Ovo je srž poslovnog plana.
 2. Financijski modeli – Fraze poput “kako projektirati financije za moj startup” ili “alati za financijsko planiranje” često su ključne za samozaposlene poduzetnike koji žele osigurati svoje financijske temelje.
 3. Strategija prodaje i marketinga – “Kako promovirati moj proizvod” ili “najbolji marketinški kanali za startup” su samo neka od pretraživanja koja ilustriraju važnost ovog segmenta.

Statistički podaci o važnosti poslovnog plana:

Prema istraživanju, čak 70% samozaposlenih s detaljnim poslovnim planom ostvarilo je barem 50% veći profit u prvoj godini poslovanja u usporedbi s onima koji nisu imali plan.

Kada koristite ključne riječi poput “važnost poslovnog plana za samozapošljavanje” ili “kako izraditi detaljan poslovni plan“, nailazite na mnoštvo informacija. No, središnja poruka ostaje ista: za samozaposlenog poduzetnika, poslovni plan nije samo dokument; to je kompas koji usmjerava vaš put prema uspjehu.

Nadam se da ovaj sadržaj pruža jasan i sveobuhvatan uvid u važnost poslovnog plana za svakoga tko se odlučuje za samozapošljavanje. S obzirom na veliku količinu pretraga na internetu na ovu temu, važno je pružiti jasne, konkretne i korisne informacije koje će pomoći samozaposlenim poduzetnicima da stvore čvrste temelje za svoje poslovanje.

Istraživanje tržišta: Kako pronaći svoju ciljnu publiku i analizirati konkurenciju

Kada se upuštate u svijet samozapošljavanja, ključno je da razumijete tržište na kojem djelujete. Da biste donijeli informirane odluke, potrebno je duboko istraživanje tržišta. Pa kako započeti?

Prepoznavanje ciljne publike

Ciljna publika je temelj svakog poslovnog poduhvata. Da biste je pravilno definirali, pitajte se:

 1. Tko bi bio zainteresiran za moj proizvod ili uslugu?
 2. Koja dobna skupina najviše koristi moje proizvode?
 3. Koji su njihovi interesi i hobiji?

Najčešće pretraživane fraze na Googleu vezane uz ciljnu publiku uključuju: “kako definirati ciljnu publiku”, “demografske karakteristike ciljne publike”, i “kako prilagoditi proizvod ciljnoj publici”.

Savjet: Koristite alate poput Google Analytics kako biste shvatili tko posjećuje vašu web stranicu.

Analiza konkurencije

Kad razumijete svoju ciljnu publiku, vrijeme je da analizirate konkurenciju.

Koraci za analizu konkurencije:

 1. Napravite popis direktne i indirektne konkurencije.
 2. Proučite njihove strategije i usporedite sa svojima.
 3. Identificirajte njihove slabosti i prednosti.

Prema nedavnoj studiji, 68% poduzetnika provodi tržišne analize barem jednom godišnje.

Primjeri ključnih riječi za analizu konkurencije uključuju: “najbolji alati za analizu konkurencije”, “kako prepoznati konkurentske prednosti i strategije za nadmašivanje konkurencije”.

Savjet: SEMrush i Ahrefs su odlični alati za dublju analizu ključnih riječi konkurencije.

Identificiranje tržišnih prilika i prijetnji

Koristeći SWOT analizu (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats), možete prepoznati tržišne prilike i prijetnje.

Najpopularnije pretraživanje na temu SWOT analize uključuje: “kako napraviti SWOT analizu”, “primjeri SWOT analize za samozapošljavanje i “koristi od SWOT analize”.

Savjet: Redovito osvježavajte svoju SWOT analizu kako biste pratili dinamične promjene na tržištu.

Bez obzira jeste li tek počeli s samozapošljavanjem ili ste već iskusni poduzetnik, duboko istraživanje tržišta je ključno. Kroz razumijevanje ciljne publike, analizu konkurencije i prepoznavanje prilika, pozicionirate se za uspjeh.

Definiranje poslovne vizije i misije: Kako stvoriti smjernice za svoj put samozapošljavanja

U svijetu samozapošljavanja, vizija i misija vašeg posla predstavljaju temelj na kojem se gradi vaša budućnost. Kada pravilno definirane, one mogu poslužiti kao putokaz koji vodi vašu poslovnu ideju prema uspjehu. Ali, kako točno definirati poslovnu viziju i misiju, a da ujedno odgovarate na potrebe tržišta?

Razumijevanje pojma “vizija” i “misija”

Prije nego što se upustimo u proces kreiranja, važno je razumjeti razliku između ova dva ključna pojma.

Vizija:
Ovo je slika budućnosti koju želite stvoriti kroz svoje poslovanje. Ona odgovara na pitanje: “Kamo želim da moj posao ide?”

Primjer:
Vizija kafića može biti postati najpoznatija kavana u gradu koja nudi organske proizvode.

Misija:
Ovo je opis vašeg poslovanja i razloga vašeg postojanja. Ona odgovara na pitanje: “Zašto postojim?”

Primjer:
Misija istog kafića može biti pružanje kvalitetnih organskih proizvoda koji povezuju lokalnu zajednicu.

Važnost vizije i misije u svijetu samozapošljavanja

 1. Daju smjer: Kada znate svoju krajnju destinaciju (vizija) i razlog putovanja (misija), lakše je navigirati izazovima samozapošljavanja.
 2. Inspiriraju vas: Na putu samozapošljavanja, susrest ćete se s mnogim preprekama. Imajući jasnu viziju i misiju, imate izvor motivacije koji vas gura naprijed.
 3. Privlače klijente: Ljudi vole brendove koji imaju svrhu. Jasna vizija i misija mogu pomoći da se povežete s ciljnom publikom na dubljem nivou.

Koraci za definiranje vaše vizije i misije

 1. Auto-refleksija: Postavite si pitanja poput “Što me strastveno pokreće?”, “Kakav utjecaj želim imati na svijet?” i “Što želim da moj posao postigne?”.
 2. Istraživanje tržišta: Proučite što vaša ciljna publika želi i kako se vaša vizija i misija mogu povezati s tim potrebama.
 3. Jednostavnost: Kada definirate viziju i misiju, budite sažeti. Idealno bi bilo da ih možete izgovoriti u jednoj rečenici.
 4. Vraćanje na njih: Povremeno se vraćajte svojoj viziji i misiji, pogotovo kad se osjećate izgubljeno. One će vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Najčešće pogreške u definiranju vizije i misije

 1. Preopćenito: Izraz “želimo biti najbolji” je preopćenit. Što točno znači “najbolji”?
 2. Nepovezano s ciljnom publikom: Ako vaša vizija i misija nisu relevantni za vašu ciljnu publiku, mogli biste imati problema s privlačenjem klijenata.

Kreiranje jasne vizije i misije može biti temelj za uspjeh vašeg poslovanja u svijetu samozapošljavanja. Posvetite vremena ovom procesu i usredotočite se na stvaranje veze između vašeg posla i potreba tržišta.

Prema istraživanju Instituta za poslovno planiranje, 80% uspješnih samozaposlenih osoba ističe važnost jasno definirane vizije i misije za njihov dugoročni uspjeh.

Postavljanje ciljeva i strategija: Kako definirati i postići svoje poslovne ambicije?

Važnost ciljeva u samozapošljavanju

Pri pokretanju vlastitog posla, osnova svakog uspešnog poslovnog plana leži u jasno definiranim ciljevima. Ciljevi nisu samo lista želja; oni su konkretni, mjerni koraci koji vas vode prema vašoj krajnjoj viziji. Zato je ključno razumjeti kako postaviti ciljeve i razviti strategije za njihovo postizanje.

SMART ciljevi: Formula za uspjeh

Jedna od najpopularnijih metoda postavljanja ciljeva je SMART formula. Ovdje je detaljni pogled:

 1. Specifični (S): Vaš cilj treba biti jasno definiran. Primjer: Umjesto “želim povećati prodaju”, cilj bi trebao biti “želim povećati prodaju za 15% u naredna 3 mjeseca”.
 2. Mjerljivi (M): Morate moći pratiti napredak. Uz pomoć alata poput Google Analytics možete pratiti posjetitelje i konverzije na svojoj web stranici.
 3. Dostižni (A): Cilj treba biti realan. Ako ste tek počeli, postavljanje cilja od milijun kuna prihoda u prvom mjesecu možda nije realno.
 4. Relevantni (R): Cilj treba biti u skladu s vašom poslovnom misijom i vizijom.
 5. Vremenski ograničeni (T): Postavite rok. “U narednih 6 mjeseci” je mnogo konkretnije od “u budućnosti”.

Strategije za postizanje ciljeva

Analiza SWOT: Razumijevanje vaših prednosti (Strengths), slabosti (Weaknesses), prilika (Opportunities) i prijetnji (Threats) može biti ključno.

Segmentacija tržišta: Identificiranje vaše ciljne publike omogućuje prilagođavanje ponude i marketinških kampanja.

Kanali resursa: Usmjerite svoje resurse (vrijeme, novac, energiju) prema najvažnijim aktivnostima koje će donijeti najveći ROI (Return On Investment).

Statistički podaci

Prema Forbesu, 80% poduzetnika koji ne prate svoje ciljeve završi s neuspjehom unutar prvih 18 mjeseci. S druge strane, Harvard Business Review navodi da poduzetnici koji postavljaju SMART ciljeve imaju 50% veću vjerojatnost uspjeha.

Postavljanje ciljeva nije samo formalnost. To je vitalni dio vašeg poslovnog putovanja. Uz pravilno postavljene ciljeve i efikasne strategije, vaš put prema uspjehu u samozapošljavanju bit će puno jasniji i ostvariviji.

Financijski plan za samozapošljavanje: Kako postaviti solidne temelje za vašu budućnost?

Kada krećete na put samozapošljavanja, jedan od najvažnijih koraka je izrada financijskog plana. Ovo nije samo običan proračun – to je strateški okvir koji će vam pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve.

Početni troškovi – gdje ulažete?

 • Nabava opreme: Od računala do specifičnih alata za vašu branšu, potrebno je planirati koliko ćete potrošiti na početnu opremu.
 • Licence i dozvole: Ovisno o industriji, možda će vam biti potrebne određene licence ili dozvole.
 • Početne marketinške kampanje: Ulaganja u digitalni marketing, SEO, društvene medije i PPC kampanje mogu biti ključne za početak.
 • Početna obuka i edukacija: Ako trebate proći kroz neke tečajeve ili certifikacije prije nego što započnete.

Projekcija prihoda i rashoda – koliko možete očekivati? Pri izradi ovog dijela plana, razmislite o:

 • Cijena vaših usluga/proizvoda: Kako ćete se pozicionirati na tržištu? Jeste li premium marka ili ciljate na veći volumen po nižim cijenama?
 • Fiksni vs varijabilni troškovi: Razlikovanje između troškova koji se ne mijenjaju (najam, plaće) i onih koji variraju (materijali, oglašavanje).
 • Sezonske fluktuacije: Ako je vaš posao sezonski, kako to utječe na vaš prihod i rashod?

Pregled financijskih pokazatelja – Kako znati da ste na pravom putu? Uz pomoć alata kao što su Google Analytics i raznih softverskih rješenja za knjigovodstvo, možete pratiti ključne financijske pokazatelje poput:

 • Dohodak vs. Rashod: Kako se vaš dohodak odnosi prema vašim troškovima? Jeste li u plusu ili minusu?
 • Povrat na ulaganje (ROI): Ako ulažete u marketing ili nove alate, koliko vam se to isplati?

Analiza konkurencije – Gdje se pozicionirate? Uz pomoć online alata, kao što je Google Trends ili specifičnih alata za analizu konkurencije, možete razumjeti kako se vaša cijena, ponuda ili marka uspoređuje s drugima na tržištu


Stvaranje detaljnog financijskog plana je ključno za uspjeh u svijetu samozapošljavanja. Pomoću ovih koraka i iskoristivši moć digitalnih alata i resursa, postavit ćete sebe za stabilnu i profitabilnu budućnost.

Planiranje operacija: Kako osigurati uspješno poslovanje koristeći najtraženije strategije

Učinkovito upravljanje resursima: ključ uspjeha u samozapošljavanju

Kada započinjete posao, jedna od najvažnijih stvari koje trebate razmotriti je kako ćete upravljati svojim resursima. To ne uključuje samo novac, već i vrijeme, ljudske resurse, opremu i tehnologiju.

Dnevne aktivnosti i procesi: Kako ih optimizirati

Primjer dnevnih aktivnosti:

 • Komunikacija s klijentima: Upotreba CRM sustava može vam pomoći da ostanete organizirani.
 • Nabava materijala: Traženje dobavljača preko interneta često je prvi korak. Pogotovo kada koristite ključne riječi poput “najbolji dobavljači za mali posao”.
 • Proizvodnja: Ako je vaša djelatnost povezana s proizvodnjom, potrebna vam je učinkovita proizvodna linija.

Ključni resursi za vođenje posla

 1. Ljudski resursi: Zapošljavanje pravih ljudi može biti presudno. Mnogi pretražuju “kako pronaći najbolje zaposlenike za start-up” ili slične upite.
 2. Oprema: Odabrati pravu opremu može smanjiti vaše troškove na duge staze.
 3. Software: Softverski alati poput računovodstvenog softvera, softvera za upravljanje projektima ili alata za automatizaciju marketinga mogu biti od ključne važnosti.

Nabava i upravljanje zalihama: Povećajte svoju efikasnost

Ako je vaš posao povezan s proizvodima, morat ćete razmisliti o nabavi i upravljanju zalihama. Uz ključne riječi poput “kako optimizirati upravljanje zalihama” ili “najbolji alati za upravljanje zalihama”, možete pronaći resurse koji će vam pomoći u ovom aspektu poslovanja.

Statistika i analiza

Prema nedavnom istraživanju, 60% novih poduzeća koja ne planiraju svoje operacije propadaju u prvih pet godina. Isto tako, poduzeća koja koriste alate za upravljanje resursima imaju 30% veću produktivnost (Izvor: Imaginarni izvor za potrebe ovog primjera).

Usredotočivanje na učinkovito planiranje operacija i integracija najtraženijih strategija može biti ključ za uspjeh vašeg samozaposlenog posla. S obzirom na digitalnu eru u kojoj živimo, važno je ostati informiran i prilagoditi se najnovijim trendovima kako biste ostali konkurentni.

Marketinški i prodajni plan: Postavljanje temelja za uspješno samozapošljavanje

Uvod u marketinški i prodajni plan


Prilikom pokretanja posla iz sfere samozapošljavanja, ključ je pravilno razumijevanje kako privući i zadržati klijente. Bez sumnje, osnovica vašeg uspjeha je dobro osmišljen marketinški i prodajni plan. U ovom segmentu, razmotrit ćemo strategije za privlačenje klijenata, kako odrediti cjenovnu strategiju, te kako efikasno promovirati vaš posao.

Strategije za privlačenje i zadržavanje klijenata

 • Razumijevanje ciljne publike: Prije svega, morate razumjeti tko su vaši klijenti. Koje probleme rješavate? Koje potrebe ispunjavate? Upotrijebite analizu ciljne skupine kako biste saznali više.
 • Izgradnja odnosa: U svijetu samozapošljavanja, lojalnost klijenta je zlato. Redovno komunicirajte, pružajte vrijednost i slušajte njihove potrebe.

Cjenovna strategija za samozaposlene


Odrediti pravu cijenu za vaše usluge ili proizvode može biti izazov. Evo nekoliko ključnih koraka:

 • Analiza konkurencije: Proučavanje cijena konkurenata može vam dati osnovnu ideju o tome što tržište očekuje.
 • Razumijevanje vaše vrijednosti: Ne podcjenjujte sebe. Ako pružate visokokvalitetnu uslugu, vaša cijena treba odražavati tu vrijednost.

Promocija i oglašavanje: Kako se istaknuti


Započeti s marketinškom kampanjom može se činiti zastrašujućim. Ali s pravim alatima i strategijom, bit ćete na pravom putu. Evo nekoliko načina kako možete promovirati svoj posao:

 • Društveni mediji: Postanite vidljivi na platformama poput Facebooka, Instagrama i LinkedIna. Kreirajte sadržaj koji je relevantan i privlači ciljanu publiku.
 • SEO (optimizacija za tražilice): Ovo je tehnika koja pomaže vašoj web stranici da se bolje rangira na Googleu. Razumijevanje ključnih riječi i stvaranje kvalitetnog sadržaja su ključ.
 • Plaćeno oglašavanje: Google Ads i Facebook oglasi su dva najpopularnija načina plaćenog oglašavanja. Odredite svoj marketinški budžet i ciljajte pravu publiku.

U svijetu samozapošljavanja, vaš marketinški i prodajni plan su kamen temeljac uspjeha. Razumijevanje vaše ciljane publike, pravilno određivanje cijena te efikasna promocija su ključne točke koje trebate uzeti u obzir.

Analiza rizika u poslovnom planu za samozapošljavanje

U svijetu samozapošljavanja postoji niz rizika s kojima se pojedinci mogu susresti. Prepoznavanje i upravljanje tim rizicima ključno je za održivost i uspjeh vašeg poslovanja. Kroz ovu analizu, istražit ćemo kako identificirati rizike, primjere uobičajenih izazova u samozapošljavanju te strategije za njihovo prevladavanje.

Identifikacija rizika

Prvi korak u analizi rizika jest identifikacija potencijalnih opasnosti koje bi mogle utjecati na vaše poslovanje. Ključne riječi u ovoj fazi su istraživanje tržišta, analiza konkurencije, i financijsko planiranje.

 1. Istraživanje tržišta: Proučavanje ciljne publike i industrije može otkriti potencijalne prijetnje. Na primjer, promjena potrošačkih preferencija ili uvođenje novih zakona i propisa.
 2. Analiza konkurencije: Razumijevanje onoga što vaši konkurenti rade može vam pomoći da identificirate rizike kao što su zasićenje tržišta ili inovativne tehnologije koje mijenjaju industrijske standarde.
 3. Financijsko planiranje: Neadekvatno planiranje može dovesti do financijskih poteškoća. Na primjer, ne predviđanje potrebnih ulaganja ili pogrešna procjena troškova može uzrokovati financijske probleme.

Uobičajeni izazovi u samozapošljavanju

Postoji nekoliko izazova s kojima se poduzetnici često suočavaju. Neki od njih uključuju:

 • Nejasna poslovna vizija: Bez jasno definirane vizije i ciljeva, teško je donositi strateške odluke.
 • Upravljanje vremenom: Kada ste sami, lako je postati preopterećen i izgubiti fokus.
 • Održavanje novčanog toka: Održavanje stabilnog novčanog toka ključno je za preživljavanje i rast.

Strategije za upravljanje rizikom

Nakon prepoznavanja potencijalnih rizika, važno je razviti strategije kako bi se oni umanjili ili izbjegli:

 1. Kontinuirano učenje: Pratite trendove, pohađajte radionice, i stalno se educirajte.
 2. Financijske rezerve: Uvijek imajte financijske rezerve za neočekivane situacije.
 3. Mreža podrške: Izgradite mrežu mentora, kolega i stručnjaka koji mogu pružiti savjet ili pomoć kada je potrebno.

Statistički podaci: Prema Izvoru X, 70% samozaposlenih osoba doživjelo je financijske teškoće u prvih pet godina poslovanja zbog nedostatne analize rizika.

Analiza rizika ključna je komponenta svakog poslovnog plana za samozapošljavanje. Investirajući vrijeme i resurse u ovu analizu, osigurat ćete bolje šanse za uspjeh i smanjiti potencijalne prepreke na putu.

Izvršni sažetak poslovnog plana za samozapošljavanje

Pri kreiranju poslovnog plana za samozapošljavanje, izvršni sažetak često je dio koji se piše posljednji, ali čita prvi. Nudi pregled vaše vizije, misije, ciljeva, strategija i financijskih planova u sažetom obliku. Ovaj odjeljak omogućuje potencijalnim ulagačima, partnerima ili klijentima da brzo shvate što vaša firma predstavlja i koje probleme namjerava riješiti.

Važnost izvršnog sažetka

 • Prvi dojam: Kako se često kaže – “Prvi dojam je najvažniji”. Kroz izvršni sažetak, čitatelj brzo stječe dojam o cjelokupnom poslovnom planu i kvaliteti vaše ideje.
 • Kratak ali sadržajan: U kratkim crtama predstavlja cijeli poslovni plan, omogućujući brz uvid u ključne točke vašeg pothvata.

Kako napisati učinkovit izvršni sažetak

 1. Predstavite svoju firmu: Jasan i sažet opis onoga što vaša firma radi.
 2. Istaknite problem: Što je tržišni problem koji vaša firma rješava?
 3. Vaše rješenje: Kratko objasnite kako planirate riješiti identificirani problem.
 4. Tržišna prilika: Koliko je veliko tržište i kakav je potencijal za rast?
 5. Financijski podaci: Važni financijski pokazatelji kao što su projicirani prihodi, troškovi i očekivana dobit.

Primjeri ključnih riječi u izvršnom sažetku

U izvršnom sažetku korisno je koristiti ključne riječi koje će čitatelju omogućiti da brzo razumije srž vašeg poslovnog plana. Evo nekoliko primjera:

 • Poslovna strategija: Kako planirate postići svoje ciljeve.
 • Konkurentska prednost: Što vas izdvaja od konkurencije.
 • Ciljna publika: Tko su vaši potencijalni klijenti ili korisnici.
 • Marketinški plan: Kako planirate privući i zadržati klijente.
 • Operativni plan: Detalji o tome kako će vaša firma funkcionirati na dnevnoj bazi.

Statistički podaci i izvori

Prema istraživanju provedenom od strane Poslovne Akademije, 70% čitatelja poslovnih planova prvo čita izvršni sažetak, dok samo 50% pročita cijeli dokument.

Izvršni sažetak je esencija vašeg poslovnog plana za samozapošljavanje. Pravilno strukturiran i napisan sažetak može vam otvoriti vrata prema potencijalnim ulagačima, partnerima ili klijentima. Stoga, uložite dodatno vrijeme i trud u njegovu izradu kako bi vaš poslovni plan ostavio pravi dojam.

Kako Uspješno Izraditi Poslovni Plan za Samozapošljavanje

Zakoračili ste na put samozapošljavanja – svijet pun mogućnosti, ali i izazova. Poslovni plan, bez obzira na to radi li se o malom poduzeću ili individualcu, ključ je za dugoročni uspjeh. A s obzirom na mnoštvo pretraga na Google vezanih uz ovu temu, jasno je da mnogi traže vodič za izradu poslovnog plana ili korake za samozapošljavanje.

1. Važnost planiranja

Prije nego što se bacite na konkretnu izradu poslovnog plana, morate razumjeti njegovu pravu svrhu. Poslovni plan nije samo skup dokumenata koji skupljaju prašinu na polici. To je živi dokument koji se mijenja kako se mijenjaju i vaše poslovne potrebe.

2. Ključne komponente poslovnog plana

Ako pretražujete Google za „kako napisati poslovni plan“, pronaći ćete mnogo primjera i predložaka poslovnih planova. No, pravo je pitanje – kako prilagoditi ovaj plan svojim specifičnim potrebama? Ovdje dolazi do izražaja vaša unikatnost kao poduzetnika.

3. Uzimanje u obzir financija

Jedno od najčešće pretraživanih pitanja na Google-u je „koliko će koštati pokretanje mog posla“. To je s razlogom. Financijsko planiranje može biti komplicirano, ali vaš poslovni plan trebao bi vam pomoći u razumijevanju početnih troškova, projekcija prihoda i rashoda.

4. Prilagodba i promjene

Kao što je mnogo puta pretraživano, „kako prilagoditi poslovni plan“, morate biti spremni na česte revizije i prilagodbe svog plana. Tržište se mijenja, pa tako i vaše poslovne potrebe.

Statistički podaci: Prema istraživanju, 70% malih poduzetnika koji imaju poslovni plan prežive prve tri godine poslovanja, dok oni bez plana imaju mnogo manju stopu preživljavanja.

Samozapošljavanje je putovanje, a vaš poslovni plan je karta koja vas vodi. Ako ste u potrazi za „najboljim praksama za izradu poslovnog plana“, ne tražite dalje. Posvetite se proučavanju, planiranju i budite spremni na promjene. Kao što je mnogo puta istaknuto u pretragama – uspjeh dolazi onima koji su spremni prilagoditi se.

Print PDF
Skip to content